Susret animatora na temu “Bratski život: susret i susretanje” je održan u subotu, 19. listopada 2019. Započeo je okupljanjem pred katedralom i posjetom grobu bl. Alojzija Stepinca, gdje smo se pomolili.
Susretu se odazvalo 20 braće i sestara iz OFS-a i p. Venancije, naš duhovni asistent.U svome nagovoru, p. Venancije je govorio o temi susreta kroz odnos Boga i čovjeka, i kroz Franjine susrete. Sveti Franjo je čovjek susreta. U susretu sa samim sobom, on otkriva u sebi čežnju za onim vječnim i kreće za Gospodinom. U susretu s Kristom Franjin život se mijenja i on oduševljeno prihvaća ono što mu Krist nudi, i s njim ide u druge susrete, s braćom, gubavcem, srodnim dušama, sultanom…
Franjo kao mironosac susreće sultana Malika Al-Kamila. To postaje znakovit susret i na njegovom tragu današnji papa, koji je uzeo Franjino ime, posjećuje Arapski poluotok, gdje živi malo kršćana, i susreće se sa islamskim predstavnikom, i potpisuje dokument o miru i zajedničkom suživotu muslimana i kršćana. U Franjinom duhu, papa Franjo je pozvao sve nas da izađemo iz vlastitih dvorišta i idemo na periferiju potrebitima duha, spasenja, oproštenja.

Nova povjerenica za generacijske skupine s. Klara Kožarić, osvrnula se na naše mjesno bratstvo i generacijske skupine koje postoje od 1984. i do danas je formirano šezdeset generacijskih skupina. Zbog svoje veličine naše bratstvo ima svoju specifičnu dinamiku. Bratstvo je živo tkivo, koje se mijenja po duhu zajedništva, i mi tome doprinosimo. O tome kako živjeti u bratstvu govore nam i Generalne konstitucije OFS-a. One navode da je važna: Osobna nazočnost – biti prisutan na susretima bratstva koji potiču na rast i zajednički život. Svjedočenje – braća i sestre osobnim svjedočanstvima života pomažu u formaciji za franjevaštvo. Molitva – daje nadahnuće za život i djelovanje.
Bratski život je strpljivo podnošenje braće i sestara u različitosti i spremnost na žrtvu. Zajedništvo se uči i razvija u međusobnim susretima. I Pravilo skupštine i susrete stavlja u prvi plan. Naše skupštine bi trebale biti kreativni susreti za življenje s Kristom.

Kroz spontani razgovor, braća i sestre su govorili o tome što je za njih franjevaštvo. Kroz osobno iskustvo dolazaka u bratstvo i sudjelovanje u raznim aktivnostima i interesnim skupinama, svjedočili su svoju pripadnost bratstvu, i kako biti franjevac na Kaptolu, ali i tamo gdje god jesi. Istaknuto je zašto su nam važne generacijske skupine, ali i interesne skupine i razni oblici djelatnosti u bratstvu koji nas obogaćuju i povezuju, i čine bratstvo živim. Sve skupine treba ugraditi u bratstvo kroz konkretne službe. Istaknuta je važnost molitve kao srca zajednice, jer se sve po njoj događa.

Nakon završne molitve i blagoslova duhovnog asistenta p. Venancija, slijedila je molitva krunice u crkvi, a potom zajednička sveta misa u koju smo donijeli i prinijeli darove i blagoslove koje nam je Gospodin udijelio po susretu, ali i pitanja i odlučnosti za daljnji rad i doprinos našem bratstvu.

S. Božana Krajinović