Draga braćo i sestre,

Na Nacionalnom kapitulu OFS-a održanom u listopadu 2021. godine na Taboru u Samoboru smo se svi složili kako nam je vrlo važno „vraćanje na izvore“ i kako se naša aktivnost treba usmjeriti prema istinskom okusu svetosti kako ne bismo ogrezli u svjetovnosti. Karizma sv. Franje je da „popravi Crkvu koja se ruši“.

” Svjetovni franjevci kao pokornici teže za obraćenjem srca znajući da će ih Bog na taj način ispuniti samim sobom (on je Svet). Sveti Franjo u svojem Pismu vjernicima ili Pobudnici pokorničkoj braći i sestrama “činiti pokoru” predstavlja kao „hod kršćanskog života” ili vršiti volju Očevu i njegova djela. A u svojoj Oporuci (1-3) jasno opisuje proces dobro definiranog obraćenja: “Gospodin dade meni, bratu Franji, da ovako započnem činiti pokoru: dok naime bijah u grijesima, činjaše mi se veoma gorkim gledati gubavce, i sam me Gospodin dovede među njih i bio sam s njima milosrdan. I odlazeći od njih, ono što mi se činjaše gorkim, pretvori mi se u slast duše i tijela.

               Stoga smo usvojili prijedlog da se u nadolazećoj 2022. godini još zauzetije uključimo u zajedničku molitvu i pokoru. Pored nastavka moljenja zajedničke on line franjevačke krunice koju svaku prvu subotu u mjesecu u 20 sati animira pojedino Područno bratstvo OFS-a započeli bismo od 1.1. 2022, sa postom i nemrsom (toga dana jede se samo jedan puni obrok (“do sita”), i ne jede se meso, a tko može i želi strogi post o kruhu i vodi) na posebne nakane za obnovu naše franjevačke obitelji.

               Područno bratstvo je odredilo da MB Kaptol posti i moli franjevačku krunicu 20. i 31. dan u mjesecu.

Tijekom dana posta svaki postitelj moli Franjevačku krunicu na nakane posta, a ako je u mogućnosti, sudjeluje i na svetoj misi.

Na početku izabranog dana (20. i 31.  u mjesecu) posta preporuča se izmoliti sljedeću molitvu:

Vječni Oče, prikazujem Ti sav moj današnji posao, moj post i molitvu i sve s čime ću ispuniti ovaj dan, zajedno s patnjama preljubljenoga Sina Tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, za obnovu Franjevačkog svjetovnog reda; svetosti redovnika, redovnica i svjetovnih franjevaca; nova svećenička i redovnička zvanja, za naše duhovne asistente, za papu Franju, biskupe; za uspješnu organizaciju Kongresa OFS-a i Frame; za sve koji su pogođeni potresom, za bolesnike i svo medicinsko osoblje i za sve koji u ovom vremenu pandemije trpe razne nevolje, za našu pokojnu braću i sestre.

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibelji uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena.

Sveti Mihovile Arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.

Postom i molitvom postajemo dionici ostvarivanja Božjih planova za nas i za sve za koje postimo i molimo. Neka nas vodi Duh Sveti i u svemu prati zagovor nebeske Majke i našeg serafskog Oca Franje te na sve sudionike ovoga posta siđe Božji blagoslov!

Mir dobro!

Ministra MB OFS-a:
Milka Marjanović