Članci označeni s “Obiteljski dan”.


U gradu, a opet van grada. U buci autoceste a opet u tišini zelenila. U kaosu metropole, a opet u smirenju karmela. Kada u ponedjeljak dođete na posao pa vas pitaju: “kako si proveo dan”, tada ponekad odgovorite: “Ah! Bio je to jedan pravi obiteljski dan.”. Taj opis govori sve, opisuje nas, opisuje naš odnos spram obitelji i govori o našoj spremnosti da se suočimo s raznolikostima, s radostima a i sa žalostima.
Na sam dan Gospe žalosne, 15. rujna, Obiteljska grupa OFS Kaptola imala je svoj tradicionalni obiteljski dan kod sestara karmelićanki u Hrv. Leskovcu. Okupilo se nas desetak na molitvi Jutarnje u prekrasnoj kapelici bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Nakon molitve i jutarnje kave okupili smo se u dvorani tik do dječjeg vrtića te pozorno poslušali živo svjedočenje bračnog para Čutura, Draženke i Ivana s njihovog svjedočanskog puta na svjetski dan obitelji u Milano u lipnju ove godine. Svetu Misu nešto poslije podneva predvodio je brat Dario Tokić, karmelićanin koji nam je održao i kratki ali nadahnuti nagovor spajajući dan Gospe Žalosne i obiteljski dan koji smo provodili. Istaknuo je kako se od Marije trebao naučiti primiti i žalosti koje sigurno susrećemo u obiteljskom životu, bilo odlaskom iz našega života ili postupcima drage nam osobe. Poslije agapa i kraćeg druženja razišli smo se svojim kućama i ostalim obavezama nakon jednog pravog — obiteljskog dana.
U krugu obitelji, druženju i razgovoru, molitvi i slavljenju euharistije, zajedništvo smo svjedočili: djeca, mladi koji se tek spremaju na brak, oni koji su već iskusili sveti sakrament ženidbe i oni koje je Gospodin vodio drugim putem. Sa sobom smo odnijeli pozdrave, molitvene nakane i odluku kako ćemo obiteljski dan — jednog dana ponoviti.
Hvala sestrama na gostoprimstvu i poukama, hvala bratu Dariju na misnom slavlju, hvala sestrama s Frame — Suzani i Mateji na čuvanju djece, hvala svima koji su došli kao i hvala na molitvama onima koji su željeli doći a to nisu mogli. Hvala Gospodinu na braći i sestrama!

(napisao Krešo)

Pogledajte fotogaleriju:

KADA: subota 15.9.2012., okupljanje od 9.30 do 10
GDJE: samostan karmelićanki (Hrvatski Leskovac, Leskovački brijeg 14)

Program: jutarnja molitva časoslova, kratko izlaganje, svjedočanstva, razgovor, misa, zajednički ručak i igra
Prijave do 10.9.: Krešo (098/211-686), Zvjezdan (098/620-841)

(Fotografirala: Claudia Kirasić)

Brat Krešo je napisao:

Subota, 18.6.2011., devet sati, prekrasno jutro u parku dvorca Lužnica – Marijin dvor Družbe sestara Milosrdnica – mjesto prvog susreta franjevačkih obitelji i onih koji se takvima osjećaju. Obitelj u užem smislu kao zajedništvo muža i žene blagoslovljeno svetim sakramentom braka i zavjetom ljubavi. Ali i ona u širem smislu, franjevačka obitelj koja slijedi Pravila serafskog oca Franje. Dvadeset i troje velikih i petnaestoro malih – to je broj koji obećava kako ovaj začetak obiteljskog zajedništva u duhu franjevačkog svjetovnog reda neće samo tako nestati. (više…)