Članci označeni s “Duh Asiza”.


Dan duha Asiza – program 2011.

POZIV U SVIJETU – EMISIJA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA I FRAME – tema: 25. obljetnica Dana duha Asiza; gosti: Zoran Milić i Đurđa Arbutina; urednica i voditeljica: Anđa Slunjski od 24. listopada 2011.

(Fotografirala: Jelica Franjičević)

ZNAKOVI KRISTOVE PRISUTNOSTI – tema: Sveti Franjo i duh Asiza; urednik i voditelj: fra Zvjezdan Linić od 26. listopada 2011.

Danas u 17.00 na Radio Mariji.

Tema: 25. obljetnica Dana duha Asiza.

Gosti: Zoran Milić i Đurđa Arbutina.

Urednica: Anđa Slunjski.

Prigodom 25. godišnjice prvog Svjetskog dana molitve za mir u svijetu Vijeće franjevačkih zajednica, Franjevački institut za kulturu mira i centar “Hrvatski areopag” organiziraju Tjedan međureligijskog dijaloga u duhu Asiza.

Program Tjedna međureligijskog dijaloga u duhu Asiza.

Danas u 17.00h je nova emisija “Poziv u svijetu” na temu: Duh Asiza.

Gošća: Đurđa Arbutina

Voditelj: Igor Kanižaj

U utorak 26. listopada 2010. u 19,30 u crkvi sv. Franje na Kaptolu održat će se međureligijski molitveni susret s temom “Snagom vjere za optimizam života”.

Poslušajte FSR-ovu emisiju sa Radio Marije iz listopada 2009.
Tema: Međureligijski molitveni susret “Dan duha Asiza”
Gost: Zoran Milić
Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Danas u 17.00 na Radio Mariji:

Emisija Franjevačkog svjetovnog reda

Tema: Međureligijski molitveni susret “Dan duha Asiza”

Gost: Zoran Milić

Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Dan Duha Asiza 2009

(više…)

Dan Duha Asiza 2008

Četvrtak 23. 10. 2008. u 19:30 u Tribini grada Zagreba.

FSR.KOLACI-obavijest DUH ASIZA.doc

Dragi prijatelji,

pozivamo Vas da i ove godine zajedno obilježimo Dan duha Asiza. Na taj se dan spominjemo velike Međureligijske molitve za mir na koju je Papa Ivan Pavao II. 27. listopada 1986. pozvao i okupio poglavare svih velikih svjetskih religija. Nakon toga svake se godine obilježava Dan duha Asiza u svijetu i kod nas, osobito u franjevačkim zajednicama. Kod nas u Zagrebu tradicionalno se susreću predstavnici vjerskih zajednica koji djeluju na zagrebačkom području.

U suradnji s Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije organiziramo trodnevni program na kojem očekujemo dolazak najviših predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj:

Četvrtak, 23. listopada 2008. u 19,30
– Tribina “Brak i obitelj pred izazovom globalizacije”, Tribine grada Zagreba, Kaptol 27
Petak, 24. listopada 2008.
– Molitva za mir; svaka vjerska zajednica moli u vlastitoj bogomolji sa svojim vjernicima a katolici mole u crkvi sv. Franje na Kaptolu 9.

– Središnji Međureligijski molitveni susret bio bi u ponedjeljak, 27. listopada 2008. u 19,30, u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, u Zagrebu.

Tema ovogodišnjeg molitvenog susreta je “Vjernik u promicanju obiteljskih vrijednosti”.

Mir i dobro!

Zoran

Duh Asiza_plakat.pdf

img_0344.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Dragi moji FSR-ovci,

želim vas podsjetiti da je sutra u našoj crkvi, u 19,15 sati, Služba riječi u povodu Dana duha Asiza.

Dan poslije u 19,30, u četvrtak, organiziramo već tradicionalni međureligijski molitveni susret.

Iskreno se nadam da će te se odazvati i da će te druge potaknuti da dođu.

Imam još jednu molbicu.

Kolači. Ukoliko ste u mogućnosti da ih napravite (muški mogu nagovoriti svoje supruge) bio bi to lijep doprinos.

Mir i dobro!

Zoran

Dan Duha Asiza
Međureligijski molitveni susret
“U početku stvori Bog…”

Srijeda, 24. listopada 2007.
Dan molitve
Pojedine vjerske zajednice organiziraju molitvu u vlastitom prostoru
Katolici mole u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb, u 19:15

Četvrtak, 25. listopada 2007. u 19:30 sati
Crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Organizatori:
Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Kaptol
Povjerenstvo za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije

duh_asiza.pdf (Adobe Acrobat Document, 2.1 MB)

duh_asiza.jpg

Dragi moji,

javljam Vam da ćemo ove godine obilježiti 20. obljetnicu Dana duha Asiza. Dne 27. listopada 1986. god. na poziv pape Ivana Pavla II. u Asizu su se okupili najviši predstavnici svih svjetskih religija. Nakon toga svake se godine obilježava Dan duha Asiza u svijetu i kod nas, osobito u franjevačkim zajednicama. Kod nas u Zagrebu tradicionalno se susreću predstavnici vjerskih zajednica koje djeluju na našem području.

U suradnji s Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Nadbiskupije zagrebačke organiziramo trodnevni program na kojem ovaj put očekujemo dolazak najviših predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj:

Srijeda, 25. listopada 2006. u 19,30

– tribina “Međureligijski dijalog u Hrvatskoj”, Tribine grada Zagreba, Kaptol 27

Četvrtak, 26. listopada 2006.

– molitva za mir; svaka vjerska zajednica moli u vlastitoj bogomolji sa svojim vjernicima.

Petak, 27. listopada 2006. u 19,30

– Međureligijski molitveni susret u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, u Zagrebu. Tu bi predstavnik svake vjerske zajednice izreko svoju molitvu, nakon čega bi bila izvedena kratka glazbena točka iz vlastite tradicije.

Pozivam Vas da dođete na tribinu u srijedu 25. listopada u 19,30 sati, da se u četvrtak 26. listopada okupimo na molitvi za mir u našoj crkvi u 19,15, te da sudjelujete na središnjem susretu u petak 27. listopada u 19,30 sati.

MIR I DOBRO!

Program završne proslave Duha Asiza u petak, duh_asiza_2006.doc (Microsoft Word Document, 1,13 MB).

duh-asiza2006-004.jpg

duh-asiza2006-063.jpg

Pogledajte galerije slika s tribine Međureligijski dijalog u Hrvatskoj i međureligijskog molitvenog susreta u crkvi sv. Franje. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Dan Duha Asiza 2005

Duh Asiza 2004.

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Bog – izvor mira

I ove je godine Crkva Sv. Franje na Kaptolu bila domaćin međureligijskog molitvenog susreta Dan Duha Asiza. Susret se dogodio 27. listopada, a organizirao ga je Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Kaptol u suradnji s Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Nadbiskupije Zagrebačke.
U susretu su sudjelovali predstavnici Islamske vjerske zajednice, Evanđeoske Crkve, Evangeličke-Luteranske Crkve, Katoličke Crkve, Makedonske Pravoslavne Crkve, Saveza baptističkih crkava, Srpske Pravoslavne Crkve te Židovske općine. Predstavnici nazočnih vjerskih zajednica i okupljeni vjernici zajednički su razmišljali o Bogu kao izvoru svakog pravog mira te svaki na svoj način, molitvom ili pjesmom, uputili Bogu vapaj da današnjem svijetu daruje mir, a sve ljude dobre volje učini oruđem toga mira.
Svi sudionici susreta složili su se u jednom: Bog mir daruje i nudi svakom čovjeku, no upravo je taj čovjek odgovoran da mir postane vidljiv i opipljiv u svijetu koji za njim toliko čezne i vapi. Mnogi su upravo u sv. Franji Asiškom prepoznali djelotvorni odgovor na takvu Božju ponudu i poziv te upravo zbog toga on i danas ostaje nadahnuće i poticaj mnogima bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje i religijsku pripadnost.

plakat_duha_asiza_100.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Međureligijski molitveni susret

Ovogodišnji već tradicionalni Dan duha Asiza međureligijski molitveni susret organizirali su Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo, Kaptol, Zagreb i Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, pod nazivom Čovjek miljenik Božji, 27. listopada 2003. u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Susretu su nazočili Katolička crkva, Evangelička crkva, Islamska vjerska zajednica, Makedonska pravoslavna crkva, Reformirana kršćanska crkva, Židovska općina i Evanđeoska crkva.

