U gradu, a opet van grada. U buci autoceste a opet u tišini zelenila. U kaosu metropole, a opet u smirenju karmela. Kada u ponedjeljak dođete na posao pa vas pitaju: “kako si proveo dan”, tada ponekad odgovorite: “Ah! Bio je to jedan pravi obiteljski dan.”. Taj opis govori sve, opisuje nas, opisuje naš odnos spram obitelji i govori o našoj spremnosti da se suočimo s raznolikostima, s radostima a i sa žalostima.
Na sam dan Gospe žalosne, 15. rujna, Obiteljska grupa OFS Kaptola imala je svoj tradicionalni obiteljski dan kod sestara karmelićanki u Hrv. Leskovcu. Okupilo se nas desetak na molitvi Jutarnje u prekrasnoj kapelici bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Nakon molitve i jutarnje kave okupili smo se u dvorani tik do dječjeg vrtića te pozorno poslušali živo svjedočenje bračnog para Čutura, Draženke i Ivana s njihovog svjedočanskog puta na svjetski dan obitelji u Milano u lipnju ove godine. Svetu Misu nešto poslije podneva predvodio je brat Dario Tokić, karmelićanin koji nam je održao i kratki ali nadahnuti nagovor spajajući dan Gospe Žalosne i obiteljski dan koji smo provodili. Istaknuo je kako se od Marije trebao naučiti primiti i žalosti koje sigurno susrećemo u obiteljskom životu, bilo odlaskom iz našega života ili postupcima drage nam osobe. Poslije agapa i kraćeg druženja razišli smo se svojim kućama i ostalim obavezama nakon jednog pravog — obiteljskog dana.
U krugu obitelji, druženju i razgovoru, molitvi i slavljenju euharistije, zajedništvo smo svjedočili: djeca, mladi koji se tek spremaju na brak, oni koji su već iskusili sveti sakrament ženidbe i oni koje je Gospodin vodio drugim putem. Sa sobom smo odnijeli pozdrave, molitvene nakane i odluku kako ćemo obiteljski dan — jednog dana ponoviti.
Hvala sestrama na gostoprimstvu i poukama, hvala bratu Dariju na misnom slavlju, hvala sestrama s Frame — Suzani i Mateji na čuvanju djece, hvala svima koji su došli kao i hvala na molitvama onima koji su željeli doći a to nisu mogli. Hvala Gospodinu na braći i sestrama!

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju: