Članci označeni s “Pomoć pakistanskoj djeci”.


Iz mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u pakistanskom gradu Karačiju stigla nam je božićna i novogodišnja čestitka kojom nam naš brat Inderyas Sardar čestita i zahvaljuje za molitve i novčanu pomoć našeg mjesnog bratstva u udomljavanju i školovanju kršćanske siročadi. Hvala svima koji im ustrajno s ljubavlju pomažu i nose ih u svojim molitvama!

Č E S T I T K A

Iz pakistanskog grada Karačija stigla nam je čestitka za blagdan sv. Franje od obitelji našeg brata Inderyasa Sardara i od djece kojoj je on pružio dom i školovanje, u čemu mu naše mjesno bratstvo već godinama pomaže svojim molitvama i prilozima. Hvala svima koji s ljubavlju u tome sudjeluju!

pdf iconhappy feast of transitus of st.francis.pdf

Iz Pakistana nam je stiglo izvješće s fotografijama o djeci kojoj naše Mjesno bratstvo već četiri godine pomaže molitvama i novčanom pomoći. U prilogu se nalazi originalno izvješće na engleskom i prijevod na hrvatski. Hvala svima koji sudjeluju u ovom djelu ljubavi prema braći i sestrama iz Franjevačkog svjetovnog reda i Frame u pakistanskom gradu Karačiju.

pdf iconPAKISTANSKA DJECA 2012.pdf pdf iconPAKISTANSKA DJECA 2012_PRIJEVOD.pdf

Iz Karačija u Pakistanu, iz tamošnjeg Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, stigla nam je uskrsna čestitka. Šalje nam je obitelj našeg brata Inderyasa Sardara koja je udomila siromašnu kršćansku siročad, kojoj naše mjesno bratstvo već godinama pomaže molitvom i novčanim prilozima. I dalje se preporučaju našoj dobroti i u naše molitve, osobito ovih tjedana kad su ponovno izloženi opasnostima najnovijeg vala terorističkih napada u svojem gradu.

pdf iconUskrsna čestitka iz Pakistana.pdf

Iz mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u pakistanskom gradu Karačiju za Božić su nam stigle čestitka i zahvala za pomoć koju im redovito šalju braća i sestre iz našeg mjesnog bratstva. Zahvaljujući na bratskoj ljubavi i nesebičnoj pomoći obavještavaju nas da su osim djevojčica, kojima već nekoliko godina pružaju dom i školovanje, zbrinuli još nekoliko djevojaka beskućnica. I nadalje se s povjerenjem preporučuju u naše molitve i u svojim se potrebama nadaju nastavku naše pomoći.

Čestitku i zahvalu pogledajte u prilogu.

pdf iconHAPPY CHRISTMAS.pdf

Naš brat Inderyas Sardar iz Karačija u Pakistanu, kojem naše Mjesno bratstvo već pune tri godine pomaže molitvom i novčanim sredstvima u podizanju siročadi koju je primio u svoju obitelj, uputio je danas hitan poziv na molitvu za njegovu obitelj i sugrađane koji su u ovim trenucima prisiljeni napustiti svoj dom i krenuti u izbjeglištvo. Naime zadnjih tjedana Karačijem vladaju sukobi terorističkih skupina u kojima svakodnevno stradavaju deseci nedužnih civila. Stanje je danas takvo da su stanovnici zbog početka građanskog rata prisiljeni pobjeći iz grada. Molimo Gospodina da ih vodi i čuva od svih opasnosti te im dade snage da izdrže sva iskušenja.

