duhasiza2002_4.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, crkva sv. Franje, 27. 10. 2002.

Međureligijski molitveni susret za mir povodom Dana duha Asiza

U nedjelju 27. listopada ove godine navršilo se 16 godina od velike međureligijske molitve za mir, koja se na poziv Pape Ivana Pavla II. održala u talijanskom gradiću Asizu, mjestu u kojem se 1182. godine rodio veliki mirotvorac i molitelj, Sv. Franjo Asiški. Na tom su se susretu okupili visoki predstavnici kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica te poglavari svih velikih svjetskih religija i molili, postili, šutjeli, hodočastili, svaki na svoj način, ali svi na zajedničku nakanu, za mir u svijetu. Franjevačke zajednice, kao i mnogi drugi ljudi dobre volje, svake godine obilježavaju taj dan pod nazivom Dan duha Asiza.

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda na zagrebačkom Kaptolu, u organizaciji Grupe za ekumenizam i dijalog koja u njemu djeluje, već treću godinu za redom svečano je obilježilo taj dan pozvavši na molitveno okupljanje predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju na području grada Zagreba. Ovogodišnji međureligijski molitveni susret imao je temu: “Bog nam je povjerio svijet – odgovorni smo!”. Svaka vjerska zajednica iznijela je svoje razmišljanje o određenom vidu društvene odgovornosti vjernika i izrekla svoju molitvu, a zatim je slijedila glazbena točka. Program je vodio Igor Kanižaj.

Susret je započela Franjevačka mladež predvodeći pjesmu “Bože moj, dopusti mi”. U ime organizatora nazočne je pozdravio Zoran Milić, ministar Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, a u ime otaca franjevaca u čijoj se crkvi skup održao riječi pozdrava uputio je rektor crkve Sv. Franje i gvardijan kaptolskog samostana O. fra Rajko Gelemanović. Zatim su se redali predstavnici vjerskih zajednica.

U ime Baptističke Crkve Boris Peterlin govorio je na temu “Mir i nenasilje”, a zatim je predsjednik Saveza Baptističkih Crkava u Hrvatskoj, dr. Branko Lovrec, izrekao svoju molitvu. U glazbenom dijelu njihove točke Iva Blažek i Ljubica Zemunović uz glasovirsku pratnju Kristine Bjelopavlović otpjevale su skladbu “O ljubavi ja pjevam”.

Evanđeosku Crkvu predstavljala je Jasminka Glavočko govoreći o temi “Demokracija”, a molitvu je izrekao pastor te Crkve, Danijel Berković. Skladbu “Gospodin je pastir moj” otpjevao je Krunoslav Benčić.

U ime Evangeličke Crkve na temu “Pravednost i solidarnost” svoje je razmišljanje iznijela svećenica Ljiljana Berić, a svećenik Branko Berić izrekao je svoju molitvu. Helena Potočnik zatim je na flauti izvela skladbu K. Ph. E. Bacha, Allegretto iz Sonate u G-duru.

Islamsku vjersku zajednicu predstavio je Merludin efendija Arslani koji je govorio na temu “Solidarnost”, a zatim izrekao svoju molitvu. Učenici medrese, Srednje teološke škole “Dr. Ahmed Smailović”, Mubin Nimarlija i Ela Mujkanović, otpjevali su skladbu “Ikre ja Mohamed”.

Srpsku Pravoslavnu Crkvu predstavio je Hor crkve Preobraženja koji je izveo skladbe “Pod Tvoju milost” i “Hvalite Gospoda”.

Reformirana Kršćanska Crkva predstavila se razmišljanjem na temu “Ljudska prava” velečasnog Branimira Bučanovića, koji je zatim predvodio molitvu. Skladbu “Milost” otpjevao je Krunoslav Benčić.

U ime Makedonske Pravoslavne Crkve nazočnima se obratio makedonski pravoslavni svećenik koji je tih dana pohodio Makedonsku Pravoslavnu Crkvenu Općinu u Zagrebu, povodom blagdana njihove zaštitnice, Sv. Zlate Meglenske.

Židovska Općina u Zagrebu predstavila se temom “Ekologija”. Tekst na tu temu iz knjige zagrebačkog rabina pročitala je Ivona Šošić, a nazočne je zatim pozdravio Mihael Montiljo. Molitvu za hanuku otpjevale su Branka Sekulić i Jelena Sikirica.

U ime Katoličke Crkve razmišljanje na temu “Bioetika” iznio je predstavnik Grkokatoličke Crkve, a molitvu je predvodio vlč. Zvonimir Kurečić. Glazbenu točku izveo je Ivan Džaja, član Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, otpjevavši skladbu “Bog čuva me”.

U programu su zatim nastupila djeca s lakšom mentalnom retardacijom iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži “Prekrižje”. Na poziv udruge “Nova dimenzija” grupa djece od VI. do VIII. razreda sudjelovala je u radionici o nenasilju i izradila pano, izložen u crkvi Sv. Franje za vrijeme molitvenog susreta, te crteže na istu temu koje su predstavnici djece uručili predstavnicima vjerskih zajednica.

Nakon toga predstavljena je knjižica pod naslovom “Zauzimajte se za dobro pred svim ljudima”, koju je prigodom proslave ovogodišnjeg dana Duha Asiza izdalo Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slijedilo je već tradicionalno zajedničko pjevanje “Pjesme stvorova” Sv. Franje Asiškog, koje je predvodio Ivan Džaja, a na završetku susreta sudionici su se u dvorani uz crkvu malo počastili na zakusci koju je priredilo Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda

Antica-Nada Ćepulić