Ovogodišnji Dan duha Asiza obilježen je dvodnevnim molitveno-dijaloškim programom 28. i 29. listopada 2019. godine. Tako se duh Asiza protegnuo na više dana, te nas angažirao na predan rad na pripremi ovih događaja, zajedno s braćom iz Islamske zajednice, Franjevačkog instituta za kulturu mira te Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog.


Tema ovogodišnjeg  Dana duha Asiza bio je susret između sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila, koji se dogodio u Damietti prije točno 800 godina. Tajnu tog susreta, mi sinovi i kćeri sv. Franje, pokušavamo dokučiti sve do danas.  Svjesni smo da je sv. Franjo u nasljeđe našoj karizmi ostavio izazovan primjer kako se postaviti prema drugome i drugačijemu, u okolnostima tog istog susreta – kada je vladalo neprijateljstvo među vjerama i narodima, što se na razne načine ponavlja na svim dijelovima svijeta i u sva vremena, sve do danas.

Prvoga dana duha Asiza, u ponedjeljak 28. listopada, tajnu tog susreta nastojali smo rasvijetliti zajedno sa braćom muslimanima koji su nas toga dana ugostili u Islamskom centru. U punoj dvorani, pozdravili su nas domaćin muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predstavnik organizatora fra Bože Vuleta iz Franjevačkog instituta za kulturu mira te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji je otvorio izložbu slikovnih prikaza susreta sv. Franje i Sultana, pronađenih kroz povijest u crkvama širom svijeta. Svojom nazočnošću obradovao nas i je novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

Bogoslovi s Franjevačke teologije u Sarajevu izveli su dramski prikaz “Kušnje fra Anđela Zvizdovića”, pripremljen po tekstu Dževada Karahasana, te zaradili iskren pljesak. Susret se nastavio okruglim stolom “Od susreta sv. Franje i Sultana (1219.) do Deklaracije o ljudskom bratstvu 2019.“, u kojem su sudjelovali muftija dr. Aziz ef. Hasanović te dr.sc. fra Daniel Patafta i dr.sc. Tomislav Kovač, docenti sa zagrebačkog KBF-a. U glazbenom dijelu nastupio je zbor franjevačkih juniora s Kaptola i dotakao slušatelje ljepotom gregorijanskog napjeva.

Drugoga dana, 29. listopada u 19:30 sati, u crkvi sv. Franje na Kaptolu započeo je naš tradicionalni međureligijski susret – za mir. Sudjelovali su predstavnici 8 vjerskih zajednica iz grada Zagreba – Baptističke crkve, Evanđeoske pentekostne crkve, Evangeličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Makedonske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve, Židovske vjerske zajednice Bet Israel i Katoličke Crkve. Predstavnici vjerskih zajednica, svatko u svojoj tradiciji, izrekli su molitvu Gospodinu za mir i jedinstvo svih naroda. Katoličku Crkvu predstavljao je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, te u svojoj molitvi istaknuo kako su dva  glavna razloga nesloge među ljudima: strah i neznanje. Zbog straha se zatvaramo pred drugima u svoje svjetove, gradimo zidove. Zbog neznanja stvaramo unaprijed stavove, koji su ustvari teške predrasude. Te nas dvije osobine priječe u istinskom razumijevanju, poštovanju i postizanju mira.

 U ime Katoličke Crkve, izrekao je svoju molitvu: „Gospodine, oslobodi nas predrasuda o drugima, po kojima ljude svrstavamo u svoje uske okvire. Predrasuda, koje nam priječe iskreni susret i koje su često izvor sukoba. Oslobodi nas naših strahova, da ćemo prilazeći drugima, izgubiti svoju vlastitost ili pak ostati otkriveni u svojim slabostima. Daj nam snage prijeći zamišljenu granicu koja nas dijeli i, po naputku pape Franje, zakoračiti na rubove nama poznatih svjetova, otkrivajući u drugima nove svjetove vjere i ljepotu ljudskosti. Daj nam mudrosti shvatiti kako je različitost naše bogatstvo, koje nas ne razdvaja trajno, jer nas Ti, koji si Otac svih ljudi, kao svoju djecu povezuješ u jedan ljudski rod. Ispuni nam srce ljubavlju, da u svakom čovjeku prepoznajemo otisak Tvoga Bića, Tvoju sliku na koju smo stvoreni i zbog toga jedni prema drugima pristupamo s dužnim poštovanjem. Daj nam hrabrosti da iskreno pružimo ruku povjerenja i solidarnosti svima koji su drugačiji, kako bi s rukom u ruci, zajedno poradili na izgradnji mira. Bože jaki, Bože milosrdni, Bože ljubavi i mira, usliši nas! Amen.“