Članci označeni s “Fotografije”.


Klikom na donju poveznicu se otvara album sa fotografijama sa siječanjske Skupštine i blagoslova prostorija:

ALBUM

U subotu, 6. travnja “Glasnici Velikoga Kralja” koji se okupljaju pri našem bratstvu imali su na Ksaveru križni put. Fotogalerija se može vidjeti ovdje:

 

 

U našem bratstvu je u subotu 23. veljače 2019. održan radni susret animatora generacijskih skupina. Susret je protekao u duhovnom ozračju i lijepom bratskom zajedništvu. Bilo je prisutno braće i sestara iz 28 generacijskih skupina. Pohodili smo grob bl. Alojzija Stepinca, gdje je naš duhovni asistent p. Venancije predvodio molitvu. Potom je svatko mogao osobno i u tišini uputiti svoje molitve i iskazati svoju pobožnost.

Zatim je susret je nastavljen duhovnim nagovorom p. Venancija o mjesnom bratstvu. Istaknuo je da je mjesno bratstvo OFS-a osnovna stanica reda i vidljivo lice Crkve, i u njemu se najkonkretnije ostvaruje franjevački poziv. Generacijske skupine su sastavnice koje organizacijski čine kaptolsko bratstvo. Okupljaju se da bi se bolje ostvarilo i živjelo svoj franjevački poziv.  Zajednica je živa po svojim članovima, zato je potrebno  da se članovi sastaju i da su svi molitveno povezani. Mjesna bratstva su pozvana buditi evanđeoski duh i pozivati na vrijednosti kršćanskog života. Istaknuo je i važnost života generacijskih skupina, jer kako žive skupine, tako živi i bratstvo.

Sestre i braća su iznosili svoja svjedočanstva o snazi molitve i ulozi molitve u povezivanju članova skupine. Istaknuto je posebno mjesto molitve u životu svakog brata i sestre, osobito molitve jednih za druge. Kako je jedna sestra rekla: „Obnoviti skupine s Kristom, po molitvi, iz ljubavi jednih za druge.“

Može se reći da su se svi složili da nas u svemu vodi Duh Sveti, da se angažiramo u ljubavi prema braći i sestrama koje nam je dao Gospodin. A molitva je ono što nas vodi ostvarenju stvarnog zajedništva.

Susret je zaokružen svetom misom koju je predvodio naš duhovni asistent p. Venancije, i u kojoj smo svi prikazali naš susret i zajedništvo sa braćom i sestrama našeg kaptolskog bratstva i zahvalili Bogu na svemu.

Mir i dobro!

s. Božana Krajinović

U srijedu, 9. siječnja održani su “Bratski razgovori” na temi “Apokrifna evanđelja” o kojima je govorila s. Antica-Nada Ćepulić.

Nekoliko fotografija se može vidjeti u maloj fotogaleriji:

Bratski razgovori – siječanj 2019.

 

 

 

Fotogalerija:

S. Đurđa je napisala:

Dana 10. ožujka 2018. godine hodočasnici Mjesnog bratstva Kaptol krenuli su autobusom na svoje tradicionalno hodočašće prema Krašiću. Putovanje je započelo molitvom Jutarnje, a potom je duhovni asistent bratstva pater Venancije Mihaljević govorio o značaju hodočašća. Najprije smo krenuli prema Pribiću, posjetiti crkvu u kojoj je sluga Božji Franjo Kuharić, slavio svoju mladu misu. Pater Venancije nam je govorio o kardinalovu životu i preminuću 11. ožujka 2002. godine, o Dolini kardinala i značaju krašićkog svećenstva za crkvu i narod u Hrvatskoj. Ušli smo u župnu crkvu sv. Siksta pape, podrijetlom iz Hrvatske, najstarije crkve krašićkog kraja iz ranog srednjeg vijeka (spominje se 925. godine). Nakon razgledavanja crkve, zajednički smo molili.

Naše hodočašće se nastavilo prema Strmcu Pribićkom. Ovdje se na malom umjetnom otočiću usred jezerca okružena parkom, nalazi grkokatolička crkvica Blagovijesti koja je od 2015. proglašena marijanskim svetištem. Dočekao nas je i pozdravio grkokatolički svećenik, vlč. Nenad Krajačić.
Župnik nam je pričao o grkokatolicima (katolici istočnog liturgijskog obreda), podrijetlu i njihovu dolasku u ove prostore još u 17. stoljeću. Zatim smo zajedno molili Moleben – molitvu Presvetoj Bogorodici. Molili smo i pred relikvijama sv. Leopolda Mandića. Nakon molitve razgovarali smo s župnikom koji nam je govorio o velikoj povijesnoj i ambijentalnoj vrijednosti ckrve, čija je gradnja započela 1911. godine o tristo obljetnici sjedinjenja kršćana istočnog obreda u Hrvatskoj s Katoličkom crkvom. U višestoljetnoj povijesti grkokatolika na Žumberku značajan je i broj onih koji su doprinijeli vjerskom, kulturnom, znanstvenom i gospodarskom životu Hrvatske i svijetu. Velečasni nas je upoznao i sa sadašnjim životom vjernika grkokatolika. Nakon završnog blagoslova krenuli smo u Krašić.

Ušli smo u crkvu Presvetog Trojstva u kojoj je bl. Alojzije Stepinac slavio svoju mladu misu i, na kraju devetogodišnjeg sužanjstva u Krašiću, predvodio svoju posljednju misu. Ostali smo neko vrijeme u tihoj molitvi i razmatranju. Tada su došli vjernici iz župe Vodice sa crkvenim zborom i župnikom don Franjom Glasnović, koji je predvodio sv. misu. Crkveni zbor nas je svojim pjevanjem korizmenih napjeva iz starohrvatske pasionske baštine uveo u korizmeno vrijeme. Za oltarom su bila tri svećenika. Poslije sv. mise don Glasnović nam je kazao o svom boravku u Taboru i ponovnom susretu nakon mnogo godina s našim fra Venancijem. Predstavnik zbora poklonio je krašićkom župniku od drveta masline glagoljsko slovo G i govorio pjesmu posvećenu bl. Alojziju Stepincu. Ispred crkve, uz Stepinčev spomenik, učinili smo zajedničku fotografiju za uspomenu na ovaj susret, ali time susret nije završio već se nastavio u dvorani ispod crkve zajedničkim druženjem. Naša braća i sestre obilato su nas poslužili za stolom svojim dalmatinskim specijalitetima.

Hodočašće smo nastavili pobožnošću križnog puta, na prostoru pokraj crkve. Bio je to križni put s Isusom i Alojzijem Stepincem. Svaka postaja križnog puta našla je svoj odraz u mučeničkom životu i smrti bl. Alojzija Stepinca.

Na povratku prema Zagrebu zajedno smo molili, duboko prožeti duhovnim kršćanskim porukama svih svetih mjesta i svetih života, potaknuti da i mi prihvatimo svoj križ koji nas vodi u život.

Vijest na stranici Infovodice: Promocija „Glagoljaškog pjevanja u Vodicama i Prviću“ i hodočašće u Krašić i Zagreb

Kao i svake godine tako i ove u organizaciji OFS-a i samostana sv. Franje na Kaptolu sv. Nikola je pohodio Framu, članove OFS-a i vjernike naše crkve i samostana koji se okupljaju nakon zornice u prostorijama samostana…

 

Misijska izložba (22. listopada 2017.):


Radni susret animatora (28. listopada 2017.):

Erika Škalabrin In Memoriam:

ErikaSkalabrinInMemoriam

 

Proslava blagdana sv. Elizabete:

ProslavaSvElizabete2015

Fotogalerija s jučerašnjeg međureligijskog molitvenog susreta:

dan_duha_asiza_2015

Snimka današnje emisije “Poziv u svijetu” s Radio Marije:

Tema: Dan duha Asiza
Gosti: Branimir Bučanović i Tomislav Kovač
Voditelj: Igor Kanižaj

Na zadnjoj skupštini održanoj 1. ožujka 2015. predstavljena je knjiga naše sestre Štefice Čorak “Radost vjere i zajedništva” (u izdanju Teovizije).

