O nama

Tko smo mi?

Mi smo članovi OFS-a (Franjevačkog svjetovnog reda) i nastojimo u svijetu živjeti Evanđelje po primjeru svetog Franje Asiškog, koji je bio brat svakom stvorenju.

Naše veliko Mjesno bratstvo (oko 500 članova) Franjevačkog svjetovnog reda Kaptol u Zagrebu djeluje uz Franjevački samostan na Kaptolu 9.

Franjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike franjevačke obitelji koji se dijeli na Prvi red, Drugi red (klarise) i naš Franjevački svjetovni red, do nedavno poznat kao Treći red sv. Franje.

Franjevački svjetovni red je organizirano zajedništvo u kojem njeni članovi nastoje živjeti Evanđelje po primjeru sv. Franje. Svoje poslanje žive u svijetu, obitelji i vršeći svoje staleške dužnosti (nisu kao Prvi i Drugi red vezani uz samostane). Po kanonskom pravu Katoličke Crkve, Red ima pravnu osobnost u Crkvi.

Red vodi Međunarodno vijeće koje ima svoje sjedište u Rimu, svaki narod ima svoje Nacionalno vijeće, a na regionalnoj razini Područno vijeće.

Braća i sestre (tako se međusobno nazivamo i osjećamo) svoje zajedništvo na konkretan način proživljavaju u malim bratstvima ili zajednicama vezanim uz naše samostane i župe. Takve zajednice vodi Mjesno vijeće u koje je uključen i tzv. duhovni asistent (to je redovito svećenik – franjevac).

Naše Bratstvo, koje je brojčano najveće u Europi, a u svijetu među najvećima, ima široki spektar djelovanja unutar samog Bratstva i u društvu.

U Bratstvu djeluju razne interesne skupine (Grupa za ekumenizam i dijalog, karitativna grupa, grupa za socijalnu inicijativu, planinarska, biblijska, umjetnička, …) koje često organiziraju simpozije, seminare, okrugle stolove, međureligijske molitvene susrete, izložbe, predavanja i sl.

Između ostalog, pomažemo i pučku kuhinju koja radi u sklopu samostana sv. Franje a koja dnevno daje jedan topli obrok za najsiromašnije građane našeg grada. Naša karitativna grupa se brine o pedesetak starih i bolesnih kojima treba naša pomoć, jednom godišnje imamo Bolesnički dan, kad organiziramo prijevoz iz raznih staračkih domova za stare i bolesne kako bi im omogućili primanje svetih sakramenta i nakon ovih obreda za njih imamo zakusku.

fra Zdravko Lazić.jpg

Duhovni asistent fra Zdravko Lazić

 

Logo

36 thoughts on “O nama”
 1. Poštovani,

  zanima me kada se održavaju susreti za neudate i neoženjene 30-50, te gdje se to točno održavaju i je li potrebna ikakva participacija za sudjelovanje?

  poz

 2. Hvaljen Isus i Marija,
  koristim ovu priliku postaviti vam sljedece pitanje: ” Trazim duhovnog vodju, svecenika, kako bi nas brak po Bozjoj milosti i ako je volja Njegova, bio spasen. Dali fra Vatroslav jos radi sa parovima i postoji li mogucnost doci do njega. U slucaju da su ga snage ili pak godine ogranicile u radu sa “problematicnim/neurednim” brakovima, molim vas iz sveg srca da me uputite kome se obratiti. Redoviti dolazak u Hrvatsku nije prepreka, ako bi se Bog smilovao i uputio nas Bozjem sluzi koji svoj rad posvecuje “spasavanju obitelji”. Prvenstveno Bogu, a i vama beskrajno zahvalna na svakoj rijeci putokaza ka spasenju. Zahvaljujem unaprijed i ostajem u iscekivanju vasega odgovora, Zdenka

 3. Dobar dan !
  Odrasla sam osoba iželim se krstiti. Lijepo Vas molim da mi napišete par riječi kako bi me uputili. Hvala !

 4. Dobar dan,
  ne znam dal sam na dobrom mjestu za upit, al me zanima kad počinju susreti subotom za slobodne i ne oženjene?

  Hvala vam na odgovoru,
  Kristina

 5. Postoje li u FSR-u i posveceni laici (tu mislim na osobe koje javno u sklopu zavjeta u FSR-u zavjetuju cistocu) ili se takvi zavjeti svode na nesto privatno?

