Postovani !

Proslijedjujem jos jedan poziv na okrugli stol 20. travnja u organizaciji Drustva za kulturu demokracije.

Pozdrav,
Silvija Visinski, tajnica

Zaklada Konrad Adenauer i
Društvo za kulturu demokracije

pozivaju Vas na
okrugli stol

»Institucije EU: povijest, razvitak i način funkcioniranja»
O Europskoj uniji bez idealiziranja i predrasuda

Prostorije Hrvatske Paneuropske unije
Jurišićeva 1A/I
10000 Zagreb
četvrtak, 20. travnja 2006.
u 18,00 sati

P r o g r a m

18:00 Pozdravni govor i uvodna riječ
mr.sc. Ivo Lovrić, predsjednik Društva za kulturu demokracije
Danijel Tomšić, predstavnik Zaklade Konrad Adenauer

moderator: dr.sc. Danijel Labaš, dopredsjednik Društva za kulturu demokracije

Izlaganja
18:15 dr.sc. Neven Šimac, stručnjak za europske integracije
18:40 dr. sc. Alexander Buczynski, viši znanstveni suradnik i pročelnik studija povijesti na Hrvatskim studijima
19:05 dr. sc. Željko Tanjić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu
19:30 Diskusija
20:30 Zatvaranje

O Europskoj uniji bez idealiziranja i predrasuda
Kada je riječ o poznavanju Europske unije kod nas primjećuje se dvojak pristup. S jedne strane o zajedničkoj se europskoj kući progovara na jedan nazovimo to “školski” način. Iznose se suhoparne povijesne činjenice, taksativno se nabrajaju uredi i tijela koji djeluju primjerice pri Europskoj Komisiji i Europskom parlamentu te načinima njihova funkcioniranja. S druge strane teško se oteti dojmu kako većina naših građana Europsku uniju doživljava kao nešto čime se drugi bave, a to su političari, konkretno hrvatski pregovarači s Europskom unijom, a da oni sami s time nemaju konkretno doticaja niti raspolažu pravom informacijom te se tako, stavom naslijeđenim još iz komunističkog doba, prepuštaju stihiji i nikako sebe ne doživljavaju kao aktivne čimbenike u tom procesu. Ovaj skup će se pokušati uhvatiti u koštac kako s jednim tako i s drugim problemom. S jedne strane nastojat će se progovoriti o Europskoj uniji ne s aspekta pasivnog promatrača te povijesne tvorevine, stav koji je isključivo kod nas prevladava, već da tako kažemo iznutra, izlažući što to Europska unija doista jest, ostavljajući po strani sve idealističke predodžbe ali jednako tako i neosnovane sumnje u mogućnost njezina ostvarenja, jer je proces europskog ujedinjenja danas već otišao tako daleko da je postao nepovratan te je pokazatelj potpune neupućenosti smatrati kako će se jednom sva ta tvorevina jednom urušiti kao kula od karata. Istina Europska unija posljednjih godina prolazi tešku krizu kako na institucionalnoj tako i na političkoj razini, no prolazila je i ranije tijekom svoje povijesti možda još i teže krize, te ove sadašnje nikako ne smiju promatrati, kako to čine mnogi skeptici, kao početak njezina kraja.
Što je Europske unija danas? S kojim se problemima susreće? Odakle dolaze najveće opasnosti i prijetnje procesu njezina ujedinjenja u “širinu” i u “dubinu”? Što koči taj proces ujedinjenja? Koje su glavne ekonomske i političke zapreke koje stoje na putu prihvaćanja jedinstvene zakonske regulative u različitim zemljama? To su samo neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti na okruglom stolu.
Što se tiče drugog problema izlaganja i konkretni primjeri pomoći će javnosti da se iz prve ruke informiraju i dobije pravu i korisnu informaciju o Europskoj uniji, čiji će postati građani u vrlo skoroj budućnosti. Jer samo upoznat i informiran građanin može dati svoj obol izgradnji zajedničkoga europskog društva, a ne biti tek pasivni promatrač onoga što se oko njega događa.

mr.sc. Slavko Antunović, povjerenik za politiku Društva za kulturu demokracije

Detaljnije informacije o radu Društva za kulturu demokracije možete pronaći na adresi
www.dkd-org.hr