Komentar Pravila 25 OFS-a (fra Nikola Vukoja)

Prav. 25
(Pravilo Franjevačkog svjetovnoga reda čl. 25)

 

Zajedništvo dobara

Život u bratstvu podrazumijeva i određeno zajedništvo dobara i bratsku solidarnost članova FSR-a. Iako to nije najvažniji znak života u bratstvu, ipak je i ekonomska solidarnost vrlo važna. Stoga Pravilo i kaže u čl. 25: Za tekuće troškove zajednice i za potrebe bogoštovnih čina, apostolata i ljubavi, sva će braća i sestre, razmjerno svojim mogućnostima, davati doprinos. Mjesne zajednice brinut će se, zatim, i za pokriće troškova vijeća zajednica višega stupnja.

Pravilo ne određuje visinu doprinosa, nego jednostavno kaže: razmjerno svojim mogućnostima. Duh tih riječi govori puno više od onoga što same riječi kažu. Nije riječ prije svega o količini, nego o osjećaju solidarnosti, a to više nije na razini brojeva i količine, nego na razini ljubavi i velikodušnosti. Poznato je da se sv. Franjo uvijek ganuo kad bi susreo siromašnije od sebe. On nije ponajprije zadovoljavao sve svoje potrebe da bi od suviška dao i drugima. Potreba drugoga za njega je bila zakon. Za njega je vrijedio stav velikodušnosti udovice u hramu (usp. Mk 13,41-44).

Lijepo je da Pravilo ima na umu i mogućnost da se bude velikodušniji i solidarniji s drugima nego sa svojima. Stoga upozorava i na solidarnost i velikodušnost unutar velikoga bratstva FSR-a.