  1. Draga Klara!
   Koliko mi je poznato, u OFS-u nema javnih i svečanih zavjeta za izbor života u celibatu. Možete se zavjetovati privatno svojim riječima, kako sam i ja to svojevremeno učinila. Možda bi bilo lijepo da tome posvjedoči Vaš duhovnik.
   Inače, postoje i franjevački svjetovni instituti, koliko znam jedan u Rijeci, a jedan u Zagrebu (pitati fra Maria Cifraka na Kaptolu 9). Ti svjetovni instituti okupljaju djevojke koje daju zavjete kakve ste opisali i međusobna su si potpora. To nije u okviru OFS-a, ali možda bi više ispunilo Vaše srce.
   Božji blagoslov!
   Božji cvijetak

 6. Koji velečasni sad vodi razgovore u vezi problema u obitelji i kako bi mogao stupit u kontakt sa njim . Bio sam prije otprilike 10 godina na razgovoru kod oca Frkina koji je tada to vodio .
  Hvala

  1. Koliko mi je poznato pater Vatroslav Frkin se i dalje s time bavi. Mislim da ima susrete subotom u 18 sati, ali najbolje je pitati u samostanu.

 7. Upravo sam slučajno nabasala na FSR (nisam ni znala da nešto takvo postoji)…
  Zanima me, kako da vam se pridružim?
  Živim u ZG i Kaptol mi nije predaleko.
  Ako može koja informacijica na mail.
  Isto tako, imaju li samo franjevci svjetovni red, ili?
  HVALA
  Bvb

  1. Što se pridruživanja tiče, nakon korizmenog seminara obično se formira grupa kandidata … i tako počinje vaš hod koji – ako shvatite da je to zaista za vas – završava svečanim obećanjima.
   Od redova u RH svjetovni red, koliko mi je poznato, imaju i dominikanci i karmelićani, a nešto slično i isusovci (ZKŽ). OFS ima najdužu tradiciju i daleko najveće članstvo.

   Inače, sve informacije možete dobiti petkom između 17:30 i 18:30 na tel.4814-260.

 8. Poštovanje,
  vjenčana sam kuma krajem 9.mjeseca,a
  kako ne živim u Hrvatskoj,Zagrebu interesira me postoji li nekakva obavezna procedura za kumove?npr.u mjestu gdje živim kumovi plaćaju određene troškove crkvenog vjenčanja…

  unaprijed zahvalna,
  Srdačan pozdrav,

 9. Zahvalan sam dragome Bogu što me je doveo u kontakt sa fra Zdravkom koji je krstio moji kćer Patriciju Anu. Čovjek izvanredne lakoće govora i iskonski učvrstitelj vjere.

  Mir i dobro.

 10. Postovani,

  Htjeli bi krstiti svog novorodjenog sina Fran-a u Vasoj crkvi.
  Molim Vas da mi odgovorite kome i kako i kada se mozemo javiti.

  Mir i dobro!

 11. Poštovana slikarice Majo,
  evo odgovora na Vaše pitanje. U našim Generalnim konstitucijama ovako su definirani uvjeti za primanje u FSR: “ispovijedati katoličku vjeru, živjeti u zajedništvu s Crkvom, imati dobro moralno vladanje i pokazati jasne znakove poziva” (čl. 39.2). Kandidat dakle mora prethodno primiti sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, sv. pričest, sv. potvrda), ako živi u bračnoj zajednici, to mora biti crkveni brak, treba živjeti sakramentalno, svojim ponašanjem ne smije izazivati javnu sablazan, treba osjećati poziv da živi u franjevačkoj duhovnosti i da aktivno sudjeluje u životu bratstva. Postoje zatim dodatni uvjeti za zavjetovanje: “navršena starosna dob koju određuju nacionalni statuti” (u Hrvatskoj je to 18 godina za ulazak u vrijeme uvođenja, u tzv. kandidaturu), “djelatno sudjelovanje u razdoblju početne formacije kroz najmanje godinu dana” (tzv. novicijat) te “pristanak vijeća mjesnog bratstva” (čl. 41.2).
  Što se tiče seminara, održan je uz blagdan sv. Franje, od 1. do 4. listopada. Ako ste zainteresirani za ulazak u Red, tek je počela s radom nova skupina kandidata i simpatizera, pa se možete slobodno priključiti. Sljedeći susret kandidata i simpatizera bit će u srijedu, 11. studenog 2009. u 19,15 sati (nakon večernje sv. mise) u prostorijama franjevačkog samostana na Kaptolu.
  Mir i dobro!

 12. Poštovani,
  zanima me koji su uvjeti za učlanjenje u FSR zajednicu i da li će biti seminar ove godine ili je vec bio?

