Dragi nasi koji ste jos u Zagrebu!

Vjerujem da ste vec obavijesteni da je osnovana HRVATSKA NACIONALNA KOORDINACIJA MLADIH – graVITAcija (pazljivo citajte ime graVITAcija, najprije mala slova “gra-cija”, a onda velika “VITA”, dakle, gracija VITA!).

Vjerujem i da ste vec culi za akciju ZAGRLIMO GRAD, pa i da ste dobili obavijest o terminima koje smo morali promijeniti. Nakon pazljivog ustimavanja najboljeg termina (jer ipak nam je to prva akcija) za provedbu je odabrana nedjelja 1. 7. izmedju 17 i 17,30 sati.

Prosle je nedjelje akcija oglasena u vecini zagrebackih zupa, a postavljeni su i plakati na oglasne poloce u crkvama.

Posebnu smo obavijest poslali i svim nasim udrugama mladih. No, mladi ovdje trebaju i vasu pomoc. A ona, vjerujemo nece izostati. Naime, iznimno je vazno da prva akcija pod imenom ZAGRLIMO GRAD nase mreze udruga mladih pod nazivom “graVITAcija” uspije. To ce mladima dati elana da se jos snaznije ukljuce u javni zivot i da se u tom prostoru pocnu snazno zauzimati za pozitivne vrijednosti (koje se svakoga dana i na svakom koraku napadaju). Vjerujemo da ce nasi mladi dati novu dimenziju nasoj gradjanskoj prisutnosti u javnosti i kao vjernika i kao gradjana. Osim toga to ce im dati i podstreka da se zaista ujedine po cijeloj Domovini u zajednicku koordinaciju svih skupina koje djeluju pri nasim zupama.

Naime, otkrit cemo vam i dio nasih planova. Zamislili smo ne samo akciju ZAGRLIMO GRAD u Zagrebu, nego i jos neke lijepe “zagrljaje” po cijeloj Domovini. Vec u Zagrebu, kad se na Trgu bana Jelacica bude davala Izjava mladih (u trenutku kad se poveze veliki zivi lanac) najavit ce se nova akcija predvidjena za grad Rijeku (i Split). A tu ce najavu dati sami Rijecani koji ce doci u Zagreb, sudjelovati u akciji ZAGRLIMO GRAD te za 22. srpnja najaviti svoju akciju ZAGRLIMO… (e, neka ostane tajna do 1. 7. u 17,,30 sto ce rijecani (i splicani) zagrliti! Ali u kolovozu ce se graVITAcija preseliti u najprije u Vukovar i tamo izvesti jos jednu akciju ZAGRLIMO…, a zatim krajem kolovoza u Gospic…, da bi se u rujnu dogodio veliki “finale” (ali gdje i kako neka i to ostane jos malo tajna).

U svakom slucaju graVITAcija je zamislila afirmativne ljetne akcije “ZAGRLJAJA” diljem Domovine, pa ovu prvu posebno zelimo izvesti uspjesno. Sigurni samo da ce mladi s odusevljenjem nastaviti akcije po Domovini ako zagrebacka akcija iznenadi sve, bas zato sto je pripremljena iznenada i bez velikih najava, pogotovo ne medijskih! A za formiranje zivog lanca oko centra grada treba oko 2500 osoba. Pa zar je to mnogo u ovako velikom gradu!? Bit će nam nedostizno ako svi ostanemo doma.

Zato se svi odazovite, potaknite i vi sami mlade u svojim zupama u nedjelju, ali obecajtze im da cete i sami doci! Rodtelji neka povedu i djecu, jer ce to djeci biti prava atrakcija da se povezu u cetiri kilometra dugi lanac “zagrljaja”.

Vazno je sljedece: da bismo akciju sto bolje pripremili neka nam se zurno jave predstavnici svih skupina (pokreta, molitvenih zajednica i sl.) iz svih zagrebackih i okolnih zupa. Javite se nasim koordinatorima i najavite nam okviran broj sudionika akcije iz vase zajednice koje mozete obavijestitii vec danas (a poslije nam iz dana u dan do nedjelje mozete taj broj slobodno povecavati!). No nemojte cekati da skupite vise no sto u ovom trenutku mozete, jer nam je vazno da pocnemo pounjavati trase, pa cemo vas izvjestavati koliko smo popunili, a koliko je još ostalo za popuniti.

Bas sada kada djeluje da je grad prazan izidjimo zajedno u njegovo srediste u nedjelju 1. 7 u 17 sati i posaljimo poruku kojom ocitujemo svoj glas za zivot, za vrijednosti, za sve ono pozitivno sto u suvremenom drustvu sve vise nailazi na osporavanje! Sve ono sto zivimo u svojim obiteljima, u svojim zajednicama, sada jasno pokazimo dostojanstvenom javnom manifestacijom.

Akcijom ZAGRLIMO GRAD poslat cemo poruku svim mjestima u Hrvatskoj da se postuje svakoga covjeka koji zivi u svakom nasem gradu i mjestu te da se cuvaju materijalne i duhovne vrijednosti na kojima se treba graditi nasa buducnost.

Saljemo vam opcu obavijest (ako ste je vec dobili neka vam ovo ponavljanje bude poticaj da je proslijedite drugima, odnosno da se cujete s prijateljima i dogovorite sudjelovanje u akciji), a prilazemo i prikaz podjele trase oko centra grada tako da se i sami mozete odluciti za svoju lokaciju. Ako je vasa skupina manja od predviđenog broja sudionika na dijelu trase bit ce vam dodana neka druga skupina iz druge zupe, a ako je vasa zajednica cak i veca, tada cete moci zauzeti i vise od jednog isjecka trase.

Dajmo si malo vremena vec danas, nazovimo svoje prijatelje, susjede, zupljane i prijavimo se jednom od cetiri koordinatora, u odnosu na stranu grada iz koje dolazimo.

Iducih cemo vas dana obavijestavati o napredovanju pripreme i popunjavanju trase, a vi slobodno prenosite poruke drugima.

Hajdemo mi u Zagrebu koji djeluje pusto otvoriti ljetne poruke mladih ovom drustvu! Hajdemo razbuktati optimizam u ovom narodu! Hajdemo to uciniti mi, jer mi krscani pozvani smo siriti oko sebe optimizam zivota!

Dodjimo u nedjelju u centar nasega grada u sto vecem broju! Pozovite prijatelje, susjede, rodbinu…! I javite nam se cim skupite “dvojicu ili trojicu” / “dvije ili tri”…

Pozdravljamo vas i ocekujemo vasa javljanja i reakcije!

Matija Tvrtko Drmic, glavni koordinator graVITAcije
Ivica Relkovic, koordinator akcije ZAGRLIMO GRAD

trase.doc (Microsoft Word Document, 25 KB)
udruge.doc (Microsoft Word Document, 35 KB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.