Članci označeni s “Fotografije”.


Klikom na donju poveznicu se otvara album sa fotografijama sa siječanjske Skupštine i blagoslova prostorija:

ALBUM

U subotu, 6. travnja “Glasnici Velikoga Kralja” koji se okupljaju pri našem bratstvu imali su na Ksaveru križni put. Fotogalerija se može vidjeti ovdje:

 

 

U našem bratstvu je u subotu 23. veljače 2019. održan radni susret animatora generacijskih skupina. Susret je protekao u duhovnom ozračju i lijepom bratskom zajedništvu. Bilo je prisutno braće i sestara iz 28 generacijskih skupina. Pohodili smo grob bl. Alojzija Stepinca, gdje je naš duhovni asistent p. Venancije predvodio molitvu. Potom je svatko mogao osobno i u tišini uputiti svoje molitve i iskazati svoju pobožnost.

Zatim je susret je nastavljen duhovnim nagovorom p. Venancija o mjesnom bratstvu. Istaknuo je da je mjesno bratstvo OFS-a osnovna stanica reda i vidljivo lice Crkve, i u njemu se najkonkretnije ostvaruje franjevački poziv. Generacijske skupine su sastavnice koje organizacijski čine kaptolsko bratstvo. Okupljaju se da bi se bolje ostvarilo i živjelo svoj franjevački poziv.  Zajednica je živa po svojim članovima, zato je potrebno  da se članovi sastaju i da su svi molitveno povezani. Mjesna bratstva su pozvana buditi evanđeoski duh i pozivati na vrijednosti kršćanskog života. Istaknuo je i važnost života generacijskih skupina, jer kako žive skupine, tako živi i bratstvo.

Sestre i braća su iznosili svoja svjedočanstva o snazi molitve i ulozi molitve u povezivanju članova skupine. Istaknuto je posebno mjesto molitve u životu svakog brata i sestre, osobito molitve jednih za druge. Kako je jedna sestra rekla: „Obnoviti skupine s Kristom, po molitvi, iz ljubavi jednih za druge.“

Može se reći da su se svi složili da nas u svemu vodi Duh Sveti, da se angažiramo u ljubavi prema braći i sestrama koje nam je dao Gospodin. A molitva je ono što nas vodi ostvarenju stvarnog zajedništva.

Susret je zaokružen svetom misom koju je predvodio naš duhovni asistent p. Venancije, i u kojoj smo svi prikazali naš susret i zajedništvo sa braćom i sestrama našeg kaptolskog bratstva i zahvalili Bogu na svemu.

Mir i dobro!

s. Božana Krajinović

U srijedu, 9. siječnja održani su “Bratski razgovori” na temi “Apokrifna evanđelja” o kojima je govorila s. Antica-Nada Ćepulić.

Nekoliko fotografija se može vidjeti u maloj fotogaleriji:

Bratski razgovori – siječanj 2019.

 

 

 

Fotogalerija:

S. Đurđa je napisala:

Dana 10. ožujka 2018. godine hodočasnici Mjesnog bratstva Kaptol krenuli su autobusom na svoje tradicionalno hodočašće prema Krašiću. Putovanje je započelo molitvom Jutarnje, a potom je duhovni asistent bratstva pater Venancije Mihaljević govorio o značaju hodočašća. Najprije smo krenuli prema Pribiću, posjetiti crkvu u kojoj je sluga Božji Franjo Kuharić, slavio svoju mladu misu. Pater Venancije nam je govorio o kardinalovu životu i preminuću 11. ožujka 2002. godine, o Dolini kardinala i značaju krašićkog svećenstva za crkvu i narod u Hrvatskoj. Ušli smo u župnu crkvu sv. Siksta pape, podrijetlom iz Hrvatske, najstarije crkve krašićkog kraja iz ranog srednjeg vijeka (spominje se 925. godine). Nakon razgledavanja crkve, zajednički smo molili.

