hodocasce.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

U Čuntiću i Hrvatskoj Kostajnici ostvaren susret Franjevačkoga svjetovnog reda na područnom hodočašću

Godišnji susret braće i sestara Franjevačkoga svjetovnog reda iz mjesnih bratstava udruženih u Područno bratstvo FSR-a bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom (sjeverozapadnohrvatskom) području, ostvaren je ove godine u Čuntiću i Hrvatskoj Kostajnici, u subotu 13. svibnja 2006. godine. Moto hodočašća je: “S Marijom upoznajmo svoje područje – produbimo svoje zajedništvo!” Područno vijeće predložilo je ta mjesta upravo ostvarujući ovaj moto, i jer je bila vidljiva potreba za poticaj i obnovu mjesnih bratstava FSR-a. Prije deset godina, 1996., Franjevački svjetovni red mjesnih bratstava u okviru Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda hodočastio je u ta mjesta i vidio stanje ratom razorenih, porušenih i povrijeđenih crkvi i samostana i teških ljudskih gubitaka. Molitve za obnovu u ratu razorenog imale su svoje mjesto u svakodnevnom ritmu.

Nakon deset godina ovdje se okupilo oko 500 braće i sestara iz 22 mjesna bratstva: Bjelovar, Bušetina, Špišić Bukovica, Čakovec – sv. Nikola biskup, Čakovec – Jug, Sisak – Galdovo, Karlovac – Presveto Trojstvo, Karlovac – Švarča, Kloštar-Ivanić, Ogulin, Samobor, Varaždin – sv. Ivan Krstitelj, Varaždin – sv. Feliks, Virovitica, iz Zagreba: Dubrava, Kaptol, Kozari Bok, Sveti Duh, Sveti Križ Siget, Sesvetska Sopnica te domaćini Čuntić i Hrvatska Kostajnica. Prisustvovali su područni i nacionalni duhovni asistenti fra Kornelije Šojat i fra Augustin Kordić i više duhovnih asistenata mjesnih bratstava FSR-a i Frame.

Na zeleni brežuljak, na kojem se tiho smjestio Franjevački samostan Čuntić i crkva sv. Antuna Padovanskoga, dosta strmom cestom stizali su hodočasnici autobusima, autima i pješice. Topao sunčani dan, njegovano zelenilo oko samostana i ljubazna lica stvarali su i umnažali radost i mir hodočasnicima. Veselio je pogled na ponovno izgrađen samostan i crkvu koji su u punoj funkciji iako još nisu potpuno završeni.

Program je započeo u Crkvi u 10 sati molitvom franjevačke krunice a u 10,30 bila je svečana sveta misa koju je predvodio provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak uz koncelebraciju 12 duhovnih asistenata FSR-a i FRAME. Na misi su pjevali i svirali framaši iz Bratstva Sisak Galdovo.

U nadahnutoj propovijedi fra Željko Železnjak je naglasio važnost budnosti prema vremenu, jer često izgubimo vrijeme, kasnimo za samima sobom. Treba naći vremena i za susret s drugima, za susret s Gospodinom. Kad damo prostora Gospodinu nalazimo vremena za sebe, za ovu franjevačku obitelj. Okupili smo se u Čuntiću. Došli smo jer pripadamo velikoj franjevačkoj obitelji. Želimo upoznati Oca i njegovu ljubav prema nama. I ovo zelenilo, mir, cvrkut ptica, ponovo mir. Ovaj krajolik, novi oblici. Sve govori o Bogu. Taj netko se spušta na zemlju da bi se mi mogli podići do neba. Upoznati Gospodina znači upoznati i svoje poslanje. Član franjevačke obitelji čvrsto stoji na mjestu gdje ga je Bog postavio. Bog je graditelj. Mi smo male cigle koje gradimo. Mi ne znamo cijeli plan gradnje ali trebamo biti svjesni i sigurni da smo postavljeni na pravo mjesto. Svatko prema svom materijalu. Svatko od nas ima svoje zvanje i poslanje i tu trebamo biti zadovoljni, jer Bog s nama računa. Kako bi danas sv. Franjo radio? Isto, svojom bi dobrotom obratio nevjernike. Životom je potvrđivao ono što je propovijedao. Molio je i Bogu preporučivao te ljude. Za ovaj svijet su potrebni svjedoci, a to je FSR. Preispitivati svoj život i svjedočiti ga drugima. A to što nas je manje, znači da smo važniji. Treba vjerovati Isusu i baciti se u njegov zagrljaj. Poručio je: Budite kvasac i oruđe u rukama Božjim. Ovaj susret je ohrabrenje, jer Bratstvo je duhovna potpora. Na svakome je zadatak stvoriti dobro Bratstvo, da svijet po nama postaje bolji, jednostavniji i franjevačkiji. Da ovaj susret bude na radost i ohrabrenje.

Područna ministra s. Ana Melnjak pozdravila je sve hodočasnike i zahvalila domaćima na srdačnom prijemu. Pročitala je pisma zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa kard. Bozanića i biskupa mons. Josipa Mrzljaka kojima blagoslivlju i pozdravljaju ovaj naš skup. Područna ministra je bila u narodnoj nošnji svog varaždinskog kraja a područni doministar br. Stjepan Kelčić bio je u slavonskoj narodnoj nošnji. Jedan broj domaćeg Bratstva bio je također u narodnim nošnjama toga kraja. Sve je to stvaralo poseban ugođaj.

Fra Petar Žagar, predstojnik samostana i duhovni asistent mjesnog bratstva FSR-a u pozdravu dobrodošlice je rekao: Vaš je dolazak Božji pogled na našu malenost. Učinili smo sve da vam ovdje bude lijepo i radosno. Hodočasnicima se obratila i s. Ružica Marjanović, predstavnica FSR-a i rekla: Vaš posjet nas tješi i ohrabruje i slavimo Gospodina koji nas okuplja.

Poslije mise fra Petar je kratko govorio o povijesti ovog samostana, crkve i kraja. Potom smo zajedno išli obići tri čempresa, koja su prije deset godina zasađena u ime zajedništva triju franjevačkih redova. Čemprese su tada posadili: za prvi red fra Zvjezdan Linić, za drugi red časna sestra klarisa s. Hedviga i za treći red s. Marijana Matijević. Čempresi veselo rastu na plodnom tlu, dva su jednake visine, a jedan je manji, naime preživio je nevolju ali je iz korijena ponovo proklijao i sad se osobito trudi stići druga dva.

Zrakom se, iz tri velika kotla, širio miris ukusnog gulaša, koji su domaćini kuhali za sve hodočasnike. Bilo je to iznenađenje i stvorilo je osobiti ugođaj i radost u veselom druženju braće i sestara u predivnom zelenom okruženju.

U 14 sati krenulo se put Hrvatske Kostajnice. Ispred širom otvorenih vrata prekrasne novoizgrađene samostanske crkve sv. Antuna Padovanskoga, dočekivali su nas fra Svetislav Krnjak, duhovni asistent i braća i sestre mjesnog bratstva FSR-a te mladi. Crkva se za čas ispunila franjevačkom pjesmom. Fra Svetislav je pozdravio hodočasnike i govorio o povijesti franjevaca u tom kraju. Srdačno je pozdravila i s. Jasna Ilić, predstavnica domaćeg mjesnog bratstva FSR-a.

Područna ministra s. Ana vodila je program smotre prisutnih bratstava FSR-a i FRAME, a glazbeno je pratio zbor Frame iz Siska. Smotra mjesnih bratstava ove je godine posebno bila usmjerena na razvoj odnosa FSR-a i FRAME. Bilo je predviđeno da nekoliko riječi o radu i životu, specifičnostima i razvoju tog zajedništva u bratstvu kažu ministri ili predstavnici pojedinog Bratstva FSR-a zajedno s predsjednikom ili predstavnikom FRAME. U nekim bratstvima je ostvareno a u nekima treba prihvatiti realnost i duži put do pravog zajedništva.

Kao lijepi primjer zauzetosti ističe se pismo koje je predsjednik Frame iz zagrebačkog Sigeta Ivan Bambir poslao za ovu prigodu po ministri FSR-a s. Milici Zagorac. U pismu između ostalog piše: “Razlika u godinama, iz čega proizlazi i razlika u mišljenjima te međusobno nepoznavanje su glavni problemi koji tište svjetovni dio franjevačke obitelji. To je ono što slabi taj korak i prijeti da ćemo pokleknuti. Ali mi se ne damo, jer nam je upravo u tim razlikama snaga. Mudrost, duhovnost i ozbiljnost FSR-a potaknuti snagom, živošću i veseljem FRAME daju kao rezultat snažno tijelo koje u tami nosi poruku svjetla i ljubavi koju je prije 800 godina nosio i naš serafski otac Franjo.”

U pauzi su nas domaćini ponudili s obiljem prelijepih domaćih kolača koje su brojni Kostanjčani ispekli, radujući se našem dolasku. Mnogi hodočasnici su još prošetali razgledavajući toplim suncem obasjano okružje crkve i samostana.

Završnu molitvu večernje iz časoslova naroda Božjega predvodio je fra Zdravko Lazić, duhovni asistent Kaptolskog bratstva, a završni blagoslov hodočasnicima je podijelio fra Kornelije Šojat, nacionalni i područni duhovni asistent FSR-a.

I na kraju kličemo: Ovo je dan što ga učini Gospodin… Hvala dragom Bogu na ovom susretu i svim milostima koje smo primili. I hvala domaćinima u Čuntiću i Hrvatskoj Kostajnici na tolikoj brizi i maru, da boravak kod njih, za nas pet stotina, bude pun prelijepih utisaka i da tako ohrabreni i radosni idemo dalje.

Hilda Švarcmajer, s. Agnes-Janja

hodocasce.doc (Microsoft Word Document, 41,0 KB)