oneofus

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju od 1. srpnja ove godine i hrvatski državljani mogu sudjelovati u europskim građanskim incijativama – obliku sudioničke demokracije u Europskoj uniji. Prva takvog tipa je Europska građanska inicijativa „One of us“ (hrv. Jedan/Jedna od nas) koja ima za cilj zaštititi ljudski život od začeća u području nadležnosti Europske Unije.

Potpisivanje za Inicijativu od sada je moguće preko službene stranice na hrvatskom jeziku www.oneofus.eu/hr. Klikom na zelenu tipku „POTPIŠI“ posjetitelj se preusmjerava na stranicu Europske Komisije gdje upisuje tražene osobne podatke.

Važno je napomenuti da online potpis za Inicijativu mogu dati svi hrvatski građani koji imaju OIB bez obzira žive li u Hrvatskoj ili izvan nje. Predviđena je i mogućnost potpisivanja na tiskane obrasce.

Prikupljanje potpisa u svim zemljama Europske unije traje do 1. studenoga 2013. do kada je potrebno prikupiti milijun valjanih potpisa građana Europske unije.

Hrvatski savez za život CRO-VITA (www.crovita.hr), koji okuplja pro-life udruge na nacionalnoj razini, operativni je provoditelj Inicijative za Hrvatsku.