Naše hodočašće se nastavilo prema Strmcu Pribićkom. Ovdje se na malom umjetnom otočiću usred jezerca okružena parkom, nalazi grkokatolička crkvica Blagovijesti koja je od 2015. proglašena marijanskim svetištem. Dočekao nas je i pozdravio grkokatolički svećenik, vlč. Nenad Krajačić.
Župnik nam je pričao o grkokatolicima (katolici istočnog liturgijskog obreda), podrijetlu i njihovu dolasku u ove prostore još u 17. stoljeću. Zatim smo zajedno molili Moleben – molitvu Presvetoj Bogorodici. Molili smo i pred relikvijama sv. Leopolda Mandića. Nakon molitve razgovarali smo s župnikom koji nam je govorio o velikoj povijesnoj i ambijentalnoj vrijednosti ckrve, čija je gradnja započela 1911. godine o tristo obljetnici sjedinjenja kršćana istočnog obreda u Hrvatskoj s Katoličkom crkvom. U višestoljetnoj povijesti grkokatolika na Žumberku značajan je i broj onih koji su doprinijeli vjerskom, kulturnom, znanstvenom i gospodarskom životu Hrvatske i svijetu. Velečasni nas je upoznao i sa sadašnjim životom vjernika grkokatolika. Nakon završnog blagoslova krenuli smo u Krašić.

Ušli smo u crkvu Presvetog Trojstva u kojoj je bl. Alojzije Stepinac slavio svoju mladu misu i, na kraju devetogodišnjeg sužanjstva u Krašiću, predvodio svoju posljednju misu. Ostali smo neko vrijeme u tihoj molitvi i razmatranju. Tada su došli vjernici iz župe Vodice sa crkvenim zborom i župnikom don Franjom Glasnović, koji je predvodio sv. misu. Crkveni zbor nas je svojim pjevanjem korizmenih napjeva iz starohrvatske pasionske baštine uveo u korizmeno vrijeme. Za oltarom su bila tri svećenika. Poslije sv. mise don Glasnović nam je kazao o svom boravku u Taboru i ponovnom susretu nakon mnogo godina s našim fra Venancijem. Predstavnik zbora poklonio je krašićkom župniku od drveta masline glagoljsko slovo G i govorio pjesmu posvećenu bl. Alojziju Stepincu. Ispred crkve, uz Stepinčev spomenik, učinili smo zajedničku fotografiju za uspomenu na ovaj susret, ali time susret nije završio već se nastavio u dvorani ispod crkve zajedničkim druženjem. Naša braća i sestre obilato su nas poslužili za stolom svojim dalmatinskim specijalitetima.

Hodočašće smo nastavili pobožnošću križnog puta, na prostoru pokraj crkve. Bio je to križni put s Isusom i Alojzijem Stepincem. Svaka postaja križnog puta našla je svoj odraz u mučeničkom životu i smrti bl. Alojzija Stepinca.

Na povratku prema Zagrebu zajedno smo molili, duboko prožeti duhovnim kršćanskim porukama svih svetih mjesta i svetih života, potaknuti da i mi prihvatimo svoj križ koji nas vodi u život.

Vijest na stranici Infovodice: Promocija „Glagoljaškog pjevanja u Vodicama i Prviću“ i hodočašće u Krašić i Zagreb

Kao i svake godine tako i ove u organizaciji OFS-a i samostana sv. Franje na Kaptolu sv. Nikola je pohodio Framu, članove OFS-a i vjernike naše crkve i samostana koji se okupljaju nakon zornice u prostorijama samostana…

 

Misijska izložba (22. listopada 2017.):


Radni susret animatora (28. listopada 2017.):

Erika Škalabrin In Memoriam:

ErikaSkalabrinInMemoriam

 

Proslava blagdana sv. Elizabete:

ProslavaSvElizabete2015

Fotogalerija s jučerašnjeg međureligijskog molitvenog susreta:

dan_duha_asiza_2015

Snimka današnje emisije “Poziv u svijetu” s Radio Marije:

Tema: Dan duha Asiza
Gosti: Branimir Bučanović i Tomislav Kovač
Voditelj: Igor Kanižaj

Na zadnjoj skupštini održanoj 1. ožujka 2015. predstavljena je knjiga naše sestre Štefice Čorak “Radost vjere i zajedništva” (u izdanju Teovizije).

Donosimo nekoliko fotografija s predstavljanja.

