Članci označeni s “Nova Evangelizacija”.


FRANJEVAČFRLJŠDKA TEOLOGIJA SARAJEVO ORGANIZIRA Program Trajne formacije

SARAJEVO 12.7. – 18.7. 2015.

za članove/ice franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i za sve zainteresirane koji žele upoznati duhovno, moralno i kulturno bogatstvo franjevačke karizme. Cilj ovoga programa je upoznavanje veličanstvene vizije Franje Asiškoga koja se temelji na Isusovu evanđelju i koja ističe bratstvo i sestrinstvo ne samo svih ljudi, nego i svih bića, svih Božjih stvorenja. Sva bića u svemiru su braća i sestre po stvorenosti. Franjo time nudi alternativu današnjem svijetu nasilja.

Posjet sv. Franje sultanu Maliku al-Kamilu usred križarskog rata 1219. godine u Damietti (Egipat) i susret fra Anđela Zvizdovića sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem na Milodražu 1463. godine paradigma je franjevačkog dijaloga s pripadnicima različitih religija, svjetonazora, kultura, itd. Franjino i Klarino čovjekoljublje nastavlja živjeti u osamstoljetnom bratstvu i sestrinstvu njihovih sljedbenika/ica, utirući put miru i u našem nemirnom vremenu. Na ovim temeljima miroljubivog života želimo danas graditi mostove i nadilaziti isključivosti koje opterećuju naše društvo.

U tu svrhu kroz ovaj program nudimo integracijski studij iz franjevačke povijesti, franjevačkih izvora, franjevačke filozofije i teologije, te franjevačke duhovnosti, kao i praktične vježbe – radionice i posjete različitim vjerskim institucijama. 

(više…)

U subotu, 27. listopada, tri tjedna nakon što je započela, završila je Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji

Tekst završne poruke biskupa

(više…)

Katolička Crkva, prema riječima pape Benedikta XVI., mora se žurno potruditi oko ljudi koji su kršteni, ali su se potom odvratili od vjere. Tradicionalnim pastoralom, kao i novim kreativnim metodama, treba im prenositi radost vjere i opet ih vratiti prakticiranju vjere u crkvenoj zajednici, rekao je Papa u nedjelju, 28. listopada, na kraju Biskupske sinode održane u Vatikanu.

(više…)

Započela je Godina vjere, koju je papa Benedikt XVI. točno na pedesetu obljetnicu početka Drugog vatikanskog sabora, svečano otvorio u nazočnosti 260 sinodskih otaca, predstavnika svih biskupskih konferencija i redovničkih zajednica, carigradskog patrijarha Bartolomeja I., primasa anglikanske Crkve Rowana Williamsa i patrijarha većine katoličkih istočnih Crkvi, a posebno – i 16 biskupa koji su osobno sudjelovali na Drugome vatikanskom koncilu.

“Porta fidei” – ta vrata vjere koja su otvorena u duhovnoj pustinji današnjega doba otvorena su za ljude vjere, koji će svojim životom pokazati put prema obećanoj Zemlji i tako održati živu nadu. Kako je u svom uvodnom referatu slikovito opisao kardinal Wuerl – tsunami koji je pomeo duhovni prostor zapadne kulture i civilizacije – ostavio je iza sebe duhovnu pustinju koju treba ponovno uzvitlati vjetar navještenja Riječi Božje – Isusa Krista. On se nalazi u središtu naše vjere – žeđi za Bogom.

(više…)

8. listopada započeli su radovi XIII. redovne opće Biskupske sinode koja se održava u Vatikanu. Prvo, “evangelizatori mogu biti samo oni koji su svjesni Božjega djelovanja u Crkvi i koji izgaraju od strasti da svijetu naviještaju Krista”, ustvrdio je Papa Benedikt XVI., otvarajući radove Biskupske sinode o novoj evangelizaciji. „Tko je Bog, i što ima s čovječanstvom? To je oduvijek bio veliki upit pa i danas u vrlo mnogim srcima.”. Drugo, cjelokupna zapadna civilizacija pogođena je Tsunamijem sekularizma koji je preletio kulturološkim područjem izbrisavši sve one poznate građevine zapadnog svijeta izgrađene na kršćanskom poimanju svijeta, pojasnio je na tiskovnoj konferenciji svoje „izlaganje prije rasprave”, glavni izvjestitelj na sinodi, washingtonski nadbiskup kardinal Donald William Wuerl.

(više…)

 Pred nama se nalazi nova pastoralna godina, snažno obilježena Godinom vjere, koju će papa Benedikt XVI. proglasiti 11. listopada 2012: “Godina vjere povezana je s pedesetom obljetnicom početka Drugoga vatikanskog koncila (11. listopada 1962.) i s dvadesetom obljetnicom objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve (11. listopada 1992.). Sveti Otac je, u prigodi najave Godine vjere, pozvao vjernike na intenzivnije razmišljanje o vjeri, na svjesnije i snažnije prianjanje uz Evanđelje, napose u razdoblju dubokih promjena kao što je ovo kroz koje prolazi čovječanstvo (usp. Benedikt XVI., Porta fidei, br. 8).”

(više…)

Za nas koji smo obećali “kroz sve vrijeme svoga života živjeti evanđelje Isusa Krista u Franjevačkome svjetovnom redu, opslužujući njegovo Pravilo” ova 13. redovna opća biskupska sinoda ima posebno značenje jer će njezini zaključci u mnogome rasvijetliti što sveti Otac i Crkva očekuju od nas kao navjestitelja Božje riječi.

Vatikan, (IKA) – Predvodeći svečano misno slavlje na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 7. listopada, papa Benedikt XVI otvorio je 13. redovnu opću biskupsku sinodu, koja će do 28. listopada raspravljati o “Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere”.

(više…)

Grupa za obitelj povodom svetkovine sv. Josipa organizira radni susret pod nazivom: „Nova evangelizacija i Kućna crkva“. Susret počinje u 17 sati u dvorani na II. katu, nastavlja se sv. misom, a poslije mise imati ćemo druženje uz agape. Pozvana su sva braća i sestre kao članovi naše velike obitelji Franjevačkog svjetovnog reda.

Emisija “Poziv u svijetu” od 23. siječnja 2012.
Tema: Uzori Nove evangelizacije
Gosti: fra Bonaventura Duda i William Krešo Bello
Voditeljica: Anđa Slunjski

Brat Krešo je napisao:

„Dobrota postoji i … raste među nama“. Ovako glasi podnaslov vijesti Vatikanske agencije Zenit (http://zenit.org) kojom prenosi tekst u kojem se Benedikt XVI. 11.  studenog2011. obratio skupini biskupa čija je pastoralna dužnost praćenje karitativnog rada te predstavnicima europskih karitativnih organizacija.
Gledajući samo Franjevački svjetovni red i mjesno bratstvo Kaptol, svjedoci smo mnogih volonterskih, dobrovoljnih, karitativnih djelovanja naših sestara i braće. Dovoljno je da svaki dan poslije 15 sati otvorimo vrata kuhinjice za potrebite i siromašne u dvorištu samostana na Kaptolu 9 pa da ugledamo njih dvoje ili troje kako nastoje bratski i s ljubavlju podijeliti preko 150 obroka u sat i pol vremena. Dovoljno je da pogledamo mnoge aktivnosti koje se odvijaju ne samo na Kaptolu 9, ili na Sigetu u okviru centra za palijativnu skrb, već i u mnogim drugim aktivnostima gdje sudjeluju volonteri FSR-a zajedno s mnogim drugima grada Zagreba, Hrvatske ili cijeloga svijeta. (više…)