Riječ duhovnog asistenta – svibanj 2023.

 

U Marijinu smo mjesecu. Marijin život je događaj povijesti spasenja. Marijin život je iskustvo Crkve o važnosti one koja je rodila Sina Božjega.

 

Sv. Franjo je Majku Božju obasipao neizrecivom ljubavlju zato što nam je dala brata, uzvišenoga Gospodina. Mariju je nazivao Gospodinovom palačom, šatorom, kućom, odjećom, sluškinjom i majkom. Njoj je molio posebne pohvale, upravljao prošnje, prikazivao osjećaje. Postavio ju je da bude odvjetnica Reda i u njezino je naručje smjestio svoje koje je ostavio da ih ona do kraja zaštićuje. U Marijinoj crkvi Porcijunkuli je utemeljio Red, tu je želio i umrijeti.

Ova iskustva iz života sv. Franje nas podsjećaju da je Gospodin u Mariji s nama. Nabrajajući i spominjući se divnih i čudesnih Božjih djela, mi se spominjemo i Marije. Zbog Marije blagoslivljamo Boga. U otajstvo Krista spada ne samo on, Krist, Glava Crkve, nego i čitavo njegovo otajstveno tijelo, Crkva, a tu je na prvom mjestu njegova Majka. Stoga od najstarijih vremena svoj najsvetiji čin u Prvom kanonu svete mise liturgija izriče molitvom: “U zajedništvu s cijelom Crkvom častimo uspomenu ponajprije slavne Marije, vazda Djevice, Majke Boga i Gospodina našega Isusa Krista.”

 

Da blago Marije bude i naša svojina, težimo da joj budemo što sličniji. Na krštenju su naše duše bile čiste i bijele. Postali smo na krštenju djeca Božja i djeca Marijina. Nismo uvijek bili vjerni. Moramo duše čistiti molitvom i pokorom. Nimalo nam neće koristiti ako se samo divimo Mariji, ako njezina ljepota i čistoća ne prožmu i naše duše i naša srca. Svladavajmo zle sklonosti, bježimo od grijeha jer je grijeh uzrok svih naših nevolja i ljubimo Boga. Ljubiti Boga je početak i izvor prave naše sreće i radosti. Budimo hrabri, u tome nam svesrdno pomažu sv. naš otac Franjo i Blažena Djevica Marija.

fra Zdravko Lazić, duhovni asistent