Okosnica programa susreta bila je 40. obljetnica enciklike “Pacem in terris” pape Ivana XXIII.

Teme susreta obuhvatile su neka bitna pitanja koja obremenjuju naše vrijeme. Potrebu rješenja tih problema naglašava enciklika kako bi se uspostavio mir na zemlji.

Uvodnu temu: 40. obljetnice enciklike “Pacem in terris” pape Ivana XXIII. iznio je o. Jure Zečević.

O obitelji, govorio je Mevludin ef. Arslani, imam zagrebački.

Tema nasilje u obitelji bila je predmet razmišljanja Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita europskog i makedonskog gospodina Gorazda.

Pjesmom je uobličila svoje refleksije i misli svećenica Evangeličke crkve Ljiljana Berić.

Nezaposlenosti je posvetio pažnju g. Roman Balotinac iz Reformirane kršćanske crkve.

O odbačenima je vrlo emotivno govorio g. Boris Peterlin iz Saveza baptističkih crkava.

Gđa. Julija Koš iz Židovske općine nadahnuto je govorila o ovisnosti .

Temu “Bog izvor mira”, interpretirao je pastor Evanđeoske crkve g. Danijel Berković.

Izlaganja nisu bila suhoparna iznošenja podataka i činjenica, već su bili duhovne, nadahnute, tople, emotivne subjektivne refleksije, misli, razmišljanja, apeli, pozivi.

Bio je to proživljeni duhovni odraz pitanja i problema koje muči čovječanstvo našeg vremena. Bio je to zaziv, apel, koji je izvirao iz odnosa Boga prema čovjeku – svome miljeniku, upućen i čovjeku i Bogu pokrepljen molitvom nakon svakog izlaganja.

Tako su spontano, nadahnuto, duboko, iskreno i angažirano izricali i predvodili molitvu o. Jure Zečević iz Katoličke crkve, iz Evangeličke crkve svećenik Branko Berić i svećenica Seja Uimonem, imam zagrebački Mevludin ef. Arslani iz Islamske vjerske zajednice. Molitvu Makedonske pravoslavne crkve predvodio je mitropolit gosp. Gorazd, Reformirane kršćanske crkve pastor Branimir Bučanović, gosp. Boris Peterlin iz Saveza baptističkih crkava te pastor g. Danijel Berković koji je predvodio molitvu Evanđeoske crkve.

Svaka je vjerska zajednica pjesmom popratila i efektno završavala svoja izlaganja – posebice molitvu. Bilo je to raspjevano, emotivno izricanje slave, slavljenje Boga koje je sjedalo na dušu. Bilo je to duhovno bogatstvo koje su primili i prihvatili spontano nazočni vjernici, sve su interpretatore jednako pomno slušali i prihvaćali:

Zbor mladih crkve sv. Franje, grupu mladih Evangeličke crkve pod vodstvom gitaristice Rajli Tapio, “Arabeske” Islamske vjerske zajednice, pjevanje psalma 136 mitropolita g. Gorazda, Makedonske pravoslavne crkve, i gospođe Stojanke Težak, pjevanje psalma 23 Daniele Morsan – Signoreo Reformirane kršćanske crkve, gospodin Danko Tomanić otpjevao je pjesmu John Denvera “Ispunjaš me, Bože” iz Saveza baptističkih crkava, gospodin Ivan Džaja za Evanđeosku crkvu otpjevao je tradicionalnu duhovnu pjesmu Putnik sam tu”.”Eli, Eli”, tradicionalnu židovsku pjesmu, otpjevala je gospođa Jelena Sikirica, .

Vrhunac raspoloženja, osjećaja i bliskosti i povezanosti s Bogom, duhovnog ozračja u crkvi među vjernicima, koje nije bilo narušavano pljeskom, efektni završetak molitvenog susreta bila je “Pjesma stvorova”, koju je impresivno, kao i uvijek, otpjevao fra Miroslav Petrac, osebujnim divnim glasom, a pripjevom su ga pratili svi nazočni.

Bio je to dojmljivi, tonovima, nijansama i naglascima bogati kolaž misli, refleksija molitve i pjesme. Bila je to duboka molitva nadahnuta Asizom, danom kada je rođen Dan duha Asiza – spoznaja da molitva može još više prigrliti i donijeti Bogu čovjeka i učiniti ga njegovim miljenikom – miljenikom Božjim.

To su osjetili svi koji su prisustvovali ovom Međureligijskom molitvenom susretu u crkvi sv. Franje na Kaptolu nadahnuta Danom duha Asiza.

Time je blagoslovljen trud organizatora.

Valja istaći pozdrave koje su izrekli Zoran Milić, ministar Mjesnog bratstva FSR-a i član Povjerenstva nadbiskupije za ekumenizam i dijalog a u ime domaćina o. Rajko Gelemanović, gvardijan samostana i crkve.

Sve je to stopio u cjelinu emotivnim produhovljenim komentarima i najavama voditelj molitvenog susreta g. Igor Kanižaj.

duhasiza2002_4.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, crkva sv. Franje, 27. 10. 2002.

Međureligijski molitveni susret za mir povodom Dana duha Asiza

U nedjelju 27. listopada ove godine navršilo se 16 godina od velike međureligijske molitve za mir, koja se na poziv Pape Ivana Pavla II. održala u talijanskom gradiću Asizu, mjestu u kojem se 1182. godine rodio veliki mirotvorac i molitelj, Sv. Franjo Asiški. Na tom su se susretu okupili visoki predstavnici kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica te poglavari svih velikih svjetskih religija i molili, postili, šutjeli, hodočastili, svaki na svoj način, ali svi na zajedničku nakanu, za mir u svijetu. Franjevačke zajednice, kao i mnogi drugi ljudi dobre volje, svake godine obilježavaju taj dan pod nazivom Dan duha Asiza.

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda na zagrebačkom Kaptolu, u organizaciji Grupe za ekumenizam i dijalog koja u njemu djeluje, već treću godinu za redom svečano je obilježilo taj dan pozvavši na molitveno okupljanje predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju na području grada Zagreba. Ovogodišnji međureligijski molitveni susret imao je temu: “Bog nam je povjerio svijet – odgovorni smo!”. Svaka vjerska zajednica iznijela je svoje razmišljanje o određenom vidu društvene odgovornosti vjernika i izrekla svoju molitvu, a zatim je slijedila glazbena točka. Program je vodio Igor Kanižaj.

Susret je započela Franjevačka mladež predvodeći pjesmu “Bože moj, dopusti mi”. U ime organizatora nazočne je pozdravio Zoran Milić, ministar Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, a u ime otaca franjevaca u čijoj se crkvi skup održao riječi pozdrava uputio je rektor crkve Sv. Franje i gvardijan kaptolskog samostana O. fra Rajko Gelemanović. Zatim su se redali predstavnici vjerskih zajednica.

U ime Baptističke Crkve Boris Peterlin govorio je na temu “Mir i nenasilje”, a zatim je predsjednik Saveza Baptističkih Crkava u Hrvatskoj, dr. Branko Lovrec, izrekao svoju molitvu. U glazbenom dijelu njihove točke Iva Blažek i Ljubica Zemunović uz glasovirsku pratnju Kristine Bjelopavlović otpjevale su skladbu “O ljubavi ja pjevam”.

Evanđeosku Crkvu predstavljala je Jasminka Glavočko govoreći o temi “Demokracija”, a molitvu je izrekao pastor te Crkve, Danijel Berković. Skladbu “Gospodin je pastir moj” otpjevao je Krunoslav Benčić.

