Članci označeni s “Obiteljska skupina”.


PRVI NACIONALNI HOD ZA ŽIVOT – ZAGREB, SUBOTA, 21. svibnja 2016.

hod-za-zivot-2016

U subotu,  21. 5. 2016. u Zagrebu se održava prvi nacionalni hod za život pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”.

Hod za život će započeti okupljanjem na  Trgu kralja Tomislava u 10 sati. Zatim će se okupljeni zajedno uputiti preko Zrinjevca do Trga bana Jelačića. Na Trgu će biti kratak i zanimljiv program za velike i za male koji završava u 14 sati.

hod-za-zivot-2016-karta

Hodom za život podsjetit ćemo se da je svaki ljudski život jedinstven i nezamjenjiv te da od začeća do prirodne smrti  ima neotuđivo dostojanstvo.

Svako dijete – rođeno i ono koje još raste u tijelu svoje majke – trebamo čuvati i štititi – kao naše najvrjednije bogatstvo, kao našu budućnost. Istaknut ćemo važnost društvene i ekonomske potpore obiteljima. Potvrdit ćemo svoje očekivanje da se pruži konkretna pomoć svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline ( što 75% žena navodi kao razlog za pobačaj). Znanstvene činjenice o tome da život svakog čovjeka  započinje začećem trebaju biti svima dostupne. Baš svaka žena i svaki muškarac imaju pravo na važne informacije o tome da su u trenutku spajanja majčine jajne stanice i očeva spermija određeni spol, visina, boja očiju i kose njihova djeteta, da 4 tjedna nakon začeća djetetovo srce počinje kucati te će nastaviti do kraja njegova života pumpati krv kroz žile, da su u 8 tjednu trudnoće fomirani svi organi te da se djetetu od začeća do poroda izvana dodaju samo kisik i hranjive tvari.

Hodom za život Iskazat ćemo svoju solidarnost sa ženama koje su i majke – država ima obavezu osigurati konkretne mjere za bolje usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života. Podsjetit ćemo da istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj bračni parovi imaju u prosjeku jedno dijete manje nego što bi to željeli i kako za to uglavnom navode ekonomske razloge.

 

Hodajući zajedno u subotu, 21. 5., svjedočit ćemo radost što živimo u Hrvatskoj u kojoj želimo podizati svoje obitelji i odgajati djecu. Jer, što je Hrvatska bez Hrvata?

hod-za-zivot-rim

Pozivamo te da poneseš balone i zastave i:

 • Pridruži nam se u Hodu za život 21. 5. od 10 do 14 sati u Zagrebu.
  Svoj dolazak potvrdi (to će nam pomoći u organiziranju samog događaja):

 • Pomozi u organizaciji Hoda za život, obitelj i Hrvatsku – volontiranjem
 • Prijava na mobitel: 095/8521-303 (Mirta), 098/910-3443 (Marija)
 • Pozovi i potakni svoje bližnje – rodbinu, prijatelje, kolege, župljane – da dođu s obiteljima 21. 5. na Hod za život.

Više o događaju i kako pomoći možete naći na adresi www.hodzazivot.hr. Pozivamo Vas da nas pratite na facebook stranici https://www.facebook.com/HodZaZivot/  i da kliknete „like“, „share“, „going“ i sl. kako biste i na taj način dali svoju potporu.

Kad mu bijaše dvanaest godina, dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Nakon tri dana nađoše ga, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio?”. On im reče: »Zašto ste me tražili?”. Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi. (Lk 2, 41-52)

Na svetkovinu svetog Josipa, kojemu je Gospodin povjerio odgovornost za svoga ljubljenoga Sina Isusa i njegovu Majku Mariju unutar svete Nazaretske obitelji, sekcija za obitelj Franjevačkog svjetovnog reda MB Kaptol, poziva vas na naše tradicionalno proljetno okupljanje pod naslovom: Izazovi odrastanja i obitelj

Tema: Sigurno smo se susreli s izazovima odrastanja u doba adolescencije. To je doba velikih promjena, suočavanje s tjelesnim promjenama, rastućim kognitivnim kapacitetima te promjenama u vršnjačkim odnosima i promjenama spram obitelji. Te promjene kod mladih osoba izazivaju osjećaje zbunjenosti, straha te zabrinutosti. Adolescenti znatno ranije dosežu tjelesnu i spolnu zrelost nego onu spoznajnu i emocionalnu, a koje su nužne za samostalno i odgovorno funkcioniranje u društvu. Upravo zbog toga, potrebno ih je razumjeti i ohrabriti na tom putu na pravi način, kroz strpljivost i stabilnu roditeljsku ljubav.