Za Uskrs nam je iz Karachija u Pakistanu stigla uskrsna čestitka od obitelji i prijatelja našeg brata u Franjevačkom svjetovnom redu Inderyasa Sardara. Sva djeca, kojoj naše mjesno bratstvo pomaže molitvom i novčanim darovima, uspješno su položila godišnje ispite i upisala su se u viši razred, dok je najstarija djevojčica, Kischwar, uspješno položila završni ispit i upisala se na tečaj za medicinske sestre. Zahvaljuju za svaku pomoć i čestitaju nam uskrsne blagdane. Čestitka se nalazi u prilogu.

pdf icon Uskrsna čestitka.pdf

Od obitelji našeg brata Inderyasa Sardara iz pakistanskoga grada Karachija stigla nam je božićna čestitka i zahvala za pomoć kojom podupiremo njihovu brigu za kršćansku siročad. I dalje se preporučuju u naše molitve i sa zahvalnošću očekuju našu pomoć.

pdf iconBOŽIĆNA ČESTITKA I ZAHVALA IZ PAKISTANA

Iz Pakistana, teško pogođenog poplavama, stigla nam je zahvala i molba za
nastavak pomoći. Sam Karachi, u kojem se nalaze naše male štićenice, zasad
nije poplavljen, ali je u grad stiglo 200 tisuća izbjeglica iz susjednih
pokrajina. Hrana je jako poskupila, a vrijednost eura naglo je pala, pa se
s pouzdanjem nadaju našoj pomoći.
Na jednoj od zahvala skenirano je cvijeće koje se u inače suhom dijelu
njihovog vrta iznenada pojavilo nakon obilnih kiša. Djeca su nam ga
poželjela poslati na ovaj način i tako podijeliti s nama taj znak nade u
ovo za njih teško vrijeme. Ovih su tjedana nažalost ponovno učestali i
samoubilački napadi u rezidencijalnoj četvrti Karachija. Zato im je
potrebna naša molitva i podrška.
Zahvale i fotografije djece i njihovih udomitelja nalaze se u prilogu.

Mir i dobro!
Antica

Zahvala iz Pakistana.jpg

Fotografije djece i udomitelja.jpg

Mjesno bratstvo Kaptol već dvije godine prikuplja i šalje novčanu pomoć u Pakistan za kršćansku siročad, pet djevojčica, koje je u svoj skromni dom u Karachiju primio Inderyas Sardar, nacionalni ministar FSR-a. Djeca su u lipnju, za vrijeme školskih praznika, sudjelovala u kazališnoj radionici, a početkom srpnja imala su i završnu priredbu. Dobili smo nekoliko fotografija s te predstave koje možete pogledati u prilogu.

pdf iconPakistanska djeca na priredbi.pdf

U prilogu donosimo najnoviju Okružnicu Međunarodnog vijeća FSR-a upućenu svoj braći i sestrama širom svijeta te pismo koje je Pakistanskoj vladi u ime našeg Reda uputila generalna ministra Encarnacion del Pozo. Mir i dobro!

