U vrijeme koje je obilježeno pozivima Svetog Oca na promicanje Nove Evangelizacije i uoči najavljene Godine Vjere pozvani ste svi na prigodni skup povodom 150. obljetnice rođenja č. sl. B. Vendelina Vošnjaka. Ovaj uzorni redovnik i promicatelj vrjednota franjevačke obitelji može poslužiti kao vrsni primjer upornog i blagog svjedočenja upravo onih stožernih kreposti koje trebaju krasiti sve evangelizatore koji slijede put našeg Serafskog Oca Franje. Uz č. sl. B. Aleksu Benigara koji je jedno vrijeme bio i tajnikom o. Vendelina, u istoj crkvi imamo grobove dva snažna franjevca koji nas prate svojim zagovorom kod Gospodina, što je vidljivo po mnogobrojnim zahvalama i bilješkama. Nemojmo, također, zaboraviti – da nam je upravo zaslugom o. Vendelina sačuvano Trsatsko svetište Majke Božje u krilu Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

U subotu 19. studenoga 2011. s početkom u 9 sati održati će se Prigodni skup povodom 150. obljetnice rođenja č. sl. B. Vendelina Vošnjaka. Program započinje u 9 sati u Dvorani grada Zagreba na Kaptolu 27.

Program:

  1. Pozdrav provincijalnog ministra fra Željka Železnjaka
  2. Crkva u Sloveniji i Hrvatskoj u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. st., fra Danijel Patafta
  3. Franjevačka obnova u vrijeme fra Vendelina u usporedbi s obnovom nakon Drugog vatikanskog sabora, fra Zoran Bibić
  4. Fra Vendelin Vošnjak u službi evangelizacije svoga vremena u Hrvatskoj, fra Ratko Radišić
  5. Spisi č.  sl.  B. Vendelina Vošnjaka prema Prvom cenzoru, fra Rozo Brkić
  6. Franjevački samostan u Čakovcu u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji, prof. Vladimir Kapun

Zatim ćemo se zaputiti u franjevačku crkvu na Kaptol 9 gdje će biti pohod grobu č. sl. B. Vendelina Vošnjaka i molitva za proglašenje blaženim.