Članci označeni s “Ekumenizam”.


Ovogodišnji Dan duha Asiza obilježen je dvodnevnim molitveno-dijaloškim programom 28. i 29. listopada 2019. godine. Tako se duh Asiza protegnuo na više dana, te nas angažirao na predan rad na pripremi ovih događaja, zajedno s braćom iz Islamske zajednice, Franjevačkog instituta za kulturu mira te Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog.


Tema ovogodišnjeg  Dana duha Asiza bio je susret između sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila, koji se dogodio u Damietti prije točno 800 godina. Tajnu tog susreta, mi sinovi i kćeri sv. Franje, pokušavamo dokučiti sve do danas.  Svjesni smo da je sv. Franjo u nasljeđe našoj karizmi ostavio izazovan primjer kako se postaviti prema drugome i drugačijemu, u okolnostima tog istog susreta – kada je vladalo neprijateljstvo među vjerama i narodima, što se na razne načine ponavlja na svim dijelovima svijeta i u sva vremena, sve do danas.

(više…)

Zvučni zapisi s tribine održane 24. listopada 2016.:

 

Fotografije s tribine možete pogledati ovdje.

Fotografije s međureligijskog susreta možete pogledati ovdje.

Fotogalerija s jučerašnjeg međureligijskog molitvenog susreta:

dan_duha_asiza_2015

Snimka današnje emisije “Poziv u svijetu” s Radio Marije:

Tema: Dan duha Asiza
Gosti: Branimir Bučanović i Tomislav Kovač
Voditelj: Igor Kanižaj

U utorak 27. listopada 2015. u 19,30 sati, u crkvi svetoga Franje na Kaptolu, u Zagrebu, održat će se međureligijski molitveni susret pod naslovom „Ne zaboravimo da smo braća i sestre“, na kojem će sudjelovati predstavnici Evanđeoske pentekostne crkve, Evangeličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Katoličke crkve, Makedonske pravoslavne crkve, Reformirane kršćanske crkve, Baptističke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Židovske općine Zagreb.

Međureligijska molitva za mir Dan duha Asiza započela je još 1986. god. Na poziv pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu sv. Franje, velikoga mirotvorca, okupili su se visoki predstavnici kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu moli, posti, šuti i hodočasti s istom nakanom – za mir u svijetu. Od tada se svake godine u svijetu i u nas obilježava Dan duha Asiza, osobito su to kao svoje poslanje i dio vlastitog identiteta prihvatile franjevačke zajednice.

DDA2015

Program:

U srijedu, 28. listopada 2015., u našoj redovitoj emisiji u 17.00 na Radio Mariji:

Tema: Dan duha Asiza
Gosti: Branimir Bučanović i Tomislav Kovač
Voditelj: Igor Kanižaj

FRANJEVAČFRLJŠDKA TEOLOGIJA SARAJEVO ORGANIZIRA Program Trajne formacije

SARAJEVO 12.7. – 18.7. 2015.

za članove/ice franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i za sve zainteresirane koji žele upoznati duhovno, moralno i kulturno bogatstvo franjevačke karizme. Cilj ovoga programa je upoznavanje veličanstvene vizije Franje Asiškoga koja se temelji na Isusovu evanđelju i koja ističe bratstvo i sestrinstvo ne samo svih ljudi, nego i svih bića, svih Božjih stvorenja. Sva bića u svemiru su braća i sestre po stvorenosti. Franjo time nudi alternativu današnjem svijetu nasilja.

Posjet sv. Franje sultanu Maliku al-Kamilu usred križarskog rata 1219. godine u Damietti (Egipat) i susret fra Anđela Zvizdovića sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem na Milodražu 1463. godine paradigma je franjevačkog dijaloga s pripadnicima različitih religija, svjetonazora, kultura, itd. Franjino i Klarino čovjekoljublje nastavlja živjeti u osamstoljetnom bratstvu i sestrinstvu njihovih sljedbenika/ica, utirući put miru i u našem nemirnom vremenu. Na ovim temeljima miroljubivog života želimo danas graditi mostove i nadilaziti isključivosti koje opterećuju naše društvo.

U tu svrhu kroz ovaj program nudimo integracijski studij iz franjevačke povijesti, franjevačkih izvora, franjevačke filozofije i teologije, te franjevačke duhovnosti, kao i praktične vježbe – radionice i posjete različitim vjerskim institucijama. 

