Članci označeni s “Skupina za socijalnu inicijativu”.


U subotu 18. siječnja s početkom u 11 sati u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se znanstveno-stručni skup: „Savez između čovječanstva i okoliša“ u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.

Interdisciplinarni tim znanstvenika u sklopu projekta „CRO Laudato si’ – O brizi za naš dom“ – održat će niz izlaganja o enciklici pape Franje Laudato si’ i važnosti promjena svakodnevnih navika kojima se može na individualnoj razini doprinijeti rješavanju ekoloških problema.

 

Više o projektu “CRO Laudato si'” može se saznati na stranici Nacionalnog bratstva OFS-a.

Detaljnije praćenje aktivnosti i sudjelovanje u projektu je moguće na Facebook stranici projekta.

Više o projektu “CRO Laudato si'” može se saznati na stranici Nacionalnog bratstva OFS-a.

Detaljnije praćenje aktivnosti i sudjelovanje u projektu je moguće na Facebook stranici projekta.

Nacionalno bratstvo OFS-a poziva na VIII. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca koji će se održati u subotu, 30. studenog 2019.,u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu s početkom u 8:30 sati.

Više o temi i programu možete saznati na web stranici Nacionalnog bratstva.

Povjerenstvo za pravdu, mir i očuvanje stvorenog Nacionalnog bratstva OFS-a poziva na VII. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca pod naslovom “Strateško planiranje javnog djelovanja svjetovnih franjevaca”.

Sadržaj poziva i program su u nastavku obavijesti.

Snimka emisije “Poziv u svijetu” od 22. studenog 2017.:
Tema: “OFS i djelatna prisutnost u svijetu – kroz dijalog, inicijative i projekte”
Gosti: Renato Matić, OFS i fra Bože Vuleta, Franjevački institut za kulturu mira
Voditelj: Zoran Millić

U Otočcu je 12. svibnja održana tribina „Zajednica za palijativnog bolesnika“ kojoj su organizatori bili naš Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi i Župa Presvetog Trojstva Otočac. Bilo je riječi o tome što palijativni pacijent treba i što zajednica može učiniti za njega. Naš Mobilni tim volontera već 7 godina djeluje na području Zagreba u palijativnoj skrbi i za to su vrijeme volonteri stekli ogromno iskustvo koje su podijelili s građanima Otočca, onima koji se žele volonterski uključiti na sličan način, onima koji sličnih potreba imaju u svojoj obitelji, kao i onima kojima je struka briga o bolesniku.

tribina7_800x542_1463220281

Sudjelovali su dr. med. Mira Purgarić i bacc. medicinska sestra Vesna Markač (članice specijalističkog tima za palijativnu skrb KB Dubrava), mr. sc. Renata Marđetko (voditeljica Centra za koordinaciju palijativne skrbi Grada Zagreba) i dipl. socijalna radnica Olivera Tomas (koordinatorica volontera u Franjevačkom svjetovnom redu). Moderator tribine je bila mr. sc. Blaženka Eror Matić, voditeljica Mobilnog tima volontera.

Tribina je na jedan način dar bilo i priznanje medicinskim sestrama jer se poklopila s Danom sestrinstva (na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale), a upravo su medicinske sestre te koje odrađuju veliki dio palijativne skrbi. Također je to bio i spomendan sv. Leopolda Mandića, kojega je papa Franjo proglasio zaštitnikom i uzorom u Svetoj godini milosrđa.

Osvrti na održanu tribinu su objavljeni na stranicama “Glasa Gacke” u člancima Služiti bližnjemu kada mu je najtežePomaganje kao osobno ispunjenje.

Emisija od 23. rujna 2015.:

Tema: V. tečaj OFS-a o socijalnom nauku Crkve
Gosti: Zoran Milić i Milan Medić
Voditeljica: Anđa Slunjski

U srijedu 23. rujna u 17 sati na Radio Mariji:

Tema: V. tečaj OFS-a o socijalnom nauku Crkve
Gosti: Zoran Milić i Milan Medić
Voditelj: Anđa Slunjski

Iz generalnih Konstitucija OFS-a:

»U uvjerenju da je rad pravo i dužnost te da svaki oblik zaposlenosti zaslužuje poštovanje, neka braća pridonesu kako bi svi imali mogućnost raditi i kako bi radni procesi bivali sve humaniji.«

(GK čl. 21,1)

Povjerenstvo za prisutnost i djelovanje u svijetu Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a u subotu 19. rujna organizira V. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca, pod nazivom “Angažman svjetovnih franjevaca u krizi rada”. Tečaj će se održati u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, s početkom u 8.30 i očekivanim završetkom u 16.00 sati.

Zainteresirani se mogu javiti s. Blaženki Eror Matić (098 628 591; blazenkae@gmail.com) do ponedjeljka 14. rujna. Participacija za troškove objeda i organizacije iznosi 40 kn po sudioniku, a uplaćuje se prilikom registracije na početku susreta.

Program tečaja:

Hrvatska radiotelevizija je u današnjoj emisiji “Mir i dobro” prikazala prilog s tribine o istraživanju nafte i plina u Jadranu održane u organizaciji OFS-a:

mir-i-dobro-2015-05-24

Pozivamo vas na tribinu:

„ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJA NAFTE I PLINA U JADRANU: NEOPRAVDANI RIZIK ILI DOBRA INVESTICIJA?“

koja će se održati

u srijedu 20.05.2015. godine s početkom u 19.15 sati

u prostoru Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.

O istraživanjima i eksploataciji nafte i plina u Jadranu, o njihovim rizicima za turizam i utjecajima na okoliš, ekonomskoj isplativosti, transparentnom obavješćivanju i sudjelovanju javnosti  oko provođenja javne rasprave te poštivanja zakonske procedure,  govorit će:

Neven Šimac, dr.sc.

Tonči Tadić, dr.sc.

Saša Poljanec Borić, dr.sc.

Zoran Milić, Franjevački svjetovni red

Organizator:

Franjevački svjetovni red

neopravdani-rizik-ili-dobra-investicija

Naš mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi poziva:

Pozivamo sve na drugi dio radionice za volontere koja će se održati u ponedjeljak i utorak 27. i 28. 4. 2015 u vremenu od 17 do 20 sati u prostorijama CEPAMET-a Šalata 4.
Mogu se priključiti i oni koji nisu bili na prvom dijelu.
Teme i predavači ove druge radionice su:

Ponedjeljak, 27.4.2015.
Olivera Tomas, dipl. soc. radnik:
„Psihosocijalna skrb za pacijenta i obitelj“
Dr. sc. Nataša Pavlović:
„Duhovna skrb“

Utorak, 28.4.2015.
Margareta Begić, bacc.physioth:
„Multidisciplinarni tim“
Mr. sc. Renata Marđetko:
„ Pomoć i podrška i edukacija obitelji u skrbi za bolesnika“

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda, 11. travnja 2015. godine u samostanu franjevaca konventulaca na Sv. Duhu u Zagrebu održana je tribina „Uvod u socijalno poduzetništvo“. Nakana tribine bila je svim zainteresiranima pružiti temeljni uvid u pojam socijalnog poduzetništva, objasniti bit i način djelovanja socijalnih poduzeća, te predstaviti primjere dobre prakse iz Hrvatske i svijeta.
Na tribini su govorili g. Milan Medić iz LAG Vallis Colapis iz Karlovca te gđa. Sonja Vuković iz Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka. Milan Medić dugogodišnji je promotor socijalnog poduzetništva i predsjednik LEADER mreže Hrvatske. Pored toga, voditelj je Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis koja je odnedavno poznata kao nositelj europskog projekta u kojem se prvi puta kao partner projekta financiranog iz EU fondova pojavljuje i jedna hrvatska biskupija, a to je Sisačka biskupija putem svog Caritasa. U svom izlaganju g. Medić upoznao je prisutne sa društveno-gospodarskim prilikama koje su potaknule mnoge pojedince, udruge civilnog društva i vjerske organizacije da se u svom djelovanju priklone modelima poslovanja temeljenim na principima socijalnog poduzetništva. Osnovni princip poslovanja socijalnih poduzeća je poslovanje za dobrobit zajednice i zaposlenika, zapošljavanje isključenih i dugotrajno nezaposlenih, kao i sinergija s poduzetnicima i stručnjacima koji dobrobit radnika i lokalne zajednice stavljaju ispred zahtjeva za pukim gomilanjem profita. Okupljenima su predstavljeni i primjeri socijalnih poduzeća iz Španjolske (Mondragon) i Velike Britanije (John Lewis) koja uspješno posluju već godinama, a u doba globalne gospodarske krize prepoznata su kao tržišni dionici koji upravo u doba krize uspješno odolijevaju svim izazovima i bilježe rast produktivnosti, prvenstveno zahvaljujući skrbi za svoje radnike i njihovom aktivnom sudjelovanju u vođenju poduzeća.
U drugom dijelu izlaganja gđa. Sonja Vuković predstavila je djelovanje Udruge za kreativni razvoj Slap. Kao jedna od začetnika socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, upoznala je prisutne s praktičnim zahtjevima i izazovima s kojima se suočavaju svi koji kreću u osnivanje socijalnih poduzeća. U izlaganju su predstavljeni brojni primjeri uspješnih socijalnih poduzeća koja djeluju na području Republike Hrvatske, pri čemu je poseban naglasak stavljen na važnost povezivanja i umrežavanja svih sudionika, kao dodana vrijednost i put za što uspješniji razvoj socijalnih poduzeća. Upozoreno je i na aktualne izazove u našoj zemlji, a to je nedostatan zakonski okvir za razvoj socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, nužnost što skorijeg donošenja Nacionalne strategije za razvoj socijalnog poduzetništva u RH i odgovornost svakog pojedinca da se u vlastitom okruženju založi za promociju načela koja drži važnima za oporavak hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Tribina je završena radionicom u kojoj su okupljeni pokušali staviti u funkciju svoja znanja i vještine kako bi pomogli razvoju poslovanja u dva konkretna poduzetnička primjera.
Pored brojnih članova Franjevačkog svjetovnog reda, predstavnika FRAMA-e i ostalih zainteresiranih, tribini su nazočili i Ivan Makovec iz MB Sv. Feliks u Varaždinu, novoimenovani predsjednik Povjerenstva za prisutnost i djelovanje u svijetu Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a i fra Krunoslav Kocijan, duhovni asistent MB Kaptol i predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj. Na završetku tribine iskazana je želja za daljnjim produbljivanjem znanja o ovo temi, povezivanjem hrvatskih mjesnih bratstava OFS-a i zajedničkom iznalaženju načina za djelatno zagovaranje modela poslovanja koji promiču opće dobro i društvenu pravednost. (mg)