U ime Evangeličke Crkve na temu “Pravednost i solidarnost” svoje je razmišljanje iznijela svećenica Ljiljana Berić, a svećenik Branko Berić izrekao je svoju molitvu. Helena Potočnik zatim je na flauti izvela skladbu K. Ph. E. Bacha, Allegretto iz Sonate u G-duru.

Islamsku vjersku zajednicu predstavio je Merludin efendija Arslani koji je govorio na temu “Solidarnost”, a zatim izrekao svoju molitvu. Učenici medrese, Srednje teološke škole “Dr. Ahmed Smailović”, Mubin Nimarlija i Ela Mujkanović, otpjevali su skladbu “Ikre ja Mohamed”.

Srpsku Pravoslavnu Crkvu predstavio je Hor crkve Preobraženja koji je izveo skladbe “Pod Tvoju milost” i “Hvalite Gospoda”.

Reformirana Kršćanska Crkva predstavila se razmišljanjem na temu “Ljudska prava” velečasnog Branimira Bučanovića, koji je zatim predvodio molitvu. Skladbu “Milost” otpjevao je Krunoslav Benčić.

U ime Makedonske Pravoslavne Crkve nazočnima se obratio makedonski pravoslavni svećenik koji je tih dana pohodio Makedonsku Pravoslavnu Crkvenu Općinu u Zagrebu, povodom blagdana njihove zaštitnice, Sv. Zlate Meglenske.

Židovska Općina u Zagrebu predstavila se temom “Ekologija”. Tekst na tu temu iz knjige zagrebačkog rabina pročitala je Ivona Šošić, a nazočne je zatim pozdravio Mihael Montiljo. Molitvu za hanuku otpjevale su Branka Sekulić i Jelena Sikirica.

U ime Katoličke Crkve razmišljanje na temu “Bioetika” iznio je predstavnik Grkokatoličke Crkve, a molitvu je predvodio vlč. Zvonimir Kurečić. Glazbenu točku izveo je Ivan Džaja, član Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, otpjevavši skladbu “Bog čuva me”.

U programu su zatim nastupila djeca s lakšom mentalnom retardacijom iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži “Prekrižje”. Na poziv udruge “Nova dimenzija” grupa djece od VI. do VIII. razreda sudjelovala je u radionici o nenasilju i izradila pano, izložen u crkvi Sv. Franje za vrijeme molitvenog susreta, te crteže na istu temu koje su predstavnici djece uručili predstavnicima vjerskih zajednica.

Nakon toga predstavljena je knjižica pod naslovom “Zauzimajte se za dobro pred svim ljudima”, koju je prigodom proslave ovogodišnjeg dana Duha Asiza izdalo Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slijedilo je već tradicionalno zajedničko pjevanje “Pjesme stvorova” Sv. Franje Asiškog, koje je predvodio Ivan Džaja, a na završetku susreta sudionici su se u dvorani uz crkvu malo počastili na zakusci koju je priredilo Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda

Antica-Nada Ćepulić

da1.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, 27. 10. 2001.

Međureligijska molitva za mir povodom Dana duha Asiza

U subotu 27. listopada ove godine navršilo se 15 godina od velikog povijesnog događaja, kad su se, 1986. god., na poziv Pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu sv. Franje, velikog mirotvorca, okupili visoki predstavnici kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu mole, poste, šute i hodočaste na jednu nakanu – mir. Franjevačke zajednice, ali i drugi ljudi dobre volje obilježavaju svake godine taj dan kao Dan duha Asiza.

U Crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda i Grupa za ekumenizam i dijalog koja djeluje u sklopu Bratstva organizirali su i ove godine 27. listopada međureligijsku molitvu za mir kako bi zajedno s vjernicima drugih vjerskih zajednica uputili Bogu svoje molitve i proslavili Dan duha Asiza. U molitvi su sudjelovali vjernici Baptističke Crkve, Evanđeoske Crkve, Islamske vjerske zajednice, Katoličke Crkve i Židovske Općine. Molitva Katoličke Crkve sastojala se od dva djela – prvi je dio izrekao predstavnik Grkokatoličke Crkve, a drugi predstavnica Rimokatoličke Crkve, te su tako posvjedočili jedinstvo u različitosti. Neke od molitelja predstavili su vjerski službenici njihovih zajednica.

Susret je započeo zajedničkim pjevanjem Molitve Sv. Franje Asiškog “Bože moj, dopusti mi” pod raspjevanim vodstvom Franjevačke mladeži (FRAMA). Nakon kratkog uvoda pročitani su odlomci iz Papinog govora na završetku molitvenog susreta u Asizu 1986. god.. a za to su vrijeme sa zapaljenim svijećama u Crkvu ulazili molitelji različitih vjerskih zajednica. Sama molitva počela je kratkom šutnjom, a nastavila se pjesmama i pojedinačnim molitvama vjernika-molitelja. Na završetku su sudionici zajedno zapjevali Pjesmu Stvorova Sv. Franje Asiškog, a susret je zaključen zajedničkim domjenkom u vjeronaučnoj dvorani.

Antica-Nada Ćepulić

svecenica.jpg

Zagreb, 27. 10. 2000.

Bože, čuješ li vapaj molitve
Što grešno srce tebi poručuje
Pogled pada na ruševine
Koje su od Božjih darova nastale
Izvori žive vode presušili
Cvjetovi zla na ranjenoj zemlji procvjetali
Zeleni travnjaci od vrućih koraka nepravde požutili
Pjesma se u jauk pretvorila
Oholost je ljubav i dobrotu uništila
Nesreća nas poput ptice na krilima ponijela
Nada u bolje sutra je tragom nestala
I odjednom naš život je golema tuga postala
Kao otrovan pauk nas u mrežu uvukla današnja kriza
Stojimo na obali sudbine sami i nemoćni I molimo da nas pokrene vjetar Asiza
Prašina se na zemlju spustila
Svježinu zraka u zagušljivu moru pretvorila
Dan je odjednom noć postala
I sreću progutala
Lica prolaznika su od boli iskrivljena
O kako se grubo kušnja poigrava s nama
Nalazimo se u kaosu svakidašnjice
U lancima nepoštenja i vlastitih interesa zarobljeni
Stalno iste greške ponavljamo
I vjetar s Asiza u pomoć prizivamo
Strah nas poput hobotnice svojim krakovima obujmio
Više ne možemo od boli disati
Kao da se čovjek hrani kad drugome nepravdu nanosi
Pun zlobe i pakosti
Tražimo iskru nade u tami naših grijehova riječi su zanijemile
Kao da nemamo što jedno drugome reći
Na golom kamenu mi se sušimo i umiremo
Zadnjom kapi snage pomoć u vjeri tražimo
Vjetar se u veliku nevidljivu ruku pretvorio
I duh Asiza svojim dodirom donio
Jedan čovjek u davna vremena je temelje postavio
I naš život svojim životom obogatio
Vjetar ljubavi i vjere ga j čuvao
Njegov trud i iskustvo nam je primjer za naš život postao
Kao i mi i on je grešnik bio
Kao i mi i on je ovim svijetom hodio
Dok jednog dana u njemu Bog nije progovorio
Ono što mu ružno i gorko bijaše
Postade izvor ljepote i snage
Vatra ljubavi u njemu se zapalila
Duša se potpuno Bogu i ljudima predala
I volja Božja zakon njegova života postala
Svoj život je bolesnima i siromašnima poklonio
Za mir , dobro i pravednost se borio
U Asizu je temelje pravoga života sagradio
I vjetar Asiza je tamo nastao
