Današnji je Gospin blagdan uveden u Crkvu u zahvalu za veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta u Egejskom moru 7. listopada 1571. Turska je flota prijetila cijelom Sredozemlju, a molitvom krunice obranjena je Europa od velike tragedije! (povjesničari kažu da su Osmanlije tada pobijedili, karta Europe bila bi danas bitno drugačija!) Na molitvu je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V.
Članovi kruničarske Bratovštine u južnoj Njemačkoj složiše krunicu u današnjem obliku od 15 otajstava. Tekst je te krunice prvi put tiskan god. 1481. u Ulmu.
I blagopokojni papa Ivan Pavao II. 30. rujna 2001. pozvao je na molitvu krunice, na nakanu za mir u svijetu. Evo teksta Papinog govora: 
“Listopad je mjesec u kojem se časti Presveta Marija, Kraljica svete krunice. U trenutnim međunarodnim prilikama pozivam sve – pojedince, obitelji, zajednice – da mole, ako je moguće svakoga dana, krunicu za mir, kako bi svijet bio očuvan od užasnog zla terorizma. Strašna tragedija od 11. rujna bit će upamćena kao crni dan u povijesti čovječanstva. Pred tim Crkva želi biti vjerna svojoj proročkoj karizmi i ponovno ljudima dozvati u pamet njihovu dužnost izgradnje budućnosti mira za ljudsku obitelj. Sigurno da je mir neodvojiv od pravde, no mir se mora uvijek njegovati blagošću i ljubavlju. 
Ne smijemo zaboraviti da Židovi, kršćani i muslimani časte Boga kao jedinoga. Tri su religije zato pozvane na jedinstvo i na mir. Neka Bog udijeli vjernicima Crkve da budu prvi koji će tragati za pravdom, odbaciti nasilje i biti mirotvorci. Neka Djevica Marija, Kraljica mira, posreduje za cijeli ljudski rod kako mržnja i smrt ne bi imali posljednju riječ!”