U srijedu 21. siječnja 2015. je održana redovita Franjevačka tribina na temu “Opomena sv. Franje”. Donosimo nekoliko fotografija.

IMG_3271IMG_3273IMG_3278

IMG_3274Tribina_2015-01-aTribina_2015-01-b

Od 10. do 13. srpnja 2014. je održana redovna godišnja duhovna obnova u Kući susreta “Tabor” u organizaciji Područnog bratstva. Obnovu je vodio fra Ivan Matić.

Nekoliko fotografija:

Tabor2014_4 Tabor 2014. Tabor2014_2

U srijedu 19. ožujka održana je treća po redu tribina na temu “Opomena sv. Franje”.

Obrađeni su sadržaji Opomena:

6. O nasljedovanju Gospodina
7. Znanju neka odgovara dobro djelovanje
8. Treba se kloniti grijeha zavisti

 

Pitanja za razmišljanje:

  • Kad se nađemo u situaciji da nas ljudi ne razumiju ili ne odobravaju naše postupke ili se ne slažu s našim razmišljanjem o pojedinim pitanjima, kako mi reagiramo? Boli li nas njihovo nerazumijevanje, trudimo li se da ih pošto – poto uvjerimo u ispravnost našeg stava?
  • Čovjek se najčešće obraća Bogu kad je u nekoj nevolji. Razgovaramo li tj. molimo li se Bogu i onda kad nam sve ide od ruke, kad smo uspješni, cijenjeni, voljeni? Ako da, kakva je tada naša molitva?
  • Čitamo li životopise svetaca? Što nam oni svojim životima govore? Je li to primjenjivo i u našim životima i u današnje vrijeme? Može li se izdvojiti nešto što je svim svecima zajedničko?
  • Molim li, kao sv. Franjo, promatrajući Isusa na križu? Ili su moje molitve recitiranje naučenih riječi, dok mi misli idu drugim putem ? Koja vrsta molitve mi je najprihvatljivija, koju najdublje doživljavam npr. spontana molitva ili neka naučena, kao krunica, litanije ili kratki zazivi? Razlikuje li se moja molitva kad sam u tjeskobi i nekoj muci od one koju molim kad mi sve ide dobro?
  • Trudimo li se u zahtjevima kršćanskog i franjevačkog poziva steći jedno dublje znanje? Je li naša ljubav prema Bogu nešto živo u nama?
  • Zašto slušamo propovijedi i nagovore? Prinosimo li Bogu sve što smo spoznali?
  • Možemo li se veseliti bez zavisti radi dobra „koje Gospodin govori i djeluje po ljudima koji žive uz nas ?“
  • Kada je zavist prema drugima u našem životu prerušena i skrivena? Kako se vladam kada je netko drugi hvaljen?

Fotogalerije:

Danas je poslije večernje sv. mise bio blagoslov samostanskih prostorija pa tako i naše sobice. Donosimo nekoliko fotografija.

blagoslov2014_1blagoslov2014_2blagoslov2014_3blagoslov2014_4blagoslov2014_5

U subotu 8. lipnja 2013., nakon teške bolesti, svoj vremeniti život vječnim zamijenila je naša Ana Crnogaj, s. Petra.

Sprovod će biti 12. lipnja 2013. u 11,40 sati na Miroševcu.
Sv. misa zadušnica slavit će se istoga dana 12. lipnja 2013. u 13,30 sati u
crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu u Zagrebu.

Anina je želja da se umjesto vijenca i cvijeća daju prilozi za pučku kuhinju Franjevačkog samostana na Kaptolu.

