Započela je Godina vjere, koju je papa Benedikt XVI. točno na pedesetu obljetnicu početka Drugog vatikanskog sabora, svečano otvorio u nazočnosti 260 sinodskih otaca, predstavnika svih biskupskih konferencija i redovničkih zajednica, carigradskog patrijarha Bartolomeja I., primasa anglikanske Crkve Rowana Williamsa i patrijarha većine katoličkih istočnih Crkvi, a posebno – i 16 biskupa koji su osobno sudjelovali na Drugome vatikanskom koncilu.

“Porta fidei” – ta vrata vjere koja su otvorena u duhovnoj pustinji današnjega doba otvorena su za ljude vjere, koji će svojim životom pokazati put prema obećanoj Zemlji i tako održati živu nadu. Kako je u svom uvodnom referatu slikovito opisao kardinal Wuerl – tsunami koji je pomeo duhovni prostor zapadne kulture i civilizacije – ostavio je iza sebe duhovnu pustinju koju treba ponovno uzvitlati vjetar navještenja Riječi Božje – Isusa Krista. On se nalazi u središtu naše vjere – žeđi za Bogom.

Vatikan, (IKA) – Započela je Godina vjere, koju je papa Benedikt XVI. točno na pedesetu obljetnicu početka Drugog vatikanskog sabora, svečano otvorio u nazočnosti 260 sinodskih otaca, predstavnika svih biskupskih konferencija i redovničkih zajednica, carigradskog patrijarha Bartolomeja I., primasa anglikanske Crkve Rowana Williamsa i patrijarha većine katoličkih istočnih Crkvi, nije neki jednostavan događaj njegova pontifikata. To je u nekom smislu središte i poruka njegove osmogodišnje papinske službe.

Papa ističe kako u suvremenom svijetu ima bezbrojnih otvorenih i prikritih znakova o žeđi za Bogom, kao posljednjim smislom života. U toj pustinji potrebni su ljudi vjere, koji će svojim životom pokazati put prema obećanoj Zemlji i tako održati živu nadu.

Sveta je godina – prema riječima pape Ratzingera – hodočašće po pustinjama suvremenog svijeta tijekom kojega treba sa sobom ponijeti samo ono najbitnije, a to je, kao što potvrđuju saborski dokumenti i Katekizam Katoličke Crkve, “Evanđelje i vjera Crkve”.

IKA – puno izvješće se nalazi na ovom linku i prikaz homilije svetog Oca na ovom linku.

HKR – Papina propovijed pri otvaranju Godine vjere

Zenit – izvorni članak nalazi se na ovom linku.

Vatikan – Službena stranica Godine vjere nalazi se na ovom linku.

Pismo zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića prigodom otvaranja Godine vjere.

Dekret o Potpunom oprostu u Godini vjere