clip_image002.jpg

Od 25. srpnja do 5. kolovoza održavao se XIV. franjevački hod koji organizira Nacionalno vijeće Franjevačke mladeži. Tema ovogodišnjeg Hoda bila je «Hod za dar oprosta». Cilj ovog Hoda jest zbližiti mlade ljude koji su aktivni u svojim mjesnim bratstvima Frame, ali ono je ujedno i hodočašće kojim mi mladi svjedočimo svoju vjeru i nastojimo vlastitim primjerom pokazati kako u današnjem vremenu živjeti svoj poziv po uzoru na sv. Franju.

Hod se sastojao od dva dijela. Prvi dio uključivao je pješačenje kroz Hrvatsku i trajao je 7 dana, dok je drugi dio uključivao hodočašće mjestima koji su vezani uz život i poruku sv. Franje Asiškoga. Hod kroz Hrvatsku odvijao se na dva različita zemljopisna teritorija. Jedan na sjeveru, koji je uključivao pješačenje od Osijeka-Jug II preko Aljmaša, Vukovara-Borovo Naselje, Vinkovačkog Novog Sela i Privlake do Vukovara. Hod na južnom dijelu Hrvatske je bio od Runovića preko Imotskog i Lovreća do Sinja nakon čega smo se svi sastali u Rijeci na Trsatu i zajedno krenuli prema Asizu.

Ovaj Hod nije bio duhovna obnova samo za sve sudionike nego i za ljude u mjestima kroz koja smo prolazili. Nosimo iskustvo srdačnog gostoprimstva, žarke molitve i prekrasnih euharistijskih slavlja u župama kroz koje smo prolazili. Cilj nam je bio posvjedočiti svoju vjeru i nadu te donijeti radost, pjesmu i veselje u ratom pogođene krajeve naše Domovine. Nastojali smo se u tom vremenu kroz promišljanje, čitanje Božje Riječi, molitvu, meditaciju, osamu i sakrament pomirenja pripremiti za primanje dara potpunog oprosta u Porcijunkuli u Asizu.

Svoj Hod u Italiji završilo je 230 sudionika (članovi Frame i duhovni asistenti) iz Hrvatske. Vrhunac Hoda bila je proslava blagdana Gospe od Anđela 2. kolovoza kada smo se okupili ispred bazilike Marije Anđeoske unutar koje se nalazi mala crkvica nazvana Porcijunkula, u kojoj je sv. Franjo izmolio milost potpunog oprosta za sve vjernike koji hodočaste na ovo sveto mjesto. Tijekom boravka u Italiji razgledali smo grad Asiz zajedno sa bazilikama sv. Franje i sv. Klare te Franjinom rodnom kućom. Posjetili smo i Greccio, mjesto gdje je Franjo slavio Božić 1223. godine uz žive jaslice u špilji u obližnjoj šumi. Tu smo slavili Božićnu misu polnoćku, a mnogi od nas po prvi puta su doživjeli radost Isusovog rođenja u mjesecu kolovozu. U tom prekrasnom samostanu na Grecciu svakodnevno se može pogledati izložba jaslica iz cijelog svijeta. U povratku s Greccia zaustavili smo se u mjestu Fontecolombo smještenom u dolini Rietija poznatom po tome što je tu sv. Franjo napisao Pravilo koje i danas obvezuje braću franjevce na oblik evanđeoskoga života. U povratku posjetili smo i brdo La Vernu, gdje je sv. Franjo provodio život u molitvi i povučenosti. Posebnost La Verne krije se u tome što je ona mjesto na kojem je Franjo o blagdanu Uzvišenja Sv. Križa 1224. godine primio svete rane.

Franjevački hod prekrasno je iskustvo za svakog člana Frame koji nas potiče da budemo još ustrajniji u svom životu po Evanđelju i po uzoru na sv. Franju. Naše hodočašće u doslovnom smislu te riječi je završilo, ali povjerena nam je velika misija da sada ovo iskustvo i milost koju smo primili posvjedočimo u svakodnevnom životu.

Ana Jelić, Frama Varaždin