Zavjetovana je 10. svibnja 2009. u generacijskoj grupi “Sv. Elizabeta”. Našu pokojnu sestru preporučamo u molitve.

osmrtnica_Ana_Crnogaj

Jedno sjećanje na Anu u kratkoj fotogaleriji:

Fotografije s fraUtorka održanog 19. veljače na temu “Znameniti svjetovni franjevci”:

Prezentacija s. Irene:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (403:Forbidden)

Bolesnički dan na Kaptolu 9, okupio je ove godine oko 250 kršćana koji su došli prikazati sebe na križu života. Najstarija je imala 94 godine, a najmlađa 4 godine. Bile su zastupljene sve dobi i iz cijelog Zagreba. Bolesničko bogoslužje na blagdan svetog Mihaela, Gabriela i Rafaela arkanđela s posebno nadahnutim nagovorom predvodio je duhovni asistent OFS-a, fra Petar Cvekan a njegova braća na čelu s ocem Provincijalom fra Željkom Železnjakom pomogla su mu u podjeli bolesničkog pomazanja. Nakon svete mise, Vincek nas je sve počastio tortom na dva kata dugom metar i širokom pola metra. Sa skromnim darovima oprostili smo se do slijedeće prilike i ostajemo i dalje “ustrajni u molitvi”. Velika hvala našim vozačima koji su prevozili braću i sestre te volonterima OFS-a i Frame koji su se brinuli o svima tokom boravka na Kaptolu. A posebno hvala braći franjevcima na gostoprimstvu.

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju:

U gradu, a opet van grada. U buci autoceste a opet u tišini zelenila. U kaosu metropole, a opet u smirenju karmela. Kada u ponedjeljak dođete na posao pa vas pitaju: “kako si proveo dan”, tada ponekad odgovorite: “Ah! Bio je to jedan pravi obiteljski dan.”. Taj opis govori sve, opisuje nas, opisuje naš odnos spram obitelji i govori o našoj spremnosti da se suočimo s raznolikostima, s radostima a i sa žalostima.
Na sam dan Gospe žalosne, 15. rujna, Obiteljska grupa OFS Kaptola imala je svoj tradicionalni obiteljski dan kod sestara karmelićanki u Hrv. Leskovcu. Okupilo se nas desetak na molitvi Jutarnje u prekrasnoj kapelici bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Nakon molitve i jutarnje kave okupili smo se u dvorani tik do dječjeg vrtića te pozorno poslušali živo svjedočenje bračnog para Čutura, Draženke i Ivana s njihovog svjedočanskog puta na svjetski dan obitelji u Milano u lipnju ove godine. Svetu Misu nešto poslije podneva predvodio je brat Dario Tokić, karmelićanin koji nam je održao i kratki ali nadahnuti nagovor spajajući dan Gospe Žalosne i obiteljski dan koji smo provodili. Istaknuo je kako se od Marije trebao naučiti primiti i žalosti koje sigurno susrećemo u obiteljskom životu, bilo odlaskom iz našega života ili postupcima drage nam osobe. Poslije agapa i kraćeg druženja razišli smo se svojim kućama i ostalim obavezama nakon jednog pravog — obiteljskog dana.
U krugu obitelji, druženju i razgovoru, molitvi i slavljenju euharistije, zajedništvo smo svjedočili: djeca, mladi koji se tek spremaju na brak, oni koji su već iskusili sveti sakrament ženidbe i oni koje je Gospodin vodio drugim putem. Sa sobom smo odnijeli pozdrave, molitvene nakane i odluku kako ćemo obiteljski dan — jednog dana ponoviti.
Hvala sestrama na gostoprimstvu i poukama, hvala bratu Dariju na misnom slavlju, hvala sestrama s Frame — Suzani i Mateji na čuvanju djece, hvala svima koji su došli kao i hvala na molitvama onima koji su željeli doći a to nisu mogli. Hvala Gospodinu na braći i sestrama!

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju:

(Fotografirala: s. Maja Mudri)

U srijedu, 28. prosinca 2011., poslije večernje sv. mise, u crkvi sv. Franje na Kaptolu Literarna grupa OFS MB Kaptol, organizirala je pjesničku večer i agape pod nazivom: “RADUJMO SE S NOVOROĐENIM“.
U radosnom ozračju živih jaslica koje su po Franjinoj tradiciji i uzoru na Greccio oživjeli FRAMA (Marija, Josip i kraljevi) te Glasnici Velikog Kralja (ovčica i anđeo), posebni doživljaj je bio mali ‘Isus’ kojega je ustupila obitelj Brigić u liku tek prohodale Marte.
Naši literati i pjesničke duše, kao i obično, duhovno su nas obogatili svojim doživljajem Božića: Marica, Marija, Radojka i Gordana.
Maja nas je neumorno pratila pjesmom i njoj ide posebna hvala na ‘uštimanoj’ gitari. Našem ‘Dragom’ sakristanu dugujemo zahvalost na strpljivosti i pomoći.
Hvala svima koji su pronašli vremena za ovo obiteljsko druženje našeg bratstva.
(Pogledajte slike…)

Dan duha Asiza – program 2011.

