p1010067_mala.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

PROSLAVA BLAGDANA SV. ELIZABETE UGARSKE ZAŠTITNICE FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA

Naše Mjesno bratstvo proslavilo je 17.11. 2003. god. pod večernjom svetom misom blagdan svete Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna obnova koju je nadahnuto vodio fra Zoran Bibić.
U prvom danu trodnevnice fra Zoran nam je govorio o zahtjevnosti Evanđelja koje ne podnosi mlakost, te da smo pozvani na radikalno življenje Evanđelja.
Franjevačka karizma bila je tema drugog dana duhovne obnove. Danas mnogi članovi FSR-a odlaze u razne karizmatske pokrete, a pri tom zaboravljajući na franjevaštvo kao karizmatski pokret. Pozvani smo da se preispitamo zašto smo izgubili onu radikalnost na koju nas sv. Franjo poziva, a po kojoj smo bili prepoznatljivi.
Nadalje, osvrćući se na Drugo pismo vjernicima u kojem nam sv. Franjo govori “Vi ste majke i braća Isusa Krista…”, fra Zoran nam je posvijestio da smo pozvani stvarati istinsko zajedništvo u franjevačkoj obitelji i tako razvijati familijarne odnose koje imaju temelj u familijarnosti sa Isusom Kristom.
Franjevci i franjevke kao glasnici nade i radosti, sa posebnim osvrtom na čl. 26. i 27. naših Generalnih konstitucija koje o tome govore, bila je tema posljednjeg dana trodnevnice.
Ova sveta misa bila je na poseban način svečana, jer je 13 novaka iz grupe sv. Damjan dalo privremene zavjete.

Vrhunac slavlja zbio se u ponedjeljak, kada smo u prepunoj crkvi na večernjoj svetoj misi proslavili blagdan sv. Elizabete.
Običaj je da na ovaj blagdan slavimo 25. i 50. godišnjicu zavjeta naših članova. Tako je to bilo i pod ovim euharistijskim slavljem, na kojem su 25. godišnjicu zavjeta u Franjevačkom svjetovnom redu slavili naše su sestre Terezija Majnarić (91 god.) i Vlasta Ćurko (72 god.). Zaista je bilo dirljivo slušati ih kako pred zajednicom obnavljaju svoja obećanja. Bratstvo im od srca čestita i zahvaljuje na ustrajnosti, čime su svima nama primjer kako u svim prilikama života ostati uz našeg Gospodina Isusa Krista i biti njegov svjedok.

Ostalim jubilarcima b. Ivan Vreš, s. Antonija Vreš i s. Marija Šimić, koji zbog bolesti nisu mogli prisustvovati ovom euharistijskom slavlju, također od srca čestitamo.

Neka sv. Elizabeta Ugarska, koja je svojim životom bila izvanredan primjer kako služiti Bogu i čovjeku, bude svima nama nadahnuće i poticaj na našem životnom putu.

Svim članovima Franjevačkog svjetovnog reda sretan blagdan!