(više…)

Međureligijska molitva za mir, koja se u svijetu i kod nas obilježava kao Dan duha Asiza ove godine bit će obilježena dvodnevnim molitveno – dijaloškim programom, 27. i 28. listopada 2013.

U nedjelju 27. listopada 2013. u 19,30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, organizira se međureligijski molitveni susret. Predstavnik svake vjerske zajednice izreći će svoju molitvu, nakon čega će biti izvedena kraća glazbena točka iz vlastite tradicije.

U ponedjeljak 28. listopada 2013. u 19,30 u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31 – Zagreb, organizira se tribina “EMIGRANTI/IMIGRANTI GLOBALNI FENOMEN I ETIČKI PROBLEM “. U radu tribine aktivno će svojim izlaganjima sudjelovati prof. dr. sc. Anđelko Milardović i Josip Divković ravnatelj isusovačke službe za izbjeglice i raseljene osobe jugoistočne Europe, a uz sudjelovanje predstavnika i drugih vjerskih zajednica.

Međureligijska molitva za mir “Dan duha Asiza” započela je još 1986. god. Na poziv pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu sv. Franje, velikoga mirotvorca, okupili su se visoki predstavnici kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu moli, posti, šuti i hodočasti s istom nakanom – za mir u svijetu.

DanDuhaAsiza2013

Emisija od 22. listopada 2012.
Tema: Dan duha Asiza 2012.
Gosti: Đurđa Arbutina i Boris Peterlin
Urednica i voditeljica: Anđa Slunjski

Dan duha Asiza – program 2011.

POZIV U SVIJETU – EMISIJA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA I FRAME – tema: 25. obljetnica Dana duha Asiza; gosti: Zoran Milić i Đurđa Arbutina; urednica i voditeljica: Anđa Slunjski od 24. listopada 2011.

(Fotografirala: Jelica Franjičević)

ZNAKOVI KRISTOVE PRISUTNOSTI – tema: Sveti Franjo i duh Asiza; urednik i voditelj: fra Zvjezdan Linić od 26. listopada 2011.

Prigodom 25. godišnjice prvog Svjetskog dana molitve za mir u svijetu Vijeće franjevačkih zajednica, Franjevački institut za kulturu mira i centar “Hrvatski areopag” organiziraju Tjedan međureligijskog dijaloga u duhu Asiza.

Program Tjedna međureligijskog dijaloga u duhu Asiza.

Ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se od 18. do 25. siječnja pod geslom: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“ (Dj, 2,42).

U Zagrebačkoj nadbiskupiji održat će se ekumenska bogoslužja i misna slavlja s ekumenskim molitvama.

Središnje ekumensko slavlje u nedjelju, 23. siječnja s početkom u 19:00 sati organizira Baptistička crkva (Zagreb, Radićeva ulica 30).

1. EKUMENSKE MOLITVE U ZAGREBU

Utorak, 18. siječnja u 19:00

Crkva sv. Roka (Zagreb, Rokov perivoj) u organizaciji rimokatoličke župe sv. Blaža i Makedonske pravoslavne crkve.

Bogoslužje predvode mons. Zvonimir Sekelj i protojerej Kirko Velinski.

Petak, 21. siječnja, u 18:30

Crkva sv. Luke u Travnom.

Misno slavlje predvodi mons. Mijo Gorski.

NEDJELJA, 23. siječnja (SREDIŠNJE EKUMENSKO SLAVLJE), u 19:00

Baptistička crkva (Radićeva ulica 30).

Ponedjeljak, 24. siječnja, u 19:00

Pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg (Cvjetni trg).

Utorak, 25. siječnja, u 19:00

Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda (Zagreb, Ćirilometodska 1).

Molitvu za crkveno zajedništvo predvodi arhimandrit Zvonimir Kurečić.

2. EKUMENSKI HOD PO CRKVAMA IZVAN ZAGREBA

Ovo je postajno ekumensko slavlje po pojedinim središtima Zagrebačke nadbiskupije, a održava se od 2004. Redovito se slavi Sveta misa za jedinstvo kršćana s prigodnim čitanjima, homilijom i molitvom vjernika.
Raspored postajnog ekumenskog hoda:

Utorak, 18. siječnja u 18:00

Dugo Selo, crkva Sv. Martina biskupa – vlč. Danijel Dukić.

Srijeda, 19. siječnja u 18:30

Velika Gorica, crkva Navještenja BDM – dr. Zvonimir Kurečić.

