Na poticaj Hrvatske biskupske konferencije, i u organizaciji Centra za promicanje Socijalnog nauka Crkve u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu od 21. do 23. listopada održan je Peti hrvatski socijalni tjedan. Prethodna četiri, koja je pokrenuo blaženi Alojzije Stepinac, održala su se u razdoblju od 1932. do 1940. godine. U mnogim europskim zemljama socijalni tjedni se redovito održavaju, a cilj im je kroz suradnju vjernika laika, svećenika i biskupa promišljati aktualna socijalna pitanja u zemlji. Osjećaj za zajedničko dobro i uzajamno poštovanje vodilja je rada.

Tema ovog Petog hrvatskog socijalnog tjedna bila je “Kultura rada u Hrvatskoj”. Sudjelovalo je oko tristo sudionika – predstavnika svih (nad)biskupija u Hrvatskoj od čega oko šezdeset predavača koji su iz različitih kuteva razmatrali ovu temu. Nakon predavanja svi su se sudionici mogli aktivno uključivati u raspravu bilo postavljanjem pitanja bilo davanjem svojih komentara i sugestija. Drugog dana rad je bio organiziran u deset foruma i to: Duhovnost rada, Poduzetništvo i društvene vrijednosti, Perspektive rada u budućnosti, Nezaposlenost i politika zapošljavanja, Radnička prava, Odgoj i obrazovanje, Socijalni pastoral, Rad u poljoprivredi, Obitelj, zdravlje i rad, Volonterstvo. U forumima je bila prilika da se ove različite teme prodiskutiraju u manjim grupama, a sudionici su se prema vlastitim interesima opredjeljivali za pojedine forume. U plenarnom dijelu prezentirana su izvješća o radu u forumima. Rezultat ovog trodnevnog rada je Deklaracija koju sudionici Tjedna upućuju hrvatskoj javnosti, pojedincima i ustanovama. U Deklaraciji je, između ostalog, izražena želja da se Hrvatska država snažnije, konkretnije, vodeći računa o najslabijima, uključi u rješavanje pitanja i problema vezanih uz rad kao što su nezaposlenost, zlostavljanje na radu, zaštitu radničkih prava, redovitu isplatu plaća, stvarno poštivanje radničkog prava na odmor, poticanje društveno odgovornog poduzetništva i vrijednosti rada i dr. Rad ovog Petog hrvatskog socijalnog tjedna završio je svečanim misnim slavljem održanim u Katedrali koje je predvodio kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili predsjednik Programskog odbora Tjedna sisački biskup Vlado Košić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis, pročelnik Katedre socijalnog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu mons. Stjepan Baloban, te još desetak svećenika iz različitih biskupija koji su sudjelovali na Tjednu.

Članovi Frame i Franjevačkog svjetovnog reda aktivno su sudjelovali kako u organizaciji (kao volonteri) tako i u radu (kao sudionici) ovog Tjedna. Volontere i sudionike koordiniralo je Povjerenstvo za djelovanje i nazočnost u svijetu koje je bilo u Organizacijskom odboru Tjedna. Ispred Frame i FSR-a bilo je 15 sudionika i oko 30 volontera iz svih zagrebačkih bratstava. Osim toga, članovi FSR-a su u svojim domovima ugostili 15 sudionika koji su došli iz drugih dijelova Hrvatske (ponuđenih kreveta je bilo i dvostruko više, ali nije bilo potrebe). Volonteri su bili prisutni kod stolova za prijem sudionika, u garderobi, kod prodaje knjiga, nošenju mikrofona, u pripremi foruma, ali isto tako aktivno su pratili i sudjelovali u programu kad god su im prilike to omogućavale. Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve gosp. Gordan Črpić u završnoj riječi posebno je uputio zahvalu svim volonterima FSR-a i Frame za njihovo gotovo nevidljivo, ali vrlo odgovorno prisustvo kroz sva tri dana održavanja Tjedna, pronoseći i svjedočeći duh franjevaštva u radosnom služenju.

default iconDeklaracija.pdf