Pismo MVFSR-a Pakistanskoj vladi

Pismo MVFSR-a Nacionalnim vijećima o Pakistanu

Od našeg brata iz FSR-a u Pakistanu Inderyasa Sardara dobili smo nedavno tužnu vijest da kršćani u toj azijskoj zemlji u zadnja dva mjeseca trpe najjače progone u posljednjih 20 godina. Najnoviji val nasilja muslimana nad kršćanima počeo je 1. srpnja ove godinu u kršćanskom dijelu grada Qasoora blizu Lahorea, glavnog grada pokrajine Panđaba, kad su spaljene i porušene sve kuće kršćana u tom gradu, a muškarci, žene i djeca ranjeni i ostavljeni bez krova nad glavom. Drugi u nizu napada dogodio se krajem srpnja u selu Korianu u blizini grada Gojre, gdje je dvoje djece lažno optuženo za svetogrđe, jer su navodno pri izradi konfeta za jednu svadbu izrezali školske udžbenike u kojima su se spominjali Kuran i prorok Muhamed. Tada je spaljeno 70 kuća kršćana i dvije crkve. 1. kolovoza dogodio se najgori napad u samom gradu Gojri, kad je naoružana masa od 3000 muslimana ušla u grad i žive spalila osmero kršćana: četvoricu muškaraca, dvije žene i dvoje djece, od kojih je jedno imalo samo sedam godina. Sedam žrtava bilo je iz iste obitelji: djed, dva njegova sina i dvije snahe i dvoje unučadi. Oni su i dalji rođaci našeg prijatelja Inderyasa Sardara i obitelj jednog oca franjevca. Još je 20 ljudi teško ozlijeđeno od vatre i snajperskih metaka. Izlika za ove napade je zakon o svetogrđu koji su muslimanski ekstremisti donijeli prije 25 godina. Iako vjerske manjine u većinski muslimanskom Pakistanu čine samo 3% stanovništva (kršćana je manje od 2%), više od polovice od skoro 1000 optuženih i kažnjenih po tom zakonu pripadnici su vjerskih manjina. Zakon je tako sročen da omogućuje velike zloupotrebe, a kazne su od dugotrajnih i doživotnih zatvorskih kazni sve do smrtne kazne. Kršćani u Pakistanu proglasili su trodnevnu žalost, a kršćanske škole bile su nekoliko dana zatvorene. Naš brat nas je zamolio da uključimo u svoje molitve kršćane u Pakistanu. Isto tako nas je zamolio za nastavak novčane pomoći koju smo mu dosad slali. Posljednji nemiri stvorili su veliku netrpeljivost prema kršćanima u cijelom Pakistanu. Isto se događa i u školama. Zato mu je preporučeno da djecu ispiše iz državne škole, gdje je njihova sigurnost ugrožena, i da ih upiše u katoličku školu. No to znači i veće troškove: novu i veću školarinu, nove uniforme, nove udžbenike… Molimo sve koji mogu novčano pomoći da svoj prilog, makar i najmanji, ostave u sobici FSR-a u Franjevačkom samostanu na Kaptolu ili da ga uplate na kunski račun: FSR Mjesno bratstvo Kaptol 9, Zagreb, Raiffeisenbank Austria, d.d., br. 2484008-1104162874, s pozivom na broj 07001. Unaprijed hvala za svaki prilog – pa i onaj najmanji!

Iz Pakistana nam je stiglo pismo zahvale s izvješćem o djeci kojoj naše mjesno bratstvo pomaže molitvom i novčanom potporom. Naš brat iz FSR-a Inderyas Sardar, ministar pakistanskog nacionalnog bratstva u nastajanju, koji je sa svojom ženom i dvjema kćerima udomio siročad i napuštenu djecu i dalje se preporuča našim molitvama i dobroti, nadajući se nastavku naše pomoći. Pismo i izvješće o djeci nalazi se u prilogu.

Pakistanska djeca.pdf

Za Božić smo u Pakistan po treći put poslali novčanu pomoć, ovaj put u iznosu od 500 eura (do sada smo skupili i poslali ukupno 2.350 eura, što je oko 16.700 kuna). Zahvalna pakistanska siročad, 5 djevojčica, i obitelj našeg brata Inderyasa Sardara, koja se za njih brine, poslali su nam lijepu božićnu čestitku i zahvalu sto smo im svojom ljubavlju i darovima uljepšali Božić. Čestitku i prijevod možete vidjeti u privitku. Svaki pa i najmanji dar puno im znači. Preporučaju se i nadalje našoj ljubavi i molitvama.

Prijevod bozicne cestitke i zahvale iz Pakistana.pdf

Bozicna cestitka i zahvala iz Pakistana.jpg

Novac koji smo dosad skupili za pakistansku siročad, iznos od 900 eura,
sretno je stigao na odredište. Donosimo pismo zahvale koje je stiglo odmah
po primitku pomoći. Nastavljamo s prikupljanjem priloga koje možete
uplatiti na račune Mjesnog bratstva Kaptol ili ostaviti u sobici FSR-a u
Franjevačkom samostanu na Kaptolu u Zagrebu.