OFS socijalno poudzetništvo predavanjeOFS socijalno poduzetništvo radionica

uvod-u-socijalno-poduzetništvo

Socijalno poduzetništvo posljednjih godina doživljava procvat u svijetu pogođenom globalnom gospodarskom krizom. Nastalo je kao odgovor angažiranih pojedinaca, udruga i socijalnih zadruga na tržišne modele vođene prvenstveno gomilanjem profita, i nametnulo nove i inovativne modele poslovanja – upravljanje dobrima na dobrobit zajednice, brigu za svakog pojedinog radnika, skrb za okoliš i stvoreno i izgradnju društva u kojemu će pravednost i opća dobrobit zaživjeti kao glavni princip poslovanja. U socijalnim poduzećima svoje su mjesto našli isključeni, dugotrajno nezaposleni, studenti, mladi, kao i iskusni poduzetnici koji su svoja znanja odlučili posvetiti oporavku svoje zemlje i društva u cjelini. U vrijeme globalne krize, socijalna su poduzeća prepoznata kao najotpornija na krizu, upravo zbog zajedništva i međusobne skrbi ljudi koji su sudjelovali u njihovom stvaranju i djelovanju. Ovom tribinom želja nam je svim zainteresiranima pružiti temeljeni uvid u rad socijalnih poduzeća, kao i primjere dobre prakse iz Republike Hrvatske. Socijalna poduzeća nastala su upravo snagom pojedinaca koji nisu izgubili vjeru, nego su svojim zalaganjem postigli da iz malog sjemena nastanu priče koje mnogima vraćaju nadu i nadahnjuju ih za nove početke. Na nama je da i u današnjem svijetu pronađemo način kako živjeti karizmu svetoga Franje – donositi radost i nadu svima, brinuti za brata u potrebi, zaboraviti sebe, i uvijek ponovno otkrivati bogatstvo franjevačkog zajedništva – svjedočeći prvenstveno djelima. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite i zajedno s nama steknete znanja koja će nam možda već sutra pomoći da ono što vjerujemo, uspješno pretočimo u stvarnost.

Tribina se sastoji od uvodnog dijela kojeg će održati dr.sc. Davorka Vidović, središnjeg dijela u kojemu ćemo predstaviti postojeći primjer uspješnog socijalnog poduzeća, pauze za ručak i druženje, te radionice u kojoj će sudionici zajednički osmisliti primjer vlastitog socijalnog poduzeća.

Registracija sudionika počinje u 8.45.
Doprinos za ručak, od onih koji su u mogućnosti, je 20 kuna.
Predviđeno trajanje tribine je do 15.00 sati.
Molimo da Vaše sudjelovanje najavite Zoranu Miliću na 098/261-652 ili na zmilic9@gmail.com

MIR I DOBRO!

Naš mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi poziva:

Ako želite znati nešto više o palijativnoj skrbi,
ako želite znati što možemo učiniti onima kojima su liječnici rekli “Ništa se više ne može učiniti”,
ako želite naučiti kako razgovarati o smrti

pridružite nam se na radionici za volontere u palijativnoj skrbi

“Uvijek možemo nešto učiniti”

koja će se održati 30. i 31. ožujka 2015. od 17 do 20 sati u prostorijama CEPAMET-a, Šalata 4 (u sklopu bolnice).