Vrijeme: 19.3.2016, subota, 9:00 – 14:00

Mjesto: Franjevački samostan, Kaptol 9, II. kat

Plan rada:

9:00 – sv. Misa

10:00 – predavanja

 • Uvod u temu: Maja Mulović, Psihoterapeut-Logoterapeut
 • Iskustva roditelja: Dijana Bello, nastavnik razredne nastave
 • Likovna umjetnost i adolescentska dob: Ana Guberina, slikar, predsjednik udruge SA-RA
 • Svjetski savez mladih Hrvatska će prezentirati program koji provode s djecom uzrasta 13-14 godina, sa željom da ih nauče kako da žive ljudsko dostojanstvo, te kako koristiti sposobnosti koje imamo samo mi ljudi, kako bi postali junaci u svakodnevnom životu?
 • Razgovor o temi

14:00 – planirani završetak

Ovisno o interesu moguća je organizirana paralelna radionica grafičkog računalnog programa Scratch (M.I.T.) za učenje programiranja za djecu od 8-14 godina.

Javite braći i sestrama OFS, Frame i svim ljudima dobre volje, a posebno onima koji će ovu temu prepoznati kao sebi aktualnu ili – uskoro aktualnu u vlastitoj obitelji.

Samozaposljavanje2013

OFS Grupa za obitelj organizira radionicu
UPRAVLJANJE NOVCEM ZA KATOLIKE
ZRINKA & ZLATKO GREGOV
Kaptol 9 – počinje 9. 10. 2012 u 19.30

Radionica „UPRAVLJANJE NOVCEM ZA KATOLIKE“

Program 9.10.2012. – 4.6.2013.
1. UVOD: Zašto razgovarati o novcu?, Upoznavanje i pravila rada, Moj tip trošenja, Duhovni plan
2. Postati upravitelj providnosti, Dnevnik trošenja
3. Brak i novac, Rad – put posvećenja, Bilanca i pregled dugova
4. Djeca i novac, Darivanje i rast, Izrada kućnog budžeta
5. Sedam koraka do financijske slobode, Oslobađanje od dugova, Plan ubrzane otplate dugova, Sređivanje dokumentacije
6. Dome, slatki dome, Pametno trošenje, Koliku kuću i kakav automobil si možete priuštiti, Obiteljske potrebe za životnim osiguranjem
7. Štednja i investiranje sa svrhom, Šest navika za uspješno investiranje, Kako sve to povući zajedno, Planiranje štednje za školarinu i mirovinu, Štednja i portfolio ulaganja
8. Poduzetništvo i honorarni poslovi, Imam li osobine poduzetnika? Poslovna skica
9. Međuobiteljska solidarnost i obiteljske zajednice u župama, Svjedočenje: Ekonomija zajedništva

Sudonici:
15 – 25 sudionika, posebno pozivamo Framu, mlade obitelji, nezaposlene koji su spremni prihvatiti izazov samozapošljavanja, kao i sve one koji su iskusili posljedice kreditne i kartične prezaduženosti

Vrijeme:
Prvi tjedan u mjesecu prema rasporedu, 19,30-21,30 (iza mise u 18,30 u trajanju od 2 sata).

