OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riječ duhovnog asistenta, lipanj 2023.

 

Imajući u vidu dinamiku suvremenog načina života, svaki čovjek osjeća, manje ili više teret umora i opterećenosti. Sama naša tjelesna uvjetovanost čini nas podložnima umoru.

Umor je dio ljudske egzistencije. Glad, hladnoća, nesanica, nervoza prožimaju ljudsku egzistenciju i često mogu blokirati naš svakodnevni život. Rođenje, odrastanje i smrt zajednički su svim ljudima.

Isus je osobno iskusio težinu i zahtjevnost ljudskog života. Stoga nas ne ostavlja samima, nego nam upućuje poziv: Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni ( Mt 11,28)

Umor o kojem govori Isus nije samo duhovni, nego fizički i moralni, prolazni i trajni, individualni, obiteljski, zajednički. Dnevne vijesti odašilju nam slike koje svjedoče o umornom i opterećenom čovječanstvu: nepravde, ratovi, katastrofe, neimaština… Milijuni djece, žena, cijeli narodi žive u bijedi: nedostatak hrane, nesigurnost, težak rad, beskrajna bijeda i patnja.

Često su , međutim i materijalno zbrinuti ljudi umorni od života. Složenost života u modernim društvima uzrok je psihičkih opterećenja, unutarnjih patnji, nesigurnosti, besmisla, bolesti, strahova, nerazumijevanja, samoće.

I siromašni i bogati, mogu biti umorni i opterećeni. Isus, bez razlike, poziva sve. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.

Nitko nikada neće do kraja razumjeti i objasniti zašto je na svijetu toliko patnje i strahota, zašto su toliki pojedinci i narodi pogođeni bijedom i patnjom, a da za to nisu nimalo odgovorni. Pred takvim misterijem utješno odzvanja Isusov odgovor: Dođite k meni!

I upravo ta nada da nismo ostavljeni sami, izvor je snage i životnog optimizma koji nas čuva od očaja i beznađa. Isusova riječ, a nadasve njegov život, trajno nam označavaju put svladavanja umora, opterećenosti i zla.

fra Zdravko Lazić, duhovni asistent