PROGRAM:

Ponedjeljak, 30.3.2015.

 • mr. sc. Blaženka Eror Matić: „Koncept i sustav palijativne skrbi“
 • Josip Kuharić, dr. med.: „Najčešća problematika i simptomi kod palijativnih bolesnika“

Utorak, 31.3.2015.

 • Ljiljana Hoić, med. sestra: „Njega palijativnog bolesnika – teorija s vježbama“

Prijave i informacije na tel: 01/ 55 88 917 ili na mail: palijativnaskrb@ofs.hr
Radionica je besplatna i otvorena za sve.

Snimka emisije “Treća dob” od 9. ožujka 2015. se može pogledati na stranici HRT-a. Jedna od gošći koja je govorila o problematici palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i predstavila rad Mobilnog tima za palijativnu skrb našeg bratstva je bila Olivera Tomas, koordinatorica našeg mobilnog tima.

treca-dob

U ponedjeljak 9. ožujka 2015. u 13.10h na programu HRT1 u emisiji “Treća dob” gošća će biti Olivera Tomas, koordinatorica mobilnog tima za palijativnu skrb našeg Bratstva. Predstavit će rad grupe i tima i kako korisnici do njih mogu doći te govoriti s kojim problemima se korisnici palijativne skrbi susreću.

Snimka emisije “Poziv u svijetu” od ponedjeljka 26. siječnja 2015.:

Tema: “Volonteri u palijativnoj skrbi” – EU projekt OFS-a

Gošće:

 • Blaženka Eror Matić – voditelj projekta Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi OFS-a
 • Renata Marđetko – predsjednica udruge Pomoć neizlječivima u Kotoribi
 • Nikolina Markulin – koordinator volontera u udruzi Naš život u Petrinji

Voditelj: Igor Kanižaj

Najava emisije “Poziv u svijetu” – u ponedjeljak 26. siječnja 2015. na Radio Mariji:

Tema: “Volonteri u palijativnoj skrbi” – EU projekt OFS-a

Gosti:

 • Blaženka Eror Matić – voditelj projekta Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi OFS-a
 • Renata Marđetko – predsjednica udruge Pomoć neizlječivima u Kotoribi
 • Nikolina Markulin – koordinator volontera u udruzi Naš život u Petrinji

Voditelj: Igor Kanižaj

Grupa za palijativnu skrb poziva:

Dragi franjevci i prijatelji,

s radošću vas pozivamo na koncert 5 za 5 u organizaciji našeg Mobilnog tima volontera u palijativnoj skrbi!

Koncert će se održati u dvorani Crkve sv. Križa u Sigetu, dana 3. prosinca 2014., s početkom u 20 sati, uz nastup:

 • MVS Sinovi Atara,
 • KUD Željezničar,
 • ZD Sinac,
 • Klape Cesarice i 
 • Klape Kampanel.

5 izvođača za 5 godina rada.

Ovim koncertom želimo zahvaliti našim dragim volonterima i svim ljudima dobre volje koji nesebično pomažu drugima, ali i dodatno motivirati sugrađane da nam se pridruže u humanitarnim akcijama koje provodimo pomažući onima koji nas trebaju na kraju ovozemaljskog života.

Ulaz na koncert je besplatan.

(financijsku podršku Mobilnom timu volontera u palijativnoj skrbi moguće je pružiti uplatom na žiro račun IBAN: HR9824840081104162874, s pozivom na broj 2001 otvoren u Raiffeisen banci)

Na koncert možete pozvati i povesti koga god želite!

Veselimo se zajedničkom druženju!

Mir i dobro!

Mi, svjetovni franjevci, zalažemo se za dosljedno ekološki zasnovan sustav za gospodarenje komunalnim otpadom. Radi se o sustavu koji dosljedno slijedi ekološka načela, u konkretnom slučaju to je sržno načelo odgovornosti. Odgovornost konkretno znači da se ne stvara smeće (pomiješan, degradiran, zauvijek uništen otpad), već da se gospodari otpadom (ostacima tvari i stvari u komunalnom životu). To je ekološki zasnovan sustav koji omogućuje odvojeno prikupljanje, recikliranje u potpunosti ili preradu u neku drugu svrhu, čime se potpuno isključuju i deponiji, a pogotovo spalionica.

Zbog zdravlja naše djece, iz solidarnosti prema mnogim građanima kojima će plaćanje ovakvog skupog postrojenja značiti pretežak financijski teret i zbog naše odgovornosti za stvoreno, pozivamo Vas da se odazovete na prosvjed koji će se održati sutra, u četvrtak 9. listopada 2014 u 8,30h ispred Gradske vijećnice u ulici sv. Ćirila i Metoda 5 na Gornjem gradu.

Od 28. srpnja 2014.
Tema: Ususret Porcijunkuli kroz Franjevački hod Frame
Gosti: Članovi Franjevačke mladeži
Voditelj: William Krešo Bello

Od 25. kolovoza 2014.
Tema: II. međunarodna skupština Frame
Gosti: Sudionici skupštine Frame
Voditelj: Igor Kanižaj

Od 22. rujna 2014.
Tema: Kršćani u demokratskom društvu
Gosti: Jure Vujić, pravnik i politolog i Marina Garić
Voditelj: Zoran Milić

Povjerenstvo za prisutnost i djelovanje u svijetu i Grupa za očuvanje stvorenog pozivaju sve članove OFS-a i Frame da se odazovu na prosvjed koji će se održati u četvrtak 25. rujna 2014. u 9,00h ispred Gradske vijećnice u ulici sv. Ćirila i Metoda 5/I:

Problem otpada zasigurno je postao jedan od glavnih problema za naš okoliš. Grad Zagreb ovaj problem želi riješiti izgradnjom spalionice u Resniku, unatoč tome što taj postupak ima izravne štete za zdravlje naših građana i okoliša. Osim toga, u ovoj velikoj ekonomskoj krizi kada mnogi građani jedva mogu izdvajati za režije (ili uopće to ne mogu), spalionica kao iznimno skupo postrojenje predstavlja nepotreban i prevelik financijski teret.
Kao franjevci zalažemo se za odvojeno sakupljanje otpada kao jedino civilizirano rješenje.

Budući da će gradski vijećnici u navedeno vrijeme na dnevnom redu imati temu „Plan gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.“, odlučili smo organizirati prosvjed i na taj način pokazati da se zalažemo za odvojeno prikupljanje otpada a istovremeno držimo neprihvatljivim izgradnju spalionice.

Povodom novog Zakona o radu i priopćenja koje je Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a povodom toga izdalo u emisiji “Mir i dobro” na HRT1 je prikazan prilog s osvrtom (počinje u 12:35 minuta):

mir_i_dobro_2014-08-03

Posljednje desetljeće, a naročito u zadnje dvije godine, svjedoci smo stalnih pritisaka na radno zakonodavstvo kojima se pokušava radne odnose regulirati na način da se sustavno smanjuju radnička prava. Ljudski rad je od temeljne važnosti za dostojanstvo čovjeka i niti jedna država ne smije dozvoliti da se s radom postupa kao da je roba. Neshvatljivo je da se sve ono što se zadnja dva stoljeća gradilo, kada je riječ o pravednom reguliranju radnih odnosa i što je postalo i civilizacijska tekovina, pokušava dovesti u pitanje. Nalazimo se na velikoj i sudbonosnoj prekretnici: hoće li i Republika Hrvatska profitu dati posvemašnje prvenstvo nad čovjekom i njegovim dostojanstvom ili ćemo kao društvo čvrsto stajati na stavu da se rad ne može podrediti profitu i tako sačuvati dostojanstvo čovjeka koje mu i pripada. Podredimo li čovjeka tržištu, nužno će započeti novo razdoblje duboke nesigurnosti i siromaštva, a raslojavanje ionako podijeljenog društva postat će još veće, vodeći do razlika koje postaju opasne za očuvanje društvenog mira i pravednog društvenog uređenja.

Uvođenje radne nedjelje, pokušaji obezvrjeđivanja kolektivnih ugovora kao sredstva zaštite radnika, naznake ideja kojima bi povremeni poslovi zamijenili redovne, poticanje agencijskog rada, produljenje radnog vremena, loša zaštita od otkaza trudnicama i rodiljama, jasno ukazuju na velik civilizacijski odmak od vrednota dostignutih kroz radničku borbu i zalaganje mnogih časnih pojedinaca. Nitko nema pravo olako ukidati ovu pravnu stečevinu, pod izlikom poticanja investicija i smanjenja nezaposlenosti. Sva relevantna istraživanja pokazuju da hrvatsko radno zakonodavstvo nije među glavnim razlozima izostanka investicija, već je to promjenjivost zakonskog okvira, nepredvidivost naših poreznih propisa koji se mijenjaju nekoliko puta godišnje, prevelik broj parafiskalnih nameta te pretjerana birokratiziranost i troma administracija. Jedna od glavnih zamjerki ovog Prijedloga zakona je poticanje rada putem agencija za privremeno zapošljavanje, čime se stvaraju nekvalitetna radna mjesta i novi sloj „zaposlenih siromaha“, koji usprkos tome što rade, ne zarađuju dovoljno ni za osnove za život.

