U nedjelju 19. lipnja u 19.30 (poslije večernje sv. mise) u crkvi sv.Franje na Kaptolu biti će promocija knjige Aleksa Benigara “Duhovna razmatranja – Sveto Evanđelje po Marku”. Knjigu će predstavljati fra Mario Cifrak, Zvonimir Ancić, fra Ratko Radišić i fra Bonaventura Duda.

O knjizi:

Knjiga sadrži cjelovitu egzegezu Evanđelja po Marku, svojevrsnu Lectio Divina, franjevca Alekse Benigara, kako ju je on sam ostavio zapisanu na hrvatskom jeziku.
Klement Aleksandrijski (oko 150. – 212.) piše da su časni svjedoci kazivali kako je Marko objavio svoje evanđelje. Dok je naime Petar javno u Rimu propovijedao i navješćivao riječ Božju po nadahnuću Duha Svetoga, mnogi njegovi slušatelji, među kojima su bili i carevi konjanici, zamoliše Marka da napiše ono što je Petar naučavao, kako bi naučavano mogli zapamtiti.
Marko se spominje u Djelima apostolskim. Potječe iz imućne židovsko-kršćanske obitelji koja je u Jeruzalemskoj crkvi zauzimala odlično mjesto. Majka mu se zvala Marija. U njezinoj su se kući sastajali mnogi kršćani na molitvu i lomljenje hljeba. K njoj se utekao Petar, nakon što ga je anđeo čudesno izbavio iz Herodove tamnice.
O autoru:
Aleksa Benigar, franjevac, rođen 28. siječnja 1893. u Zagrebu, 1929 odlazi u Kinu, vraća se u Rim 1954. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, doktor istočnoga bogoslovlja, misionar u Kini, profesor teologije, odgojitelj bogoslovne mladeži, vrlo plodan i tražen voditelj duhovnih vježba, duhovnik studenata na Antonianumu, prosvijetljeni ispovjednik u bazilici sv. Ivana Lateranskoga u Rimu.
Umro je u Rimu na Svesvete 1988. godine i za sobom ostavio glas svetosti. U tijeku je postupak za njegovo proglašenje blaženim. Njegovo tijelo se nalazi u kripti ispod glavnog oltara franjevačke crkve na Kaptolu 9 u Zagrebu.
Napisao je velika djela o liturgiji i kršćanskoj duhovnosti. Do sada je nenadmašena njegova iscrpna biografija Alojzije Stepinac – hrvatski kardinal. Posthumno je izdan njegov svojevrsni duhovni testament Mudrost Križa, putopis U domovini Isusa Krista i Nazaretska Djevica.
U rukopisnoj ostavštini od preko osam tisuća stranica, pronađena su i cjelovita razmatranja sva četiri evanđelja i psalama, kako ih je on sam nazvao: „moja razmatranja vrhu evanđelja i psalama“, od kojih je ono „po Marku“ prvo objavljeno u Biblioteci Brat Franjo.