Pred nama se nalazi nova pastoralna godina, snažno obilježena Godinom vjere, koju će papa Benedikt XVI. proglasiti 11. listopada 2012: “Godina vjere povezana je s pedesetom obljetnicom početka Drugoga vatikanskog koncila (11. listopada 1962.) i s dvadesetom obljetnicom objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve (11. listopada 1992.). Sveti Otac je, u prigodi najave Godine vjere, pozvao vjernike na intenzivnije razmišljanje o vjeri, na svjesnije i snažnije prianjanje uz Evanđelje, napose u razdoblju dubokih promjena kao što je ovo kroz koje prolazi čovječanstvo (usp. Benedikt XVI., Porta fidei, br. 8).”

Kongregacija za nauk vjere izdala je povodom Apostolskog pisma “Porta fidei” posebne pastoralne smjernice za Godinu vjere , s nekim prijedlozima za življenje ovog milosnog vremena, ne isključujući ostale inicijative koje Duh Sveti bude htio pobuditi među pastirima i vjernicima u raznim dijelovima svijeta.

U svom  pismu Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić prigodom otvaranja Godine vjere želi da se u svim župama i vjerničkim zajednicama veća pozornost posveti molitvi Vjerovanja te da se sustavnije organizira župna kateheza za sve uzraste djece, za mlade, kao i za odrasle vjernike. Vjera potiče na djelotvornu ljubav, na karitativno djelovanje, na “maštovitost i kreativnost” u ostvarivanju zadaće vlastitoga vjerničkog svjedočenja, ističe se u poruci.