Članci označeni s “Skupina za socijalnu inicijativu”.


 

(više…)

U subotu 18. siječnja s početkom u 11 sati u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se znanstveno-stručni skup: „Savez između čovječanstva i okoliša“ u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.

Interdisciplinarni tim znanstvenika u sklopu projekta „CRO Laudato si’ – O brizi za naš dom“ – održat će niz izlaganja o enciklici pape Franje Laudato si’ i važnosti promjena svakodnevnih navika kojima se može na individualnoj razini doprinijeti rješavanju ekoloških problema.

 

Više o projektu “CRO Laudato si'” može se saznati na stranici Nacionalnog bratstva OFS-a.

Detaljnije praćenje aktivnosti i sudjelovanje u projektu je moguće na Facebook stranici projekta.

Više o projektu “CRO Laudato si'” može se saznati na stranici Nacionalnog bratstva OFS-a.

Detaljnije praćenje aktivnosti i sudjelovanje u projektu je moguće na Facebook stranici projekta.

Nacionalno bratstvo OFS-a poziva na VIII. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca koji će se održati u subotu, 30. studenog 2019.,u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu s početkom u 8:30 sati.

Više o temi i programu možete saznati na web stranici Nacionalnog bratstva.

Povjerenstvo za pravdu, mir i očuvanje stvorenog Nacionalnog bratstva OFS-a poziva na VII. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca pod naslovom “Strateško planiranje javnog djelovanja svjetovnih franjevaca”.

Sadržaj poziva i program su u nastavku obavijesti.

Snimka emisije “Poziv u svijetu” od 22. studenog 2017.:
Tema: “OFS i djelatna prisutnost u svijetu – kroz dijalog, inicijative i projekte”
Gosti: Renato Matić, OFS i fra Bože Vuleta, Franjevački institut za kulturu mira
Voditelj: Zoran Millić

U Otočcu je 12. svibnja održana tribina „Zajednica za palijativnog bolesnika“ kojoj su organizatori bili naš Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi i Župa Presvetog Trojstva Otočac. Bilo je riječi o tome što palijativni pacijent treba i što zajednica može učiniti za njega. Naš Mobilni tim volontera već 7 godina djeluje na području Zagreba u palijativnoj skrbi i za to su vrijeme volonteri stekli ogromno iskustvo koje su podijelili s građanima Otočca, onima koji se žele volonterski uključiti na sličan način, onima koji sličnih potreba imaju u svojoj obitelji, kao i onima kojima je struka briga o bolesniku.

tribina7_800x542_1463220281

Sudjelovali su dr. med. Mira Purgarić i bacc. medicinska sestra Vesna Markač (članice specijalističkog tima za palijativnu skrb KB Dubrava), mr. sc. Renata Marđetko (voditeljica Centra za koordinaciju palijativne skrbi Grada Zagreba) i dipl. socijalna radnica Olivera Tomas (koordinatorica volontera u Franjevačkom svjetovnom redu). Moderator tribine je bila mr. sc. Blaženka Eror Matić, voditeljica Mobilnog tima volontera.

Tribina je na jedan način dar bilo i priznanje medicinskim sestrama jer se poklopila s Danom sestrinstva (na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale), a upravo su medicinske sestre te koje odrađuju veliki dio palijativne skrbi. Također je to bio i spomendan sv. Leopolda Mandića, kojega je papa Franjo proglasio zaštitnikom i uzorom u Svetoj godini milosrđa.

Osvrti na održanu tribinu su objavljeni na stranicama “Glasa Gacke” u člancima Služiti bližnjemu kada mu je najtežePomaganje kao osobno ispunjenje.

Emisija od 23. rujna 2015.:

Tema: V. tečaj OFS-a o socijalnom nauku Crkve
Gosti: Zoran Milić i Milan Medić
Voditeljica: Anđa Slunjski

U srijedu 23. rujna u 17 sati na Radio Mariji:

Tema: V. tečaj OFS-a o socijalnom nauku Crkve
Gosti: Zoran Milić i Milan Medić
Voditelj: Anđa Slunjski

Iz generalnih Konstitucija OFS-a:

»U uvjerenju da je rad pravo i dužnost te da svaki oblik zaposlenosti zaslužuje poštovanje, neka braća pridonesu kako bi svi imali mogućnost raditi i kako bi radni procesi bivali sve humaniji.«

(GK čl. 21,1)

Povjerenstvo za prisutnost i djelovanje u svijetu Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a u subotu 19. rujna organizira V. tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca, pod nazivom “Angažman svjetovnih franjevaca u krizi rada”. Tečaj će se održati u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, s početkom u 8.30 i očekivanim završetkom u 16.00 sati.

Zainteresirani se mogu javiti s. Blaženki Eror Matić (098 628 591; blazenkae@gmail.com) do ponedjeljka 14. rujna. Participacija za troškove objeda i organizacije iznosi 40 kn po sudioniku, a uplaćuje se prilikom registracije na početku susreta.

Program tečaja:

Hrvatska radiotelevizija je u današnjoj emisiji “Mir i dobro” prikazala prilog s tribine o istraživanju nafte i plina u Jadranu održane u organizaciji OFS-a:

mir-i-dobro-2015-05-24

Pozivamo vas na tribinu:

„ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJA NAFTE I PLINA U JADRANU: NEOPRAVDANI RIZIK ILI DOBRA INVESTICIJA?“

koja će se održati

u srijedu 20.05.2015. godine s početkom u 19.15 sati

u prostoru Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.

O istraživanjima i eksploataciji nafte i plina u Jadranu, o njihovim rizicima za turizam i utjecajima na okoliš, ekonomskoj isplativosti, transparentnom obavješćivanju i sudjelovanju javnosti  oko provođenja javne rasprave te poštivanja zakonske procedure,  govorit će:

Neven Šimac, dr.sc.

Tonči Tadić, dr.sc.

Saša Poljanec Borić, dr.sc.

Zoran Milić, Franjevački svjetovni red

Organizator:

Franjevački svjetovni red

neopravdani-rizik-ili-dobra-investicija

Naš mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi poziva:

Pozivamo sve na drugi dio radionice za volontere koja će se održati u ponedjeljak i utorak 27. i 28. 4. 2015 u vremenu od 17 do 20 sati u prostorijama CEPAMET-a Šalata 4.
Mogu se priključiti i oni koji nisu bili na prvom dijelu.
Teme i predavači ove druge radionice su:

Ponedjeljak, 27.4.2015.
Olivera Tomas, dipl. soc. radnik:
„Psihosocijalna skrb za pacijenta i obitelj“
Dr. sc. Nataša Pavlović:
„Duhovna skrb“

Utorak, 28.4.2015.
Margareta Begić, bacc.physioth:
„Multidisciplinarni tim“
Mr. sc. Renata Marđetko:
„ Pomoć i podrška i edukacija obitelji u skrbi za bolesnika“

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda, 11. travnja 2015. godine u samostanu franjevaca konventulaca na Sv. Duhu u Zagrebu održana je tribina „Uvod u socijalno poduzetništvo“. Nakana tribine bila je svim zainteresiranima pružiti temeljni uvid u pojam socijalnog poduzetništva, objasniti bit i način djelovanja socijalnih poduzeća, te predstaviti primjere dobre prakse iz Hrvatske i svijeta.
Na tribini su govorili g. Milan Medić iz LAG Vallis Colapis iz Karlovca te gđa. Sonja Vuković iz Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka. Milan Medić dugogodišnji je promotor socijalnog poduzetništva i predsjednik LEADER mreže Hrvatske. Pored toga, voditelj je Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis koja je odnedavno poznata kao nositelj europskog projekta u kojem se prvi puta kao partner projekta financiranog iz EU fondova pojavljuje i jedna hrvatska biskupija, a to je Sisačka biskupija putem svog Caritasa. U svom izlaganju g. Medić upoznao je prisutne sa društveno-gospodarskim prilikama koje su potaknule mnoge pojedince, udruge civilnog društva i vjerske organizacije da se u svom djelovanju priklone modelima poslovanja temeljenim na principima socijalnog poduzetništva. Osnovni princip poslovanja socijalnih poduzeća je poslovanje za dobrobit zajednice i zaposlenika, zapošljavanje isključenih i dugotrajno nezaposlenih, kao i sinergija s poduzetnicima i stručnjacima koji dobrobit radnika i lokalne zajednice stavljaju ispred zahtjeva za pukim gomilanjem profita. Okupljenima su predstavljeni i primjeri socijalnih poduzeća iz Španjolske (Mondragon) i Velike Britanije (John Lewis) koja uspješno posluju već godinama, a u doba globalne gospodarske krize prepoznata su kao tržišni dionici koji upravo u doba krize uspješno odolijevaju svim izazovima i bilježe rast produktivnosti, prvenstveno zahvaljujući skrbi za svoje radnike i njihovom aktivnom sudjelovanju u vođenju poduzeća.
U drugom dijelu izlaganja gđa. Sonja Vuković predstavila je djelovanje Udruge za kreativni razvoj Slap. Kao jedna od začetnika socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, upoznala je prisutne s praktičnim zahtjevima i izazovima s kojima se suočavaju svi koji kreću u osnivanje socijalnih poduzeća. U izlaganju su predstavljeni brojni primjeri uspješnih socijalnih poduzeća koja djeluju na području Republike Hrvatske, pri čemu je poseban naglasak stavljen na važnost povezivanja i umrežavanja svih sudionika, kao dodana vrijednost i put za što uspješniji razvoj socijalnih poduzeća. Upozoreno je i na aktualne izazove u našoj zemlji, a to je nedostatan zakonski okvir za razvoj socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, nužnost što skorijeg donošenja Nacionalne strategije za razvoj socijalnog poduzetništva u RH i odgovornost svakog pojedinca da se u vlastitom okruženju založi za promociju načela koja drži važnima za oporavak hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Tribina je završena radionicom u kojoj su okupljeni pokušali staviti u funkciju svoja znanja i vještine kako bi pomogli razvoju poslovanja u dva konkretna poduzetnička primjera.
Pored brojnih članova Franjevačkog svjetovnog reda, predstavnika FRAMA-e i ostalih zainteresiranih, tribini su nazočili i Ivan Makovec iz MB Sv. Feliks u Varaždinu, novoimenovani predsjednik Povjerenstva za prisutnost i djelovanje u svijetu Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a i fra Krunoslav Kocijan, duhovni asistent MB Kaptol i predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj. Na završetku tribine iskazana je želja za daljnjim produbljivanjem znanja o ovo temi, povezivanjem hrvatskih mjesnih bratstava OFS-a i zajedničkom iznalaženju načina za djelatno zagovaranje modela poslovanja koji promiču opće dobro i društvenu pravednost. (mg)