POZIV U SVIJETU – EMISIJA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA I FRAME – tema: 25. obljetnica Dana duha Asiza; gosti: Zoran Milić i Đurđa Arbutina; urednica i voditeljica: Anđa Slunjski od 24. listopada 2011.

(Fotografirala: Jelica Franjičević)

DRUGI OBITELJSKI SUSRET BRAČNIH PAROVA IZ FSR-a,  25. rujna 2011.

Potaknuti lijepim i dragocjenim prvim obiteljskim susretom bračnih parova iz FSR-a, vrlo rado odazvali smo se na drugi obiteljski susret koji se ostvario 25. rujna 2011. godine, a odvijao se u pravom obiteljskom ozračju u vrtu kuće obitelji Bello. Na ovom susretu okupilo se nekoliko bračnih parova tako da nas je bilo petnaestak odraslih i četvero djece. Obiteljski susret bio je radosno druženje kao nastavak euharistijskog slavlja kojeg smo slavili u zajedništvu s braćom franjevcima na Kaptolu 9.

(više…)

(Fotografirala: Vlasta Udovičić)

(Fotografirala: Claudia Kirasić)

Tekst: Claudia Kirasić

I ovogodišnje hodočašće članova FSR-a iz zagrebačkog mjesnog bratstva Kaptol u Asiz bila je za nas Božja milost i prilika da na izvorima franjevaštva postanemo još svjesniji  svega bogatstva, dubine i radosti franjevačkog poziva i da to bogatstvo nastojimo uz Božju pomoć što vjernije živjeti. Našem mjesnom bratstvu pridružili su se hodočasnici iz Koprivnice, Karlovca, Hrvatskog Čuntića, Varaždina, Slavonskog Broda i Rijeke tako da smo popunivši dva autobusa radosno krenuli prema Asizu. Voditelj ovog hodočašća p. Zdravko Lazić postojanom je strpljivošću, s radošću i u poniznosti brižno pazio na svakog od nas, a uz njega bila su još trojica svećenika uvježbanih franjevačkih kvaliteta: p. Krunoslav Albert, p. Vjekoslav Lazić i vlč. Branko Tomašić. Organizaciju smještaja i osiguranje prostora za sv. misu kao i pronalaženje prostora za blagovanje i druženje tijekom hodočašća preuzeli su Maja i Ivan Zuhović. Uz neprolazan osmijeh brinuli su da sve bude u redu i u tome su – kao i uvijek – u potpunosti uspjeli.

(više…)

(Fotografirala: Claudia Kirasić)

Brat Krešo je napisao:

Subota, 18.6.2011., devet sati, prekrasno jutro u parku dvorca Lužnica – Marijin dvor Družbe sestara Milosrdnica – mjesto prvog susreta franjevačkih obitelji i onih koji se takvima osjećaju. Obitelj u užem smislu kao zajedništvo muža i žene blagoslovljeno svetim sakramentom braka i zavjetom ljubavi. Ali i ona u širem smislu, franjevačka obitelj koja slijedi Pravila serafskog oca Franje. Dvadeset i troje velikih i petnaestoro malih – to je broj koji obećava kako ovaj začetak obiteljskog zajedništva u duhu franjevačkog svjetovnog reda neće samo tako nestati. (više…)

Planinarska družina “Brat Franjo” 29. svibnja je bila u Ogulinu i na Kleku.

Brat Željko je napisao:
Okupili smo se u 7h i 15min kod Lisinskog, pozdravili se i upoznali s onima koji su bili novi u našoj družini i potom posjedali u automobile te krenuli put Ogulina. Išli smo sa dva auta sa maksimalnom popunjenošću po pet osoba u svakom vozilu; a evo tih imena: Milka F. , Ljiljana, Pava, Nevenka T. , Mira A., Vjekoslav, Goran, Luka , Tomislav i Željko. (više…)

Hodočašće u Međugorje je bilo od 25. do 27. ožujka 2011. Uključivalo je još i posjet Sinju i Širokom Brijegu.