  Puno Hvala
  Pozdrav odslikarice Maje 🙂

 13. Mir i dobro!

  Javljam vam se iz Beča, gdje djeluje hrvatsko bratstvo FSR-a pri Hrvatskoj katoličkoj misiji.
  U zagrebačkoj knjižari sv. Antuna na Kaptolu će u srijedu, 18. ožujka 2009. u 20 sati biti predstavljena knjiga “Bog je tako ljubio svijet…” koju je napisao naš doministar Ivo Baotić (iliti moja malenkost tj. potpisnik ovih redaka). Knjiga želi tumačeći evanđeoske izvještaje o Muci otkriti bogatstvo, koje je u Muci skriveno za pristup čovjeku patniku. Zato koristim ovu priliku da bratstvo obavijestim o izlaženju ove knjige.
  Mir i dobro

 14. Poštovani,
  zanima me na koji broj Vas mogu dobiti u svezi hospitacija vezanih za župnu katehezu? Čula sam od kolegice da je njena grupa bila kod Vas, te Vas je toplo preporučila. Puno Van zahvaljujem!

 15. Seminar uoči blagdana sv. Franje počinje sutra 01.10. i traje do 03.10.2008. sva tri dana od 17h do 21h.
  Nova grupa kandidata će se sastati u listopadu i obavijest o susretu će biti na oglasnoj ploči FSRa u hodniku samostana i ovim stranicama, a možete i poslati Vaše podatke na naš mail pa ćemo Vas kontaktirati.

  Mir i dobro!

 16. Poštovani,
  i mene zanima koji su uvjeti za učlanjenje u vašu zajednicu odn. FSR ove 2008.g.
  Kada će biti vaš seminar ili nešto slično nakon kojeg se može pristupiti kandidaturi, ako su isti uvjeti kao i prošle god.

  Vaša sestra u Kristu Maja !
  Mir i dobro !

 17. Drago nam je da ste na našim stranicama pronašli zanimljive duhovne sadržaje.

  Za zajednice Franjevačkog svjetovnog reda u Splitu pokušajte pitati u crkvi Gospe od Zdravlja i/ili crkvi sv. Frane na rivi.

  Mir i dobro!

 18. Ljubljena braćo i sestre po Duhu,
  rijetko sufram internetom, sli evo i neka korist od tog surfanja…Oduševljena sam da postoje i ovakvi sadržaji, jer uobičajeno svi koji su na Putu, su samozatajni i zatvoreni u “svoje” krugove, pa je teško nekome tko nije u samoj organizaciji saznati nešto više i možda time naći i svoje mjesto među onima koji služe…iako to možda već i sami po sebi čine, na način kako to najbolje znaju.
  Lijepo molim informaciju – gdje se u Splitu mogu pridružiti vašim predavanjima – seminarima i misnim slavljima.
  Neka Vas uvijek prati božanski mir i blagoslov, na dobrobit Vas i sveukupne zajednice.

  Mir i dobro!

  Ana

 19. Poštovani,

  prije svega oprostite što ste pričekali na odgovor nekoliko dana.
  Evo uskoro se bliži i blagan oca sv. Franje, a uoči njega u našoj crkvi na Kaptolu 9 se održava franjevački seminar od 01. do 03. listopada (od popodnevnih sati do 21h sa sv. misom u 18:30h) na kojem možete više upoznati život sv. Franje i franjevačku duhovnost. Seminar će voditi duhovni asistent FSRa – mjesnog bratsva Kaptol fra Zdravko Lazić. Naravno, na sam blagdan 4.10. sv. misa u 18:30 se posebno svečano slavi.
  Nakon franjevačkog seminara formirat će se grupa kandidata i simpatizera kojoj se slobodno možete priključiti. Točan datum prvog okupljanja grupe još nije određen, ali obavijest će biti na samom seminaru kao i na oglasnoj ploči u hodniku samostana.
  Nakon kandidature koja traje 6 mjeseci, slijedi novicijat od godinu dana u kojem se detaljnije upoznaje život sv. Franje i pravilo FSRa.

  Evo toliko za sada, a sigurna sam da ćete na seminaru više i detaljnije upoznati franjevačku duhovnost.

  Neka Vas i dalje na životnom putu prati svaki Božji blagoslov.

  Mir i dobro!

  Za FSR – vijeće mjesnog bratsva Kaptol
  Silvija Galinec

 20. Postovani !
  Koji su uvjeti za uclanjenje u vasu zajednici odnosno FSR?
  …s iskrenim i nadasve dubokim postovanjem odani u Kristu!

  Mir i dobro!
  Mihailo M.
  Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)