Donosimo nekoliko fotografija s predstavljanja.

U srijedu 21. siječnja 2015. je održana redovita Franjevačka tribina na temu “Opomena sv. Franje”. Donosimo nekoliko fotografija.

IMG_3271IMG_3273IMG_3278

IMG_3274Tribina_2015-01-aTribina_2015-01-b

Od 10. do 13. srpnja 2014. je održana redovna godišnja duhovna obnova u Kući susreta “Tabor” u organizaciji Područnog bratstva. Obnovu je vodio fra Ivan Matić.

Nekoliko fotografija:

Tabor2014_4 Tabor 2014. Tabor2014_2

U srijedu 19. ožujka održana je treća po redu tribina na temu “Opomena sv. Franje”.

Obrađeni su sadržaji Opomena:

6. O nasljedovanju Gospodina
7. Znanju neka odgovara dobro djelovanje
8. Treba se kloniti grijeha zavisti

 

Pitanja za razmišljanje:

  • Kad se nađemo u situaciji da nas ljudi ne razumiju ili ne odobravaju naše postupke ili se ne slažu s našim razmišljanjem o pojedinim pitanjima, kako mi reagiramo? Boli li nas njihovo nerazumijevanje, trudimo li se da ih pošto – poto uvjerimo u ispravnost našeg stava?
  • Čovjek se najčešće obraća Bogu kad je u nekoj nevolji. Razgovaramo li tj. molimo li se Bogu i onda kad nam sve ide od ruke, kad smo uspješni, cijenjeni, voljeni? Ako da, kakva je tada naša molitva?
  • Čitamo li životopise svetaca? Što nam oni svojim životima govore? Je li to primjenjivo i u našim životima i u današnje vrijeme? Može li se izdvojiti nešto što je svim svecima zajedničko?
  • Molim li, kao sv. Franjo, promatrajući Isusa na križu? Ili su moje molitve recitiranje naučenih riječi, dok mi misli idu drugim putem ? Koja vrsta molitve mi je najprihvatljivija, koju najdublje doživljavam npr. spontana molitva ili neka naučena, kao krunica, litanije ili kratki zazivi? Razlikuje li se moja molitva kad sam u tjeskobi i nekoj muci od one koju molim kad mi sve ide dobro?
  • Trudimo li se u zahtjevima kršćanskog i franjevačkog poziva steći jedno dublje znanje? Je li naša ljubav prema Bogu nešto živo u nama?
  • Zašto slušamo propovijedi i nagovore? Prinosimo li Bogu sve što smo spoznali?
  • Možemo li se veseliti bez zavisti radi dobra „koje Gospodin govori i djeluje po ljudima koji žive uz nas ?“
  • Kada je zavist prema drugima u našem životu prerušena i skrivena? Kako se vladam kada je netko drugi hvaljen?

Fotogalerije:

Danas je poslije večernje sv. mise bio blagoslov samostanskih prostorija pa tako i naše sobice. Donosimo nekoliko fotografija.

blagoslov2014_1blagoslov2014_2blagoslov2014_3blagoslov2014_4blagoslov2014_5

U subotu 8. lipnja 2013., nakon teške bolesti, svoj vremeniti život vječnim zamijenila je naša Ana Crnogaj, s. Petra.

Sprovod će biti 12. lipnja 2013. u 11,40 sati na Miroševcu.
Sv. misa zadušnica slavit će se istoga dana 12. lipnja 2013. u 13,30 sati u
crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu u Zagrebu.

Anina je želja da se umjesto vijenca i cvijeća daju prilozi za pučku kuhinju Franjevačkog samostana na Kaptolu.