Fleksibilizacija radnih odnosa predviđena ovim prijedlogom zakona najviše će ugroziti građane s nižim kvalifikacijama te ozbiljno narušiti kvalitetu obiteljskog života i planiranje obitelji, podređujući najosjetljivije slojeve našeg društva tržištu, što je nedopustivo za suvremeno građansko društvo.

Potpuno je nejasno na koji bi se način ovakvim prijedlogom Zakona o radu potaklo zapošljavanje i postigla puna zaposlenost u društvu, što je glavni argument predlagatelja ovog zakona. Stoga pozivamo nositelje vlasti da položaj radnika i očuvanje radnih mjesta rješavaju ukidanjem administrativnih barijera za investitore, uvođenjem poreznih olakšica poslodavcima koji zapošljavaju i zadržavaju radnike, te kvalitetnim i pravovremenim korištenjem poticaja za zapošljavanje iz Europskog socijalnog fonda. Podsjećamo sve odgovorne na vlasti na njihovu dužnost i obavezu da Hrvatsku grade kao demokratsku i socijalnu državu, što je i temeljna ustavna odredba naše zemlje, a koju ovakav prijedlog zakona na mnogo načina ugrožava.

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda

Prilog o nedavno održanom Okruglom stolu, prikazan u emisiji “Mir i dobro” u nedjelju 4. svibnja 2014., se može pogledati na stranicama HRT-a.

OkrugliStolRad2014

U ponedjeljak, 28. travnja u 17 sati na Radio Mariji:

Poziv u svijetu – emisija Franjevačkoga svjetovnog reda
Tema: Ekološki sustav gospodarenja otpadom umjesto spalionice
Gost: dr. sc. Slaven Dobrović, izvanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
Urednik: Igor Kanižaj

U organizaciji Franjevačkoga svjetovnog reda u četvrtak 17. travnja 2014. u Tribini grada Zagreba na Kaptolu 27, održan je okrugli stol na temu „Demontaža socijalne države i novo radno zakonodavstvo“. Time se i „Tijelo Crkve“, vjernici-laici, aktivno uključuju u rasprave oko novoga Zakona o radu (ZOR), a nakon što je o istom svoju izjavu dala i Komisija HBK „Iustitia et pax“ početkom ožujka. U raspravi su sudjelovali tajnik Visokog učilišta Effectus, Goran Trbojević dipl. iur., Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, sociolog prof. dr. sc. Renato Matić, Tina Tešija iz udruge BRID, prof. dr. sc. Zdenko Babić s Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu i Zoran Milić iz Franjevačkoga svjetovnog reda dok je okrugli stol moderirao novinar Darko Pavičić.

2014-04-17 11.50.07

(više…)

OkrugliStolRad2014

Emisija Franjevačkog svjetovnog reda – “Poziv u svijetu” s Radio Marije od 27. siječnja 2014.:

Tema: “Palijativna skrb: Zajedništvo u tuzi i boli”
Gošće: Mr. sc. Renata Marđetko i Olivera Tomas, dipl. socijalna radnica
Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Emisija “Poziv u svijetu” od 25. studenog 2013.
Tema: Tečajevi za aktivno građanstvo
Gost: Zoran Milić
Voditelj: William Krešo Bello

tecaj2013 Tecaj2013-Program

Emisija “Poziv u svijetu” (s Radio Marije) od 22. travnja 2013.
Tema: Korištenje obnovljivih izvora energije
Gost: Jozo Milić
Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Sutra, u ponedjeljak, 22. travnja 2013. u 17.00 na Radio Mariji nova je emisija OFS-a “Poziv u svijetu”.
U prigodi Dana planeta Zemlje tema je: “Korištenje obnovljivih izvora energije”.
Gost: Jozo Milić
Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Dan planeta Zemlje 2013.

