(Fotografirala: Vlasta Udovičić)

(Fotografirala: Claudia Kirasić)

Tekst: Claudia Kirasić

I ovogodišnje hodočašće članova FSR-a iz zagrebačkog mjesnog bratstva Kaptol u Asiz bila je za nas Božja milost i prilika da na izvorima franjevaštva postanemo još svjesniji  svega bogatstva, dubine i radosti franjevačkog poziva i da to bogatstvo nastojimo uz Božju pomoć što vjernije živjeti. Našem mjesnom bratstvu pridružili su se hodočasnici iz Koprivnice, Karlovca, Hrvatskog Čuntića, Varaždina, Slavonskog Broda i Rijeke tako da smo popunivši dva autobusa radosno krenuli prema Asizu. Voditelj ovog hodočašća p. Zdravko Lazić postojanom je strpljivošću, s radošću i u poniznosti brižno pazio na svakog od nas, a uz njega bila su još trojica svećenika uvježbanih franjevačkih kvaliteta: p. Krunoslav Albert, p. Vjekoslav Lazić i vlč. Branko Tomašić. Organizaciju smještaja i osiguranje prostora za sv. misu kao i pronalaženje prostora za blagovanje i druženje tijekom hodočašća preuzeli su Maja i Ivan Zuhović. Uz neprolazan osmijeh brinuli su da sve bude u redu i u tome su – kao i uvijek – u potpunosti uspjeli.

Prvi dio prvog dana našeg hodočašća posvetili smo Porcijunkuli. U bazilici Gospe od anđela slavili smo sv. misu. U propovijedi je p. Zdravko Lazić istaknuo tri pitanja koja su nas pratila u svim danima hodočašća: tko sam, što želim i što Gospodin želi od mene? Obnovili smo također i spomen na važne događaje iz života sv. Franje i sv. Klare koji su se dogodili u Porcijunkuli, prisjetili smo se plodonosnih franjevačkih susreta oko te malene crkvice kao i blaženog Franjinog prijelaza Gospodinu. Nakon sv. mise pohodili smo samostan sv. Damjana, a zatim smo posjetili Asiz i crkvu sv. Klare, katedralu sv. Rufina i baziliku sv. Franje. Najviše smo se zadržali u bazilici sv. Franje moleći na njegovom grobu. Idući dan čekala nas je La Verna. Kapela stigmatizacije izgrađena na stijeni brda La Verne podsjeća nas na život po Evanđelju odnosno na život izgrađen na Kristu, našoj stijeni. Okrijepljeni sv. misom uputili smo se u tihe prostore svetog brda da Gospodinu u tišini zahvalimo za sve milosti kojima nas je obdario, a potom smo se uključili u procesiju koja je krenula od crkve, nastavila kroz kapelicu stigmatizacije i završila ponovno u crkvi. Rane koje je Gospodin darovao sv. Franji na La Verni podsjećaju nas na potrebu stalnog suobličenju Kristu Raspetom i Uskrsnulom kao i na postojanu na ljubav prema Gospodinu. Predvečer smo se vratili u baziliku Gospe od anđela i Gospodinu povjeravali sve koji su nam se preporučili u molitvu. Slijedećeg dana pohodili smo Carcere. Svatko je imao mogućnost iskusiti mir i tišinu ovog svetog mjesta i pomoliti se na sve nakane koje je ponio sa sobom. Predzadnji dan hodočašća bio je ispunjen božićnim pjesmama i božićnom radošću jer smo pohodili Greccio gdje je sv. Franjo slavio Božić s mještanima tog mjesta. I naša je sv. misa u Grecciu bila vesela i raspjevana tako da smo radosni i duhovno okrijepljeni nastavili put prema Fonte Colombu gdje je sv. Franjo napisao Pravilo manje braće i imao operaciju očiju. Još smo posjetili Rivotorto i time zaključili taj milosni dan. Posljednjeg dana slavili smo sv. misu  u Porcijunkuli, u jednoj od kapelica bazilike Gospe od anđela odgovarajući svatko osobno u sebi na tri pitanja postavljena u propovijedi prvog dana hodočašća.

Tijekom povratka u Zagreb mnogi su izrazili želju pohoditi već iduće godine Asiz i ostala sveta franjevačka mjesta. Uz pjesmu, radost i u dobrom raspoloženju sretno smo stigli u Zagreb. U srcu i duhu ponijeli smo mnogo Božje milosti s ovog hodočašća i želju da nas Gospodin svojim blagoslovom pretječe da bismo mogli biti istinski svjedoci  radosti života po Evanđelju i u skladu s franjevačkim idealima. Strpljivost i radost voditelja hodočašća i svih koji su sudjelovali u organizaciji ovog putovanja trajan su nam poticaj da i mi u svojim okolnostima oživotvorujemo franjevačke vrednote. Božji blagoslov i zagovor sv. Franje i sv. Klare u tome nas uvijek prate!

Claudia Kirasić