OBRATI SE I VJERUJ EVANĐELJU
U ozračju Božje riječi koja već stoljećima prosvjetljuje i nadahnjuje čovjeka vjernici našičke župe
pozvani su na obraćenje, na promjenu mišljenja – pogled na svijet kroz vjeru u Evanđelje
«Obratite se! Tä približilo se kraljevstvo nebesko.» (Mt 4 17) – biblijske su riječi kojima je nadahnut naslov trodnevne duhovne obnove Obrati se i vjeruj Evanđelju, održane u duhovnom centru Emaus i župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama 24. – 26. ožujka 2006. Predavanja, križni put, misu, propovijed, molitvu i klanjanje pred Presvetim vodio je fra IVAN MIKIĆ u nazočnosti mnogih vjernika. Pozivu na obraćenje odazvali su se i vjernici susjednih župa, žedni i željni Božje riječi koja osnažuje, štiti i usmjerava one koji su poput Blažene Djevice Marije spremni reći: «Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj!» (Lk 1 37-38)
Vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs, baš uoči i na blagdan Evanđelja (Radosne vijesti ili Blagovijesti) i 4. korizmene nedjelje ispunjeno je slušanjem i prihvaćanjem Božje riječi, zajedništvom u molitvi, klanjanju, blagoslivljanju i pjesmi koju su predvodile članice okteta «Latice» uz voditeljicu prof. Silviju Tomljanović, Franjevačku mladež i raspjevane vjernike.
Izlažući kršćanska otajstva sa svim njihovim zahtjevima u ozračju vjere, ljubavi i nade na koju nas poziva Božja riječ, fra Ivan je tumačio potrebu prihvaćanja Crkve i zalaganja za nasljedovanje Krista i služenje bližnjemu. Svjesni svoje grješnosti, nesavršenosti i nedovoljne spremnosti da idu Kristovim putem okupljeni vjernici pozorno su slušali evanđeoske po(r)uke Krista Spasitelja koji se pobjedonosno bori protiv zla (kušnja). Naime, ljudski je rod od samoga početka obilježen grijehom; kroz život nas prate neuspjesi i razočaranja, sumnje, nemiri, naš je život neprestano sučeljavanje s moćima zla. U toj borbi dobra i zla spašava nas neizmjerna i bezuvjetna Božja ljubav, milost, snaga i zaštita – Put, Istina i Život.
Svaki čovjek žeđa za istinom i ljubavlju. Svatko nastoji otkriti smisao – cilj, svrhu, puninu svoga života dok luta isprazno i besciljno sam, samcat pod zatvorenom plaveti, pred zamračenom pučinom… putuje dolinom svijeta turobnom, kosti su mu umorne, duša mu je žalosna… i gazi po cestama od nemila do nedraga, po trnju i kamenju… i srce mu je ranjeno poput lirskog subjekta u «Svakidašnjoj jadikovci» Tina Ujevića, koji vapi: «Jer meni treba moćna riječ, treba mi odgovor i ljubav ili sveta smrt.»
Umjesto očaja ili zatvaranja očiju pred tragedijama i zlom ovoga svijeta, pozvani smo na obraćenje i život u vjeri, na poniznu službu bližnjemu, na slušanje i djelovanje po Božjoj riječi. Umjesto povođenja za pomodarskim ideologijama, suvremenim «prorocima» koji nas zarobljuju trenutačnim zanosima i ovisnostima, čovjeku je potrebna vjera i ljubav koja oslobađa od svakoga grijeha, koja nam je darovana po muci Kristovoj na križu. Tko ima jednostavno i otvoreno srce, čut će i čuvati stvaralačku Božju riječ. Samo onaj koji vjeruje Evanđelju, othrvat će se «protivnim vjetrovima» koji žele čovjeka odmaknuti od Isusa, čija je riječ gotovo utopijska – nikoga, baš nikoga ne osuđuje, ne prezire, ne odbacuje; hrabri nas i traži od nas samo hrabrost vjere i onda kad to nije moderno, kad nas drugi ne razumiju. Zato se često pitamo: Zar je to moguće?! Je li to za mene?, a odgovor je uvijek isti: Ja sam… Ne bojte se! Povjerovati tomu nije ni lako ni naravno. To je veliki izazov malovjernima. Samo je obraćenje, tj. radikalan prekid s ovisnostima koje zarobljuju čovjeka, truju njegov duh i tijelo, jedini i pravi put do vjere, spasenja i vječnoga života – naglasio je fra Ivan posredstvom čitanja i tumačenja Božje riječi..
Biti kršćanin znači živjeti u nadi koja nam pomaže da nadvladamo iskušenja, prihvatimo svoj križ i odvažno svjedočimo za Krista. Evanđelje nas zove i prosvjetljuje. Bog i nama kao i Abrahamu upućuje osobni poziv na obraćenje i vjeru. Vjerovati evanđelju znači izložiti opasnosti sadašnji život nadajući se uskrsnuću i besmrtnosti. U tome nas hrabri evanđeoska poruka: «Ne bojte se!… Idite po svem svijetu i propovijedajte radosnu vijest svakom stvorenju. Tko bude vjerovao, spasit će se ; tko ne bude vjerovao, osudit će se.» (Mk 16 6-16)
Svi smo pozvani na obraćenje koje dovodi do oslobođenja, ne samo materijalnog već i duhovnog, a to se može ostvariti samo kroz vjeru u Evanđelje. Prihvaćanje Božje riječi i bližnjega svoga u evanđeoskom ozračju djelo je ljubavi, dobrote i milosrđa toliko potrebnog svijetu u kojem živimo – naglasio je fra Ivan u pozivu na obraćenje i vjeru u Evanđelje, na opredjeljenje za to, za taj program života. Odvažimo se već danas i uvijek slijediti Krista i Mariju, službenicu Božju, koja je začela po Duhu Svetom!
MP (Marija Pepelko, prof.)