Zar bi danas zemlja od tuge stenjala
Pod teretom zla i zavisti
Poškropljena krvi ratova
Sa groznicom nemira i stresova
Da riječi nisu lutale do praznih srdaca
Da ih ljubav i mir ispunjava i prima milost
Što Bog poklanja
Ali čovjekovo uho još poruku ne čuje
I ništa nam nije preostalo do samo čekanje
Da pravednost mir postane
Da ljubav Božja mnoštvo srca u jedno veliko srce spoji
Da se nitko novih koraka budućnosti ne boji
Kad to sjeme Božanske ljubavi u nama proklije
Djeca više neće od gladi umirati
Niti će braća i sestre u bolima trpjeti
Već će se za svaki novi dan za mir i dobro boriti
I vjetar Asiza iskreno slijediti
Ali naša srca su još uvijek zaključana
Mržnja je duboko u njima sakrivena
Ne mogu se osloboditi poroka i pohlepe
Svatko kao da živi samo za sebe
A to vjetar Asiza ne prihvaća
Za njega smo svi mi isti sestre i braća
Grad je usred dana mrak pokrio
Čovjekov san se u moru pretvorio
Mašta rađa niz slika nedaća
Svatko od nas cijenu zla svojim životom plaća
Ne znamo što nas više od Boga udaljava
Kiša problema ili život bez ljubavi
Bože neka krene prema nama vjetar Asiza
Neka njegov let u srcu progovori i zaspalu vjeru probudi
Travnjaci su groblja postala
Puna mirisa truleži i straha
Ljubomora se poput ličinke u leptir pretvorila
Zavist je u našu dušu sjela
Šamari i udarci odzvanjaju poput bubnjeva
Naš dom je stara drvena baraka puna mržnje i osvete
Samo se cijevi pušaka naziru
Lešinari nebo pokrili
Vesele se krvavom piru što ga rat donosi
Molimo te Bože pošalji nam vjetar ljubavi
To je vjetar Franjevaca iz Asiza koji nam milost Božju donosi
I zato neka iza nas ostanu ti ružni ratovi
Neka nas volja Božja u svetu sliku uokviri
Pružamo ruke vjetru koji duh Franje iz Asiza donosi
A Bog nas na svoju sliku stvorio
Da se ljubimo i živimo u dobru i miru
A umjesto toga mi se dijelimo
Do atoma a i dalje kad bi mogli
O vjetre dragi sa Asiza zar samo postali tako zli
Kao da ne čujemo zov Božje ljubavi
Neravnoteža nas ljulja i uznemiruje
Na jednoj strani izobilje
A na drugoj praznina
Na jednoj strani mir a na drugoj ratovi
Na jednoj strani mržnja a na drugoj previše ljubavi
A ruke prazninom lutaju
Traže a ne nalaze lahor Asiški
Kompas mržnje i zavisti nas izdaje
Ne dozvoljava da sreća, ljubav i mir vlada
A bog nas zove da gradimo mostove
Ne drvetom , ni kamenjem već rukama braće i sestara
Da spojeni u jedno zlo podijelimo i ljubav gradimo
Da stablo života i ljubavi raste u našoj blizini
Da ne hodimo ovim životom kao prosjaci
I za Boga i bližnje slijepi
Već neka u nama svjetlo Kristovo zablista
I neka nas sveti vjetar miluje i osvježava
Neka duh Asiza , duh dobra, mira i ljubavi prema Bogu i ljudima vlada

