Duh Asiza 2004.

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Bog – izvor mira

I ove je godine Crkva Sv. Franje na Kaptolu bila domaćin međureligijskog molitvenog susreta Dan Duha Asiza. Susret se dogodio 27. listopada, a organizirao ga je Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Kaptol u suradnji s Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Nadbiskupije Zagrebačke.
U susretu su sudjelovali predstavnici Islamske vjerske zajednice, Evanđeoske Crkve, Evangeličke-Luteranske Crkve, Katoličke Crkve, Makedonske Pravoslavne Crkve, Saveza baptističkih crkava, Srpske Pravoslavne Crkve te Židovske općine. Predstavnici nazočnih vjerskih zajednica i okupljeni vjernici zajednički su razmišljali o Bogu kao izvoru svakog pravog mira te svaki na svoj način, molitvom ili pjesmom, uputili Bogu vapaj da današnjem svijetu daruje mir, a sve ljude dobre volje učini oruđem toga mira.
Svi sudionici susreta složili su se u jednom: Bog mir daruje i nudi svakom čovjeku, no upravo je taj čovjek odgovoran da mir postane vidljiv i opipljiv u svijetu koji za njim toliko čezne i vapi. Mnogi su upravo u sv. Franji Asiškom prepoznali djelotvorni odgovor na takvu Božju ponudu i poziv te upravo zbog toga on i danas ostaje nadahnuće i poticaj mnogima bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje i religijsku pripadnost.