Zavjetovana je 10. svibnja 2009. u generacijskoj grupi “Sv. Elizabeta”. Našu pokojnu sestru preporučamo u molitve.

osmrtnica_Ana_Crnogaj

Jedno sjećanje na Anu u kratkoj fotogaleriji:

Fotografije s fraUtorka održanog 19. veljače na temu “Znameniti svjetovni franjevci”:

Prezentacija s. Irene:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (403:Forbidden)

Bolesnički dan na Kaptolu 9, okupio je ove godine oko 250 kršćana koji su došli prikazati sebe na križu života. Najstarija je imala 94 godine, a najmlađa 4 godine. Bile su zastupljene sve dobi i iz cijelog Zagreba. Bolesničko bogoslužje na blagdan svetog Mihaela, Gabriela i Rafaela arkanđela s posebno nadahnutim nagovorom predvodio je duhovni asistent OFS-a, fra Petar Cvekan a njegova braća na čelu s ocem Provincijalom fra Željkom Železnjakom pomogla su mu u podjeli bolesničkog pomazanja. Nakon svete mise, Vincek nas je sve počastio tortom na dva kata dugom metar i širokom pola metra. Sa skromnim darovima oprostili smo se do slijedeće prilike i ostajemo i dalje “ustrajni u molitvi”. Velika hvala našim vozačima koji su prevozili braću i sestre te volonterima OFS-a i Frame koji su se brinuli o svima tokom boravka na Kaptolu. A posebno hvala braći franjevcima na gostoprimstvu.

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju:

U gradu, a opet van grada. U buci autoceste a opet u tišini zelenila. U kaosu metropole, a opet u smirenju karmela. Kada u ponedjeljak dođete na posao pa vas pitaju: “kako si proveo dan”, tada ponekad odgovorite: “Ah! Bio je to jedan pravi obiteljski dan.”. Taj opis govori sve, opisuje nas, opisuje naš odnos spram obitelji i govori o našoj spremnosti da se suočimo s raznolikostima, s radostima a i sa žalostima.
Na sam dan Gospe žalosne, 15. rujna, Obiteljska grupa OFS Kaptola imala je svoj tradicionalni obiteljski dan kod sestara karmelićanki u Hrv. Leskovcu. Okupilo se nas desetak na molitvi Jutarnje u prekrasnoj kapelici bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Nakon molitve i jutarnje kave okupili smo se u dvorani tik do dječjeg vrtića te pozorno poslušali živo svjedočenje bračnog para Čutura, Draženke i Ivana s njihovog svjedočanskog puta na svjetski dan obitelji u Milano u lipnju ove godine. Svetu Misu nešto poslije podneva predvodio je brat Dario Tokić, karmelićanin koji nam je održao i kratki ali nadahnuti nagovor spajajući dan Gospe Žalosne i obiteljski dan koji smo provodili. Istaknuo je kako se od Marije trebao naučiti primiti i žalosti koje sigurno susrećemo u obiteljskom životu, bilo odlaskom iz našega života ili postupcima drage nam osobe. Poslije agapa i kraćeg druženja razišli smo se svojim kućama i ostalim obavezama nakon jednog pravog — obiteljskog dana.
U krugu obitelji, druženju i razgovoru, molitvi i slavljenju euharistije, zajedništvo smo svjedočili: djeca, mladi koji se tek spremaju na brak, oni koji su već iskusili sveti sakrament ženidbe i oni koje je Gospodin vodio drugim putem. Sa sobom smo odnijeli pozdrave, molitvene nakane i odluku kako ćemo obiteljski dan — jednog dana ponoviti.
Hvala sestrama na gostoprimstvu i poukama, hvala bratu Dariju na misnom slavlju, hvala sestrama s Frame — Suzani i Mateji na čuvanju djece, hvala svima koji su došli kao i hvala na molitvama onima koji su željeli doći a to nisu mogli. Hvala Gospodinu na braći i sestrama!

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju: