Za nas koji smo obećali “kroz sve vrijeme svoga života živjeti evanđelje Isusa Krista u Franjevačkome svjetovnom redu, opslužujući njegovo Pravilo” ova 13. redovna opća biskupska sinoda ima posebno značenje jer će njezini zaključci u mnogome rasvijetliti što sveti Otac i Crkva očekuju od nas kao navjestitelja Božje riječi.

Vatikan, (IKA) – Predvodeći svečano misno slavlje na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 7. listopada, papa Benedikt XVI otvorio je 13. redovnu opću biskupsku sinodu, koja će do 28. listopada raspravljati o “Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere”.

Na vatikanskom trgu okupilo se više tisuća hodočasnika, a u koncelebraciji je bilo više od 50 kardinala, među njima i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, i više od 200 biskupa.
Crkva postoji da bi evangelizirala, rekao je Papa, osvrnuvši se na obnovljeni evangelizatorski dinamizam Crkve u određenim povijesnim razdobljima. ”I u naše vrijeme Duh Sveti pobudio je u Crkvi novi polet u naviještanju Radosne vijesti. Duhovni i pastoralni dinamizam nalazi svoje sve općenitije izražavanje i impuls u Drugom vatikanskom saboru, primijetio je Papa. Taj obnovljeni dinamizam evangelizacije ima dvostruki plodni utjecaj u prvom redu na crkveno poslanje među narodima koji još uvijek ne poznaju Isusovu poruku, a potom i na novu evangelizaciju, koja je usredotočena na vjernike, koji su kršteni, ali žive daleko od Crkve, bez prakticiranja kršćanskog života. Biskupska sinoda koja je danas započela posvećena je toj novoj vrsti evangelizacije kako bi pomogla tim ljudima da ponovnu susretnu Gospodina, koji jedini daje duboki smisao i mir životu i pomaže ponovnom otkriću vjere, izvora milosti, koja donosi radost i nadu osobnom, obiteljskom i društvenom životu istaknuo je Sveti Otac.
Naravno, to specifično usmjerenje ne smije smanjivati misionarski polet, ni redovitu evangelizaciju u kršćanskim zajednicama, jer se u biti tri oblika jedne te iste stvarnosti evangelizacije među sobom nadopunjuju. Reevangelizacija suvremenog društva je programsko usmjerenje za život Crkve, svih njezinih članova, obitelji, zajednica i ustanova. Tu perspektiva ojačava obilježavanje 50. obljetnice Drugoga vatikanskog sabora, istaknuo je nadalje Sveti Otac i, osvrnuvši se na krizu vjere, primijetio kako je to povezano s krizom braka, i kako se brak kao zajednica muškarca i žene temelji na milosti koja dolazi od Boga.
Benedikt XVI. na kraju je povjerio uspjeh sinode Bogu i svecima, posebno velikim evangelizatorima, među kojima je Ivan Pavao II., koji je tijekom svoga dugog pontifikata bio živi primjer nove evangelizacije. Sveci su pravi protagonisti evangelizacije u svim njezinim oblicima, istaknuo je Papa, jer svojim primjerom pokazuju ravnodušnim i čak neprijateljskim osobama ljepotu Evanđelja i zajedništva u Kristu. Pozvao je malodušne vjernike da s radošću žive i svjedoče svoju vjeru, nadu i ljubav te da otkriju vrijednost sakramenata.

Fotografije s otvaranja