(Fotografirala: Claudia Kirasić)

Brat Krešo je napisao:

Subota, 18.6.2011., devet sati, prekrasno jutro u parku dvorca Lužnica – Marijin dvor Družbe sestara Milosrdnica – mjesto prvog susreta franjevačkih obitelji i onih koji se takvima osjećaju. Obitelj u užem smislu kao zajedništvo muža i žene blagoslovljeno svetim sakramentom braka i zavjetom ljubavi. Ali i ona u širem smislu, franjevačka obitelj koja slijedi Pravila serafskog oca Franje. Dvadeset i troje velikih i petnaestoro malih – to je broj koji obećava kako ovaj začetak obiteljskog zajedništva u duhu franjevačkog svjetovnog reda neće samo tako nestati.
Slobodno možemo reći da je to prva značajna karakteristika ovog susreta: oni koji se pripremaju zasnovati svoju obitelj, oni koji su već zasnovali svoju obitelj ali i oni koji su na ovaj ili onaj način ostali bez obitelji – svi se suočavaju sa svakodnevnim izazovima i mogu jedni drugima svjedočiti i prenijeti dio vlastitog iskustva.
Stoga je Liturgija časova Jutarnje, kojom smo započeli naše druženje, u Kratkom čitanju dala prigodni uvod u naš radni dio: „Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svjetlite kao svjetlila u svijetu.“ (Fil 2, 14-15).
Tema prvog Dana obitelji, koji su odlično pripremile naše sestre Mirela, Andreja i Ivana, slijedila je poruke Svetog Oca koje smo čuli tokom nedavnog posjeta Hrvatskoj ali i u njegovim govorima nakon tog posjeta: „Obitelj – izazov modernog društva“. Ivana je dala u Duhu nadahnutu uvodnu riječ polazeći od Katekizma Crkve i ostalih dokumenata naglašavajući položaj obitelji danas, što obitelj očekuje od Crkve i što Crkva očekuje od današnje katoličke obitelji. Obitelj kao temeljni oblik zajednice osoba koja je prije svega upućena na zajedništvo Oca i Sina i Duha Svetoga. Obitelj koju čine žena, muž i djeca a onda ta obitelj u širem kontekstu obitelji poput našeg franjevaštva i društva kao cjeline. Posebno je dojmljivo bilo prisjećanje dijelova propovijedi pape Benedikta XVI za vrijeme Euharistijskog slavlja u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji: „Drage obitelji budite hrabre!“.
Nakon ovog uvodnog izlaganja podijelili smo se u tri grupe kako bi svaka obradila jednu od tema: „Brak“, „Djeca“ i „Društvena angažiranost svjedočenje“. I upravo su te tri radionice pokazale onu drugu značajnu karakteristiku ovog susreta. Vrijednost druženja i zajedništva koja kroz međusobnu komunikaciju međusobno obogaćuje i učvršćuje u vjeri kako nam je zaista „živjeti Krista“. Promatrajući nas porazbacane po sjenicama u prekrasnom parku, dok je vjetar raznosio sjenokošu, osjećao se zaista onaj duh prvih kršćanskih zajednica: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“ (Dj 2,42).
I upravo je tako i bilo. Nakon radionica nije izostalo druženje, zajednički obiteljski objed, euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Zdravko Lazić, te na kraju i razgledavanje samog dvorca i imanja. Dok nas umor i obaveze nisu poslije četiri ipak potjerale kući. Vrijedne sestre pune ljubaznosti i gostoljubivosti rado bi nas zadržale i do večeri, samo da je do njih. Poput Ivone i Jelene koje su požrtvovno čuvale i animirale djecu cijeli dan.
Što nakon ovog prvog susreta? Prijedlozi koji su iznešeni proslijedit će se Bratstvu. Oni su oslonjeni na prepoznate potrebe franjevačkih obitelji, slijede preporuke svetog Oca a sadržani su i u samim konstitucijama FSR-a. Svi koji smo bili tamo vjerujemo kako nećemo trebati dugo čekati na slijedeći Dan obitelji, kao i na slična tematska predavanja i radionice. Veselimo se tome i nadamo još većem broju velikih i malih. „Neka dobrota tvoja, Gospodine bude nad nama kao što se u tebe uzdamo“ (Ps 33, 22)

Krešo Bello

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)