Sestra Marija Bistrički je napisala:

Pred sam odlazak u Međugorje imala sam potrebu zahvaljivati ljubljenom Isusu i Majci Mariji kao nikad do sada što sam pozvana na to milosno i sveto mjesto. (više…)

default iconNagovor Kardinala Josipa Bozanića nakon pobožnosti križnoga puta

Pogledajte fotografije s otvorenja prostora Socijalne inicijative u Sigetu.

Uvodnu riječ su imali ministra s. Mira Čiš i b. Zoran Milić. O palijativnoj skrbi su govorili doc. dr. Veljko Đorđević i fra Zvjezdan Linić. Prostor je blagoslovio fra Željko Železnjak, provincijal.

Uređenje prostora na Sigetu (subota, 5. veljače 2011.):

Prvi susret grupe za palijativnu skrb u novom prostoru (utorak, 8. veljače 2011.):

Brat Željko je napisao:

18. 07. 2010.
Poziv za ovo tradicionalno planinarsko hodočašće na Sljeme koje naša planinarska družina redovito obavlja poslan je putem mob-poruka te je obaviješteno i na našoj web stranici. (više…)

Brat Željko je napisao:

MIKULIĆI, RISNJAK, GRAFIČAR, KRALJIČIN ZDENAC, ŠESTINE
30. svibnja planirali smo planinariti na Ravnu Goru iznad Trakošćana, ali to se nije ostvarilo.
Naime iako smo se bili dogovorili ići na Ravnu Goru to nismo mogli ostvariti jer nam je falio jedan automobil.
Sastali smo se dakle na Sv. Duhu u crkvi sv. Ante na misi od 8 sati. Nakon mise ustanovili smo da nas ima više nego što u jedan automobil može stati – šest putnika. Zato smo nakon kratkog konzultiranja odlučili promijeniti plan i poći na Risnjak. (više…)

Izlet na Zeleni Vir i Vražji prolaz kod Skrada
09. 05. 2010.
Niti nepunu godinu od našeg izleta (srpanj 2009.) na ovo prekrasno i čudesno mjesto prirodnih ljepota evo nas ponovo na istom odredištu. Što je ljude ponukalo da opet idemo na Zeleni Vir? Pa prema svemu sudeći fotke na internetu s prošlogodišnjeg izleta. Dosta se zainteresiranih javilo, ali ih je nekolicina otkazala kao što to obično biva, no ipak se našlo osam hrabrih za ovaj privlačni planinarski pothvat. (više…)7. ožujka 2010. – dodane slike s. Maje

Ovaj članak je 1001. članak koji smo objavili. Puno hvala svima koji su radili na našim stranicama kroz sve ove godine.

Bicikločašće u Mariju Bistricu

Sestrica smrt pohodila je našu sestru Željku Krištof s. Elizabetu. Preminula je u noći 26. 05.2009. godine u 91.-oj godini. Zavjetovana je 1968. godine u našoj zajednici. Sprovod će biti u subotu 30.05.2009. god u Vinagori kod Pregrade u 16 sati. Sv misa zadušnica će biti poslije sprovoda. Autobus kreće iz Mikulića, ispred samostana sv. Klare u 14 i 15 sati.

Lijepo bi bilo da ispratimo našu sestru i da se pomolimo za njenu plemenitu dušu, naravno tko može. Slike su sa 89.og rođendana.

Mir i dobro!!

