Generalni kapitul FSR-a u Mađarskoj nastavlja s radom. U nedjelju 16. studenog sv. misa slavila se već u 7,15 ujutro, a predslavio ju je fra Amando Trujillo, TOR, generalni asistent. Generalna ministra predstavila je svoje izvješće o radu Predsjedništva Međunarodnog vijeća FSR-a u proteklih šest godina, a uslijedili su ekonomsko izvješće, izvješće Konferencije generalnih duhovnih asistenata, predstavljanje rezultata demografskog istraživanja, te prijedlozi izmjene Međunarodnog statuta i praktičnog tumačenja čl. 89.4.b) Generalnih konstitucija. Nakon toga radilo se u skupinama. Dan je završio bratskim druženjem predvođenim braćom i sestrama nacionalnih bratstava iz španjolskih govornih područja Europe te Srednje i Južne Amerike.

U ponedjeljak 17. studenog, na blagdan sv. Elizabete, spavalo se 15 minuta duže nego u nedjelju i dan je započeo molitvom Jutarnje. Poslije doručka slijedila je sjednica na kojoj se glasovalo o izvješću generalne ministre i ostalim izvješćima predstavljenima u nedjelju. Održana su dva predavanja o središnjoj temi Kapitula: fra Felice Cangelosi, OFMCap, generalni vikar, govorio je o zavjetovanju svjetovnog franjevca, a Emanuela De Nunzio, OFS, bivša generalna ministra, održala je predavanje o osjećaju pripadnosti FSR-u. Poslije ručka svi su se sudionici Kapitula nakratko preselili u Estergom (Ostrogon), gdje je mađarski kardinal Laszlo Paskai predslavio svečanu sv. misu. Na kraju mise generalna ministra Encarnacion del Pozo službeno je zatvorila dvogodišnju proslavu 800. obljetnice rođenja sv. Elizabete. U ostrogonskoj katedrali našli smo na istaknutom mjestu spomenik košičkim mučenicima i relikvije sv. Marka Križevčanina te prekrasnu kapelicu Tome Bakača (1435.-1521.), ostrogonskog nadbiskupa i ugarskog primasa, kasnije carigradskog patrijarha pa upravitelja zagrebačke i senjske biskupije. Nakon povratka u Dobogoko slijedila je večera i rad u grupama do kasnih večernjih sati.

Ispravak vijesti objavljene 15. studenog 2008.: Pozdravne poruke pročitane na početku Generalnog kapitula došle su od sv. Oca, od generalnog ministra OFM fra Josea Rodrigueza iz Kongregacije za laike, a sudionike je osobno pozdravio ministar Nacionalnog bratstva Mađarske.
Vijesti s Kapitula i ne baš dobre fotografije možete vidjeti na stranici:
http://www.ciofs.org/doc/kia8/kia8enchap.htm

Pozdrav iz Mađarske!
Antica-Nada ćepulić