Sv. Ljudevit

O životu sv. Ljudevita ukratko (svjetovni-franjevci.info)

Životopis opširnije (Lino Temperini, TOR):

 

Riječ sv. Ljudevita i o sv. Ljudevitu (iz Programa trajne formacije MVOFS-a od 2014. godine):

Predragi sine: potičem te prije svega ljubiti Gospodina Boga svim srcem svojim i svom snagom svojom. Bez toga nema spasenja.

(iz Duhovne oporuke sv. Ljudevita sinu Filipu)

 

Ljudi su čudni; optužuju me da puno molim, a ne bi govorili ništa da provodim sate igrajući igre na sreću ili loveći divlje životinje ili ptice.

(životopisac Jean de Joinville o sv. Ljudevitu)

 

Kako je velika bila njegova pravednost! I opipljiva! Gotovo neprekidno je sjedio na podu ili na sagu kako bi slušao pravne probleme, osobito one koji su se ticali siromašnih ili siročadi. On bi se pobrinuo da dobiju pravdu.

(papa Bonifacije VIII.)

 

Ako se našem Gospodinu svidi da primiš pomazanje kojim su francuski kraljevi posvećeni, vodi brigu o vrlinama koje su svojstvene jednom kralju, odnosno da nikada ne odbacuješ pravednost. … Dok nisi siguran gdje je istina, više budi na strani siromaha nego bogataša. A kad utvrdiš istinu, djeluj pravedno.

(iz Oporuke sv. Ljudevita sinu Filipu)

 

Bog, Francuska i Margarita.

(geslo ugravirano na vjenčani prsten sv. Ljudevita)

 

Ako katkada potrošim puno novaca, radije ga potrošim na milostinju za ljubav Božju, nego za moja površna zadovoljstva ili svjetovne stvari.

(sv. Ljudevit govori svojoj supruzi Margariti)

 

Prije odlaska na počinak, pozivao je svu svoju djecu da dođu te ih podsjećao na priče o dobrim kraljevima i dobrim vladarima. Zatim bi im govorio da se vode za primjerima tih ljudi. Pričao bi im i priče o zlobnim prinčevima koji su, zbog svoje težnje za raskoši, svojih pljački i svoje škrtosti, izgubili svoja kraljevstva.

(Prema knjizi Jeana de Joinvillea, Život sv. Ljudevita)

 

Dogodilo bi se mnogo puta da bi ljeti nakon mise otišao u šumu Vincennes gdje bi sjeo i naslonio se na jedan hrast, a nas bi posjedao oko sebe. I svi koji su imali kakav problem dolazili bi razgovarati s njime, a da im pritom podvornik ili tkogod drugi ne bi branio pristup.

(Jean de Joinville, Život svetog Ljudevita)

 

Ako bi se našem Gospodinu svidjelo da primiš pomazanje kojim se posvećuju kraljevi Francuske, pripazi da imadeš vrline koje priliče kraljevima, odnosno da se nikada ne udaljiš od pravde.

(Pouke svetog Ljudevita njegovom sinu Filipu)

 

Ako povremeno potrošim puno novca, radije bih to učinio dajući milodare u ime ljubavi Božje nego li za svoje trice ili svjetovne stvari.

(Jean de Joinville, Život svetog Ljudevita)

 

Predragi sine, potičem te, imaj sućutno srce prema siromasima, bijednima i potlačenima. Koliko je u tvojoj mogućnosti, pomaži ih i tješi.

(Pouke svetog Ljudevita njegovom sinu Filipu)

 

Kralj je bio toliko ispunjen duhom milosrđa da je svojevoljno posjećivao bolesne, pa i onda kada je iznimno patio, iako su ga mnogi pokušali odgovoriti od toga. Bolesnima je često pružao riječi utjehe i toliko potrebne savjete.

(Guillaume de Chartres, De Vita et de miraculis)

 

Neka Bog u svojoj velikodušnosti podari tebi i meni da nakon ovog smrtnog života možemo biti ujedinjeni s njime u Vječnom životu u kojem ćemo ga zauvijek moći vidjeti, voljeti i hvaliti.

(Pouke svetog Ljudevita njegovom sinu Filipu)

 

Recite u moje ime vašem gospodaru sultanu Tunisa da toliko žarko želim spas njegove duše da sam spreman provesti ostatak svoga života u saracenskom zatvoru, da ne vidim svjetlost dana, kako bi vaš kralj, zajedno sa svojim narodom i u potpunoj iskrenosti, primio krštenje.

(sveti Ljudevit izaslaniku sultana Tunisa)

 

Svevišnji zna, on kojemu ništa nije sakriveno; da mi pripada cijeli svijet, dao bih ga cijeloga u zamjenu za spasenje duša.

(sveti Ljudevit sultanu Babilona, za vrijeme zatočeništva u Egiptu)