U Duhu poniznosti i pokorničkog raspoloženja kako nas je poučio naš serafski otac Franjo započinje Izborni kapitul mjesnog bratstva Kaptol.
Uvodni pozdrav i nagovor uputili su aktualna ministra s. Mira Čiš, duhovni asistent Petar Cvekan, područni duhovni asistent Milan Krišto i ministra Branka Černugelj.
Sestra Mira Čiš predstavila je članove vijeća te iznijela pregled djelovanja bratstva u protekle tri godine.
Fra Milan je kroz Zaziv Duha Svetoga, čitanje riječi Božje iz Evanđelja po Ivanu te kratki duhovni nagovor uveo prisutne u slavlje Izbornog kapitula bratstva FSR-a. Predsjedatelj, sestra Branka Černugelj izrekla je molitvu za početak rada i samih izbora.
Prema člancima 76 – 79 Generalnih konstitucija Izborni kapitul MB Kaptol odabrao je sljedeće sestre i braću na ove dužnosti u narednom trogodišnjem razdoblju:

  • Ministar: Mario Bondža
  • Zamjenik ministra: Zoran Milić
  • Tajnica: Roberta Brusić
  • Blagajnica: Marcela Matijević Klobučar
  • Povjerenik za formaciju: Đurđica Benčić
  • Povjerenik za Framu: Domagoj Kušanić
  • Povjerenik za Karitas: Krešo Bello
  • Povjerenik za generacijske grupe: Mirna Hornik
  • Vijećnici: Vilček Novački, Antica Nada Ćepulić, Zvjezdan Lice, Danko Ivošević

Zaključnom molitvom i euharistijskim slavljem završio je Izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda, mjesno bratstvo Kaptol.

Franjevački svjetovni red ustanovljen je po nadahnuću i djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike Franjevačke obitelji koja se dijeli na Prvi red, Drugi red (klarise) i Treći samostanski red te naš Franjevački svjetovni red, do nedavno poznat kao Treći red sv. Franje.
Franjevački svjetovni red je organizirano zajedništvo u kojem njeni članovi nastoje živjeti Evanđelje po primjeru sv. Franje. Svoje poslanje žive u svijetu i obitelji vršeći svoje staleške dužnosti (nisu kao Prvi i Drugi red vezani uz samostane). Po kanonskom pravu Katoličke crkve, Red ima pravnu osobnost u Crkvi.
Red vodi Međunarodno vijeće koje ima svoje sjedište u Rimu, svaki narod ima svoje nacionalno vijeće, a na područnoj razini područno vijeće, odnosno na mjesnoj razini mjesno vijeće.
Braća i sestre (tako se međusobno nazivamo i osjećamo) svoje zajedništvo na konkretan način proživljavaju u malim bratstvima vezanim uz naše samostane i župe. Takve zajednice vodi mjesno vijeće u koje je uključen i duhovni.
Franjevački svjetovni red djeluje u svakodnevnom životu u našem društvu na različite načine, prvenstveno kroz mjesna bratstva i interesne grupe (grupa za ekumenizam i dijalog, karitativna, grupa za socijalnu inicijativu, ekološka, grupa za palijativu, planinarska, biblijska, umjetnička, …) koje često organiziraju simpozije, seminare, okrugle stolove, međureligijske molitvene susrete, izložbe, predavanja i sl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.