Ljiljana Wilhelmina Berić, svećenica Evangeličke crkve u Hrvatskoj

islam.JPG

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, 27. 10. 2000.

Još ne tako davne 1986. godine, po prvi puta su se na jednom mjestu okupili vođe svih religija svijeta i to na saziv pape Ivana Pavla II. kako bi molili za mir u cijelome svijetu. Papa je sazvao religijski susret ne bas slučajno, u Asizu, u gradu sv. Franje. Naime, potaknut primjerom sv. Franje i njegovom gorljivošću za sve na ovome svijetu i njegovom ljubavlju prema ljudima, papa je izbrao Asiz. Ondje se molilo za mir u cijelome svijetu bez razlike tko je koje vjere i religije.

Potaknuti tim događajem, Franjevački svjetovni red franjevačkog samostana na Kaptolu, odlučio je, kao i svake godine, organizirati međureligijski susret svih religijskih zajednica koje djeluju na području grada Zagreba. Tako je 27.10. ponovno zavladao «duh Asiza», ali sada ne Kaptolu. Na susretu, u molitvi za sveopći mir u današnjem svijetu sudjelovalo je šest religijskih zajednica s njihovim visokim predstavništvom: Rimokatolička crkva (msgr. Vlado Košić), Baptistička crkva (dr. Branko Lovrec), Evangelička crkva (biskup Andreas Lukša), Islamska zajednica (g. Aziz Hasanović, glavni imama zagrebački), Pravoslavna crkva (o. Milenko Popović, ispričan radi bolesti, zastupao ga je predsjednik pravoslavne općine g. Đorđe Ilić) i Židovska zajednica (gđa Julija Koš.

Zoran Milić, predsjednik kaptolskog FSR-a, pozdravio je sve nazočne u crkvi i zaželio im iskrenu dobrodošlicu, a potom su uslijedili kratki govori predstavnika religijskih zajednica. Msgn. Vlado Košić je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što su se svi odazvali molitvi za mir, jer to je jedan korak dalje u međureligijskim odnosima te je istakao kako «identitet katolika jest ljubav prema drugome u onome što njega čini i priznaje njegov identitet», te da treba iskazivati «izraz poštovanja i prijateljstva prema ostalim religijskim zajednicama». Time je msng. Vlado Košić zaključio svoj kratki i jasni govor u kojem je iskazao kako Katolička crkva im a ljubavi za ostale religijske zajednice.

Dr. Branko Lovrec, predsjednik Baptističkih crkava u hrvatskoj, istakao je u svom govoru i u svojoj molitvi za mir, kako do tog mira možemo doći jedino ako istjeramo iz ovoga svijeta «crnoga» i nađemo spokoj «svakog vjernika» te kako treba smirit i stišati kaotično stanje u ovome svijetu.

G. Andreas Lukša, biskup evangeličke crkve, u svome govoru naglasio je bitnost ekumenizma jer «bez ekumenizma nema drugog izlaza, te treba bdijeti i moliti za mir, jer sukobi uvijek izbijaju», i da je «molitva za mir molitva za djelovanje mira među Crkvama i religijama». Izdvajamo Vam i pjesmu koju je napisala gđa. Ljiljana Wilhelmina Berić, svećenica Evangeličke crkve u Hrvatskoj Vjetar Asiza.

G. Aziz Hasanović, glavni imam zagrebački, pozvao je sve prisutne kako treba uvijek moliti za mir, jer «radi Boga i u službi mira sabiremo se i molimo Boga da spusti mir kako bi mjesto mržnje sijali ljubav, mjesto rata mir», jer «treba živjeti u duhu mira, ljubavi i tolerancije». Time je glavni imam zagrebački zaključio svoj govor a na licima prisutnih se uočilo puno zadovoljstvo što su i braća Islamske zajednice bila na ovakvom međureligijskom skupu.

G. Đorđe Ilić, predsjednik pravoslavne općine je istakao je kako je «Duh Asiza djelo Božje koje treba rasti i bujati» – treba skinuti prepreke između religija te kako treba «molitvom prijeći prepreke između svih ljudi». Ovdje moramo naglasiti da se je o. Milenko Popović ispričao što nije mogao biti prisutan u ime Pravoslavne Crkve, jer je spriječen bolešću.

Pravoslavna zajednica je izvela “Očenaš”, zbor Pravoslavne crkve, dirigent Ivana Srbljan.

Usprkos «Šabat Šaloma» židovska zajednica je bila prisutna na ovom međureligijskom skupu i time su Židovi prekršili «Šabat Šalom», ali samo zato što su otvoreni za međureligijski dijalog. Gđa. Julija Koš je istakla kako «ekumenizam ne vrijedi ako ostaje na vođama religija, nego ekumenizam moramo proširiti među narode».

Potom je uslijedio i pozdrav domačina, fra Lucije Jageca, provincijala hrvatske franjevačke provincije s, Ćirila i Metoda, a zatim su se sve zajednice predstavile kratkim programom i molitvom. Na završetku, pod vodstvom fra Miroslava Petraca, otpjevana je, kao zajednička molitva, «Pjesma stvorova» sv. Franje Asiškoga.

fra Mihael Sokol