Sažetak predavanja:
U masi tla, kojeg izvadimo jednom štihačom, živi više mikroorganizama nego ljudi na planeti Zemlja. Ono je «živi organizam» koji se u pravom smislu rađa, živi i umire. (više…)

Svjetski dan zdravlja 2013

Sve informacije o radu Grupe za palijativnu skrb našeg bratstva možete pronaći na novoj web stranici:

http://palijativa.ofs.hr

Emisija “Poziv u svijetu” na Radio Mariji od 25. ožujka 2013.
Tema: Radništvo
Gost: Zoran Milić
Voditelj: Dario Brigić

fraUtorak-2013-03

Emisija “Poziv u svijetu” na Radio Mariji od 25. veljače 2013.
Tema: Koordinacija palijativne skrbi u gradu Zagrebu
Gošće:
Renata Marđetko, magistar palijativne skrbi, koordinator u Centru za koordinaciju palijativne skrbi u Gradu Zagrebu pri Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući Zagreb
Olivera Tomas, dipl. socijalni radnik, koordinator Grupe za palijativnu skrb Franjevačkog svjetovnog reda.
Urednik i voditelj: dr. sc. Igor Kanižaj

socijalnaradnica

Emisija “Poziv u svijetu” od 17. rujna 2012.
Tema: Socijalni nauk Crkve i društveno-političko djelovanje svjetovnih franjevaca
Gosti: Blaženka Eror Matić iz Povjerenstva za nazočnost i djelovanje u svijetu Franjevačkog svjetovnog reda i dr. sc. Hrvoje Špehar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu
Urednik i voditelj: Igor Kanižaj

Grupa za palijativnu skrb Socijalne inicijative našeg bratstva 16. lipnja je posjetila prvu katoličku bolnicu Sv. Rafael na Strmcu kod Nove Gradiške. To je psihijatrijska bolnica s odjelom palijativne skrbi koju vodi bolnički red milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji.

Na poziv koordinatorice Grupe za palijativnu skrb u posjeti su sudjelovali i predstavnici udruge Pragma koji su nešto o tome i napisali na svojoj web stranici.

U prostoru naše crkve održana je 15. svibnja tribina na temu: „Uloga volontera u palijativnoj skrbi – iskustva u svijetu i hrvatska stvarnost“ u organizaciji Grupe za palijativnu skrb koja je za tu priliku, u prolaznoj dvorani, uredila pano.

(više…)

Grupa za palijativnu skrb Socijalne inicijative Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Mjesnog bratstva Kaptol poziva vas na tribinu koja će se održati 15. svibnja 2012. godine u 19.15 u crkvi sv. Franje na Kaptolu. Predavač je Penata Marđetko, magistrica palijativne skrbi, na temu “ULOGA VOLONTERA U PALIJATIVNOJ SKRBI – iskustva u svijetu i hrvatska stvarnost”.

Renata Marđetko rođena je u Kotoribi. Nakon stjecanja diplome više medicinske sestre otišla je na studij palijativne skrbi u London gdje je stekla titulu magistrice palijativne skrbi, prva (a za sada i jedina) u Hrvatskoj. Osim stjecanja znanja, u Londonu je stjecala i praktična iskustva volontirajući u njihovim hospicijima. Vrijednost znanja i iskustva koje je tamo stekla tim je veća imajući na umu da je Engleska kolijevka moderne palijativne skrbi. Renata je jedno vrijeme radila i u Kalkuti, u Indiji, u Kući umirućih, sa sestrama Majke Terezije. Prije dvije godine u Kotoribi je osnovala udrugu „Pomoć neizlječivima“ nastojeći u Hrvatsku prenijeti englesku ideju o palijativnoj skrbi.

Poziv u svijetu – emisija Franjevačkog svjetovnog reda od 23. travnja 2012.:
Tema: Dan planeta Zemlje 2012., Električna energija – potrošnja i moguće uštede
Gost: mr.sc. Mario Maričević
Urednik i voditelj: Dario Brigić

Danas u 17 sati na Radio Mariji:

Poziv u svijetu – emisija Franjevačkog svjetovnog reda

Tema: Dan planeta Zemlje 2012., Električna energija – potrošnja i moguće uštede

Gost: mr.sc. Mario Maričević

Urednik i voditelj: Dario Brigić

Sažetak predavanja

Mr. sc. Mario Maričević: “Električna energija – potrošnja i moguće uštede”

Danas na Zemlji živi više od 7 milijardi stanovnika, što je 4 puta više nego prije sto godina. Rast životnog standarda uzrokuje kontinuirani porast potrošnje (električne) energije po stanovniku.
EU sa 7% svjetskog stanovništva troši 15% električne energije. Potrošnja el. energije po stanovniku u RH na razini je 2/3 prosjeka EU. 45% električne energije u Hrvatskoj troše kućanstva, a visoki računi građanima opterećuju kućni budžet.
Mnogi elektronički uređaji troše električnu energiju i u mirovanju. Ta “stand-by” potrošnja kreće se od 2-20% ukupne potrošnje prosječnog kućanstva, te predstavlja značajan potencijal za uštede, koji će se pojasniti na nekoliko primjera.
Razvoj električnih uređaja omogućio je smanjenje potrošnje energije pojedinih uređaja i do 80%. Prilikom kupovine, u svrhu razlikovanja rastrošnih od štedljivih uređaja prilikom kupovine uvedene su oznake energetske učinkovitosti.
Od 2009. godine EU postupno zabranjuje klasične zarulje sa žarnom niti, tako da su danas u prodaji ostale samo klasične žarulje snage do uključivo 60W. Njihova proizvodnja i uvoz u EU dozvoljena je do rujna 2012. godine. RH će se morati tome prilagoditi najkasnije ulaskom RH u EU tj. 1. srpnja 2013. Prikazat će prednosti i nedostaci energetski efikasnih žarulja s preporukama za odabir i korištenje ovisno o namjeni.

Snimka emisije FSR-a “Poziv u svijetu” od 28. studenog 2011.
Tema: Peti hrvatski socijalni tjedan
Gost: Dubravka Petrović Štefanec
Urednik i voditelj: Igor Kanižaj

Sutra na Radio Mariji u 17.00:

Tema: Peti hrvatski socijalni tjedan

Gost: Dubravka Petrović Štefanec

Urednik i voditelj: Igor Kanižaj

Prilog s Nacionalnog susreta o društvenom djelovanju svjetovnih franjevaca od 25. rujna 2011.
 Prilog o Rekreaciji 60+ sa Sigeta od 16. listopada 2011.

Na poticaj Hrvatske biskupske konferencije, i u organizaciji Centra za promicanje Socijalnog nauka Crkve u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu od 21. do 23. listopada održan je Peti hrvatski socijalni tjedan. Prethodna četiri, koja je pokrenuo blaženi Alojzije Stepinac, održala su se u razdoblju od 1932. do 1940. godine. U mnogim europskim zemljama socijalni tjedni se redovito održavaju, a cilj im je kroz suradnju vjernika laika, svećenika i biskupa promišljati aktualna socijalna pitanja u zemlji. Osjećaj za zajedničko dobro i uzajamno poštovanje vodilja je rada. (više…)

Novi tečaj za volontere u palijativnoj skrbi od 12. listopada do 7. prosinca 2011. svake srijede od 17 do 19 sati u prostorijama Hrvatske udruge prijatelja hospicija Hirčeva 1, Zagreb (u zgradi Doma zdravlja, podrum). Javite nam se na Siget svakog radnog dana od 8 do 12 sati na tel. (01) 55 88 917 i u FSR sobu utorkom od 17,00 do 18,30 sati na tel. (01) 48 14 260.

Program 16. tečaja.pdf

»Predugo je Red ostao u “sakristijama”.
Došao je trenutak, koji se više ne može odgađati,
za ulazak u ljudsku državu da bi se snažno i vidljivo nosilo vlastite odgovornosti svjedočenja
i promicanja pravde, mira i obrane života, prava i stvorenog svijeta.«

Iz zaključaka XII. generalnog kapitula FSR‐a

Draga braćo i sestre,
pozivamo vas u crkvu sv. Križa na Sigetu u Zagrebu, u subotu, 24. rujna 2011., na nacionalni susret o društvenom djelovanju svjetovnih franjevaca s početkom u 9:00h.

Program:

9:00 – okupljanje sudionika
9:30 – molitva
9:45 – uvod i pozdravna riječ nacionalnog ministra
10:00 – 1. izlaganje: „Svjetovni franjevci ‘neka budu prisutni… u javnom životu”, fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira
10:30 – rasprava
10:45 – pauza
11:00 – 2. izlaganje: Socijalni nauk Crkve – prof. dr. Gordan Črpić, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK
11:30 – rasprava
11:45 – molitva Anđeoskog pozdravljenja
12:00 – predstavljanje primjera društvenog djelovanja svjetovnih franjevaca u Hrvatskoj
13:00 – ručak
14:00 – radionice:

 • Beskućnici
 • Očuvanje stvorenog – vode
 • Očuvanje stvorenog – otpad
 • Palijativna skrb

15:00 – završna rasprava
16:00 – euharistija

(više…)

Draga braćo i sestre!

Ponovno kreću susreti u Sigetu. Sada sa nešto izmijenjenim (vjerujemo zanimljivijim) programom.

Održavat će se svakog ponedjeljka i srijede u 10 sati.

Veselimo se Vašem dolasku!

Mir i dobro!

default iconplakat REKREACIJA_rujan.pdf

Susreti 60 + koji su se održavali svake srijede na Sigetu najavljuju ljetnu stanku.

Novi susreti započet će u rujnu, a obavijest o terminima objavit će se tijekom kolovoza.

Mir i dobro!

default icon60+_ljetna_stanka.pdf