OFS socijalno poudzetništvo predavanjeOFS socijalno poduzetništvo radionica

uvod-u-socijalno-poduzetništvo

Socijalno poduzetništvo posljednjih godina doživljava procvat u svijetu pogođenom globalnom gospodarskom krizom. Nastalo je kao odgovor angažiranih pojedinaca, udruga i socijalnih zadruga na tržišne modele vođene prvenstveno gomilanjem profita, i nametnulo nove i inovativne modele poslovanja – upravljanje dobrima na dobrobit zajednice, brigu za svakog pojedinog radnika, skrb za okoliš i stvoreno i izgradnju društva u kojemu će pravednost i opća dobrobit zaživjeti kao glavni princip poslovanja. U socijalnim poduzećima svoje su mjesto našli isključeni, dugotrajno nezaposleni, studenti, mladi, kao i iskusni poduzetnici koji su svoja znanja odlučili posvetiti oporavku svoje zemlje i društva u cjelini. U vrijeme globalne krize, socijalna su poduzeća prepoznata kao najotpornija na krizu, upravo zbog zajedništva i međusobne skrbi ljudi koji su sudjelovali u njihovom stvaranju i djelovanju. Ovom tribinom želja nam je svim zainteresiranima pružiti temeljeni uvid u rad socijalnih poduzeća, kao i primjere dobre prakse iz Republike Hrvatske. Socijalna poduzeća nastala su upravo snagom pojedinaca koji nisu izgubili vjeru, nego su svojim zalaganjem postigli da iz malog sjemena nastanu priče koje mnogima vraćaju nadu i nadahnjuju ih za nove početke. Na nama je da i u današnjem svijetu pronađemo način kako živjeti karizmu svetoga Franje – donositi radost i nadu svima, brinuti za brata u potrebi, zaboraviti sebe, i uvijek ponovno otkrivati bogatstvo franjevačkog zajedništva – svjedočeći prvenstveno djelima. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite i zajedno s nama steknete znanja koja će nam možda već sutra pomoći da ono što vjerujemo, uspješno pretočimo u stvarnost.

Tribina se sastoji od uvodnog dijela kojeg će održati dr.sc. Davorka Vidović, središnjeg dijela u kojemu ćemo predstaviti postojeći primjer uspješnog socijalnog poduzeća, pauze za ručak i druženje, te radionice u kojoj će sudionici zajednički osmisliti primjer vlastitog socijalnog poduzeća.

Registracija sudionika počinje u 8.45.
Doprinos za ručak, od onih koji su u mogućnosti, je 20 kuna.
Predviđeno trajanje tribine je do 15.00 sati.
Molimo da Vaše sudjelovanje najavite Zoranu Miliću na 098/261-652 ili na zmilic9@gmail.com

MIR I DOBRO!

Naš mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi poziva:

Ako želite znati nešto više o palijativnoj skrbi,
ako želite znati što možemo učiniti onima kojima su liječnici rekli “Ništa se više ne može učiniti”,
ako želite naučiti kako razgovarati o smrti

pridružite nam se na radionici za volontere u palijativnoj skrbi

“Uvijek možemo nešto učiniti”

koja će se održati 30. i 31. ožujka 2015. od 17 do 20 sati u prostorijama CEPAMET-a, Šalata 4 (u sklopu bolnice).

PROGRAM:

Ponedjeljak, 30.3.2015.

  • mr. sc. Blaženka Eror Matić: „Koncept i sustav palijativne skrbi“
  • Josip Kuharić, dr. med.: „Najčešća problematika i simptomi kod palijativnih bolesnika“

Utorak, 31.3.2015.

  • Ljiljana Hoić, med. sestra: „Njega palijativnog bolesnika – teorija s vježbama“

Prijave i informacije na tel: 01/ 55 88 917 ili na mail: palijativnaskrb@ofs.hr
Radionica je besplatna i otvorena za sve.

Snimka emisije “Treća dob” od 9. ožujka 2015. se može pogledati na stranici HRT-a. Jedna od gošći koja je govorila o problematici palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i predstavila rad Mobilnog tima za palijativnu skrb našeg bratstva je bila Olivera Tomas, koordinatorica našeg mobilnog tima.

treca-dob