Četvrtak, 20. siječnja u 18:00

Samobor, crkva Sv. Anastazije – preč. Zlatko Koren i dr. Zvonimir Kurečić.

Subota, 22. siječnja u 18:00

Zaprešić, crkva Marije, Kraljice apostola – mons. Zvonimir Sekelj.

Nedjelja, 23. siječnja

Karlovac-Dubovac, svetište sv. Josipa, 10:30 – mons. Ivan Šaško

Krapina, crkva Sv. Nikole biskupa, 10:00 – mons. Valentin Pozaić.

Ponedjeljak, 24. siječnja u 18:30

Sesvete, crkva Svih svetih – preč. Zlatko Koren.

„Vi ste tomu svjedoci!“ (Lk 24, 48)

Raspored ekumenskog hoda po crkvama grada Zagreba možete naći ovdje.

Dan Duha Asiza 2009

(više…)

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 2009.

“Da budu kao jedno u Tvojoj ruci!” (Ez 37,17) (više…)

Dan Duha Asiza 2008

Četvrtak 23. 10. 2008. u 19:30 u Tribini grada Zagreba.

FSR.KOLACI-obavijest DUH ASIZA.doc

U naš e-mail sandučić stigla je božićna čestitka Evangeličke crkve u Hessenu, organizatora proslave 800.te obljetnice rođenja sv. Elizabete: 

Meine sehr geehrten Damen und Herren, liebe Partnerinnen und Partner, liebe Freundinnen und Freunde,

das Elisabethjubiläumsjahr 2007 neigt sich dem Ende entgegen, hoffentlich auch für Sie / Euch Zeit und Gelegenheit, nach dem unerwartet großen Erfolg ein wenig zu verschnaufen. 2008 wird es in vielen Ländern und an vielen Orten weitergehen, freuen wir uns schon darauf!Auf die eine oder andere Weise sind wir uns in diesem Jahr begegnet. Für all diese Begegnungen, mögen sie harmonisch und / oder spannend verlaufen sein, bin ich dankbar. Manche mögen kurze Episoden bleiben, aus anderen mag eine eigene Geschichte hervorwachsen – wir können es zum Glück nicht wissen! Wenn die Beschäftigung mit Elisabeth von Thüringen in uns das Verlangen geweckt oder gestärkt hat, uns unseren Nächsten in Solidarität und Liebe zuzuwenden, dann hat dieses Jubiläumsjahr etwas bewirkt. Das hoffe ich.

Von Herzen wünsche ich Ihnen und Ihren Lieben eine freudevolle und friedliche Weihnachtszeit sowie ein gesegnetes Neues Jahr 2008!

Mit freundlichen Grüßen
bin ich Ihr

Dr. Jürgen Römer
Geschäftsführer Elisabeth-Jahr 2007

elisabethjahr@ekkw.de
www.800-jahre-elisabeth.de

    Weihnachten 2007.JPG

Cijenjene dame i gospodo, dragi suradnici, dragi prijatelji, 

godina proslave rođenja sv. Elizabete je na izmaku pa se nadam da Vam nakon neočekivano velikog uspjeha dolazi vrijeme i prilika za predah. Veselimo se što se u mnogim zemljama i gradovima proslava obljetnice rođenja sv. Elizabete nastavlja se i kroz 2008. godinu. 

Na ovaj ili onaj način smo se u ovoj godini susretali. Za sve te susrete koji su protekli skladno i/ili  napeto iskreno sam zahvalan. Od nekih bi mogla ostati samo kratka epizoda, a iz drugih bi mogla izrasti jedna velika priča – to na sreću ne možemo znati! Ako je zanimanje za sv. Elizabetu Ugarsku kod nas probudilo ili ojačalo želju pružiti svome bližnjemu više ljubavi i solidarnosti, tada je ovaj jubilej uspio. Nadam se da je tako. 

Od srca želim Vama i svim Vašim dragima mirno i ljubavlju ispunjeno božićno vrijeme te blagoslovljenu novu 2008. godinu! 

Uz prijateljske pozdrave Vaš 

Dr. Jürgen Römer

Voditelj proslave 800te obljetnice rođenja sv. Elizabete

U četvrtak, 18. listopada u 19.15h u crkvi sv. Franje bit će tribina pod nazivom “Međureligijski dijalog”.

Govore fra Nikola Vukoja i Mevludin ef. Arslan, imam zagrebački.

plakat (Adobe Acrobat Document, 30 kB).