PISMO ZAHVALE IZ PAKISTANA

Želim iskazati svoju zahvalnost, poštovanje i ljubav svoj braći i sestrama
koji se s nama brinu za siromašnu siročad u našem domu i reći Vam da se
puno molimo za Vas.
Uvijek se pouzdajemo u Božju providnost. Vaša nam je novčana pomoć dala
još više duhovne snage jer smo kroz mnogo proteklih tjedana bili u velikim
novčanim teškoćama. Bilo nam je teško osigurati djeci potrebnu hranu, jer
se Pakistan nalazi u ponoru političkih nemira. Cijena hrane se
učetverostručila. Plaća moje supruge i moja mala mirovina bile se premale
za strahovito visoke cijene svih namirnica i svakodnevnih potrepština.
Početak nove školske godine donio je nove troškove za školske uniforme,
torbe, cipele, knjige i prijevoz i to je za nas bio preveliki izazov. Kad
sam doznao da ste nam poslali 900 eura, za nas je to bilo golemo
olakšanje.
Danas je siročad jako sretna, kao i svi mi koji se brinemo za njih, jer
sad raspolažemo s novcem kojim ćemo moći pokriti najhitnije troškove
školovanja i osigurati namirnice za nekoliko mjeseci. Danas su djeca
sretna jer su dobila nove školske uniforme, torbe i cipele. Sretna su i
zato jer sada imaju bolju prehranu, razonodu i ostalo što je neophodno za
zdravi rast. Ona su jako zahvalna svoj braći i sestrama iz Franjevačkog
svjetovnog reda i drugima koji su pokazali svoju ljubav i brigu za siročad
u našoj zemlji, kao i onima koji će to činiti u budućnosti. Djeca su danas
jako sretna i zahvalna Vama jer će Vaš dar unijeti veliku i pozitivnu
promjenu u njihove živote. Obavještavat ću Vas o napretku ostvarenom Vašim
darom i o našim budućim planovima.
Neka Vas uvijek prati Božji blagoslov!

Sa zahvalnošću

Inderyas Sardar, FSR
Karachi, Pakistan

Drage franjevke i franjevci, redovnici i svjetovni, framašice i framaši!

Naš brat Inderyas Sardar iz FSR-a u Pakistanu, iz Mjesnog bratstva u gradu
Karačiju (Karachi), koordinator nacionalnog FSR-a (do uspostavljanja
Nacionalnog bratstva FSR-a) i zadužen za međunarodne kontakte, kojeg sam
osobno upoznala na Generalnom kapitulu FSR-a u Rimu 2005. godine i koji
nam je u jednom od brojeva “Brata Franje” pisao o franjevcima u Pakistanu,
moli za pomoć pakistanskoj kršćanskoj siročadi koju su on i njegova žena
primili u svoju kuću, koju odgajaju i školuju zajedno sa svoje dvije
kćeri. U privitku možete naći osnovne podatke o toj djeci, o njihovim
prilikama i potrebama. Na kraju privitka nalaze se brojevi kunskog i
deviznog računa našeg Mjesnog bratstva Kaptol u Zagrebu, na koje možete
poslati svoje priloge. Kad se skupi nešto novaca, sve ćemo zajedno
prebaciti na njegov račun u pakistanskoj banci, da bismo izbjegli
višekratno plaćanje visokih provizija. Isto tako svoje darove možete
ostaviti i u sobici Mjesnog bratstva Kaptol. Ako neki pojedinac ili
skupina želi biti dugoročniji sponzor nekom određenom djetetu (u iznosu od
50 eura mjesečno), molim da to posebno napomenete.
Svaki Vaš, pa i najmanji prilog bit će dragocjen.
Pakistan je siromašna zemlja zahvaćena krvavim sukobima (i jučer su zbog
terorističkog napada u Islamabadu bili prva inozemna vijest), a zbog
bezumne utrke u nuklearnom naoružanju sa susjednom Indijom siromaštvo je
iz dana u dan sve veće. Kršćani su u toj većinski muslimanskoj zemlji
često diskriminirani i proganjani. Djeca za koju nema tko platiti
školarinu jednostavno ne pohađaju školu čime im se uskraćuju osnovni
uvjeti za normalan život.
Hvala Vam za svaki Vaš dar i za svaku molitvu!

Antica-Nada Ćepulić,
međunarodni vijećnik FSR-a za Hrvatsku i doministra Mjesnog bratstva
Kaptol u Zagrebu

Poziv u pomoc iz Pakistana.pdf