Zdenka

Primanje grupe “Kana Galilejska”
Tribina: “KRIZA: FINANCIJSKA, EKONOMSKA I KAKVA JOŠ?”
Hodočašće u Krašić
Planinarski pohod na Kamene Svate

Brat Željko je napisao:

Omiljeno planinarsko izletište na zapadnom dijelu Medvednice jesu Kameniti svatovi ili Kameni svati. Do ovog odredišta može se doći iz više pravaca: od Grafičara, Risnjaka, Glavice, Susedgrada, Bizeka, Vrapča, Podsuseda …

(više…)

Planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Brat Željko je napisao:

To je tradicionalno hodočašće planinara na Svetu Geru koje se ove godine održalo već šesnaesti put. (više…)

Siječanjski planinarski izlet na Lipu Rog

Brat Željko je napisao:

Ovo je već tradicionalni pohod planinara grada Zagreba na «LIPU» u organizaciji HPD LIPA iz Sesveta. Okupljanje je kod spomenika palim hrvatskim braniteljima u Sesvetama odakle i kreće izletnička povorka. (više…)

Privremeni zavjeti grupe “Mudraci”

(Fotografirao: Tomislav Kušanić)

Puno dobrih fotografija s Generalnog kapitula FSR-a u Mađarskoj možete naći na stranici:
http://www.ciofs.org/doc/kia8/kia8xxpx.htm

Petnaest godina zavjeta grupe Klara

Grupa “Klara” slavila je 23. 11. 2008. petnaest godina od svojih zavjeta. Lijepo su animirali večernju Sv. Misu u kojoj su priznali da je KRIST KRALJ i njihov KRALJ I GOSPODIN !!
Evo par slika sa njihovog slavlja.
Neka bude poticaj i drugim grupama, da žive zajedništvo !!

Mir i dobro!!!

Zdenka Gusić

Osnivanje novog bratstva FSR-a u Dubravi

Slavlje osnivanja novog Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda održano je u četvrtak, 20. studenoga 2008. godine u Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi. Provincijalni ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, o. Ivan Sesar, u skladu s onim što je predviđeno Konstitucijama Prvog reda, Generalnim konstitucijama i Obrednikom FSR-a i Zakonikom kanonskoga prava, ustanovio je kanonskim dekretom novo Mjesno bratstvo FSR-a. Slavlju je predsjedao delegat provincijala fra Mladen Hrkać uz nazočnost: područne ministre Ane Melnjak, ministra Mjesnog bratstva Kaptol Stjepana Kelčića, područne tajnice Hilde Švarcmajer, područnog duhovnog asistenta fra Milana Krište i duhovnog asistenta Mjesnog bratstva fra Ljube Kurtovića. To je 34. mjesno bratstvo u okviru Sjeverozapadnohrvatskog (Zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca.

Pripreme za to krenule su početkom 2007. godine kad je Područno vijeće upoznato sa željom zainteresirane braće i sestara u Dubravi da uđu u Franjevački svjetovni red i njihovom inicijativom da se stvore uvjeti za kanonsko osnivanje novog Bratstva. Spremno je odredilo da Mjesno bratstvo Kaptol Zagreb, prihvati odgovornost “bratstva-jamca” i založi se u pripremi i ostvarivanju formacije te u primanju i zavjetovanju prve braće i sestara. Formacija nove braće i sestara je uspješno provedena i njih 11 je položilo trajne zavjete i spremni su preuzeti brigu za nove simpatizere koji se prijavljuju, kao i stvarati potrebno okrilje, bratski i duhovni ambijent za već postojeće bratstvo Franjevačke mladeži i u zajedništvu produbljivati i živjeti svoje franjevačko zvanje.

Odmah nakon čina osnivanja održan je i prvi Izborni kapitul novog Mjesnog bratstva. Za ministru je izabrana Danijela Rebac, za zamjenika ministra Ivan Barun, za tajnicu Dragica Laštrov, za blagajnicu Mara Budimir i za povjerenika za formaciju Ilijana Barun.

Izvještava: Hilda Švarcmajer, s. Agnes-Janja

Fotografije s Generalnog kapitula
Izlet u Mariju Bistricu – Bistrička šetnica

Brat Željko je napisao:

Nedjelja 09. studenoga 2008.

Krenuli smo iz Dubrave sa parkirališta kod okretišta «sedmice» u 8h.

Išli smo sa četiri automobila, (više…)

 

Izlet planinarske grupe na Sljeme

Sestra Verica je napisala:

Našli smo se prema dogovoru kod tunela u 8h i 30min. u Gračanima. Bili su svi pozvani, (više…)