Mjesto:
Franjevački samostan na Kaptolu, slobodna dvorana, Kaptol 9, 10000 Zagreb

Voditelji:
mr. sc. Zrinka Gregov, viši pred. poduzetništva, Veleučilište VERN, tajnica Vijeća HBK za obitelj
Zlatko Gregov, bacc oec., MStart d.o.o., član Nadbiskupijskog povjerenstva za obiteljski pastoral

Literatura:
1. „BIBLIJA Stari i Novi zavjet“, Kršćanska sadašnjost, Zagreb,
2. „KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE”, Hrvatska Biskupska konferencja
3. Lenahan, P.: „Upravljanje novcem za katolike“, Verbum, Split, 2009.
4. Lenahan, P.: „7 Steps to Becoming Financially Free.“ Workbook. Our Sunday Visitors Publishing Division, Huntington, 1998.
5. Dayton , H.:„I tvoj novac vrijedi: Kako zarađivati, trošiti, štedjeti , ulagati, darivati i izaći iz dugova na biblijski način“, Crown financial Ministries, Kristofori, Koprivnica, 2008.
6. Durand, D.: „Upravljanje vremenom za katolike“, Verbum, Split, 2004.

U gradu, a opet van grada. U buci autoceste a opet u tišini zelenila. U kaosu metropole, a opet u smirenju karmela. Kada u ponedjeljak dođete na posao pa vas pitaju: “kako si proveo dan”, tada ponekad odgovorite: “Ah! Bio je to jedan pravi obiteljski dan.”. Taj opis govori sve, opisuje nas, opisuje naš odnos spram obitelji i govori o našoj spremnosti da se suočimo s raznolikostima, s radostima a i sa žalostima.
Na sam dan Gospe žalosne, 15. rujna, Obiteljska grupa OFS Kaptola imala je svoj tradicionalni obiteljski dan kod sestara karmelićanki u Hrv. Leskovcu. Okupilo se nas desetak na molitvi Jutarnje u prekrasnoj kapelici bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Nakon molitve i jutarnje kave okupili smo se u dvorani tik do dječjeg vrtića te pozorno poslušali živo svjedočenje bračnog para Čutura, Draženke i Ivana s njihovog svjedočanskog puta na svjetski dan obitelji u Milano u lipnju ove godine. Svetu Misu nešto poslije podneva predvodio je brat Dario Tokić, karmelićanin koji nam je održao i kratki ali nadahnuti nagovor spajajući dan Gospe Žalosne i obiteljski dan koji smo provodili. Istaknuo je kako se od Marije trebao naučiti primiti i žalosti koje sigurno susrećemo u obiteljskom životu, bilo odlaskom iz našega života ili postupcima drage nam osobe. Poslije agapa i kraćeg druženja razišli smo se svojim kućama i ostalim obavezama nakon jednog pravog — obiteljskog dana.
U krugu obitelji, druženju i razgovoru, molitvi i slavljenju euharistije, zajedništvo smo svjedočili: djeca, mladi koji se tek spremaju na brak, oni koji su već iskusili sveti sakrament ženidbe i oni koje je Gospodin vodio drugim putem. Sa sobom smo odnijeli pozdrave, molitvene nakane i odluku kako ćemo obiteljski dan — jednog dana ponoviti.
Hvala sestrama na gostoprimstvu i poukama, hvala bratu Dariju na misnom slavlju, hvala sestrama s Frame — Suzani i Mateji na čuvanju djece, hvala svima koji su došli kao i hvala na molitvama onima koji su željeli doći a to nisu mogli. Hvala Gospodinu na braći i sestrama!

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju:

KADA: subota 15.9.2012., okupljanje od 9.30 do 10
GDJE: samostan karmelićanki (Hrvatski Leskovac, Leskovački brijeg 14)

Program: jutarnja molitva časoslova, kratko izlaganje, svjedočanstva, razgovor, misa, zajednički ručak i igra
Prijave do 10.9.: Krešo (098/211-686), Zvjezdan (098/620-841)

Grupa za obitelj povodom svetkovine sv. Josipa organizira radni susret pod nazivom: „Nova evangelizacija i Kućna crkva“. Susret počinje u 17 sati u dvorani na II. katu, nastavlja se sv. misom, a poslije mise imati ćemo druženje uz agape. Pozvana su sva braća i sestre kao članovi naše velike obitelji Franjevačkog svjetovnog reda.