Članci označeni s “Umjetnička grupa”.


U srijedu, 28. prosinca 2011., poslije večernje sv. mise, u crkvi sv. Franje na Kaptolu Literarna grupa OFS MB Kaptol, organizirala je pjesničku večer i agape pod nazivom: “RADUJMO SE S NOVOROĐENIM“.
U radosnom ozračju živih jaslica koje su po Franjinoj tradiciji i uzoru na Greccio oživjeli FRAMA (Marija, Josip i kraljevi) te Glasnici Velikog Kralja (ovčica i anđeo), posebni doživljaj je bio mali ‘Isus’ kojega je ustupila obitelj Brigić u liku tek prohodale Marte.
Naši literati i pjesničke duše, kao i obično, duhovno su nas obogatili svojim doživljajem Božića: Marica, Marija, Radojka i Gordana.
Maja nas je neumorno pratila pjesmom i njoj ide posebna hvala na ‘uštimanoj’ gitari. Našem ‘Dragom’ sakristanu dugujemo zahvalost na strpljivosti i pomoći.
Hvala svima koji su pronašli vremena za ovo obiteljsko druženje našeg bratstva.
(Pogledajte slike…)

Otvorenje izložbe povodom blagdana svetog Franje Asiškog

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

p1010023_mala.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

08.06.2004, toplo popodne. Dolazimo u Dom za starije i nemoćne osobe Maksimir u kvartu Ravnice u nesvakidašnjoj prilici – otvaranje prve samostalne izložbe slikarice koja je upravo napunila 96 godina. Njeno ime je Terezija Filipčić, i naša je najstarija zavjetovana sestra.

Dvorana se polako puni; u 18:30 ravnateljica Doma nam s par riječi predstavlja slikaricu.
Terezija Filipčić (djevojački Puljek) rođena je 28.05.1908 u Šušelj Brijegu kod Krapine, u velikoj obitelji s 6 sestara i 5 braće. U blizini – na Trškom Vrhu – je poznata zavjetna crkva Majke Božje Jeruzalemske. Sa 18 godina je došla u Zagreb i zaposlila se kao kuharica u Nadbiskupiji. U prvom braku s Tomom Bankom rodila je kćer; ostavši rano udovica, udala se za Eduarda Filipčića s kojim ima dva sina. Počela je slikati u sedamdesetoj godini, nakon što su se smanjile obiteljske obveze, i do sada je naslikala 200-300 slika, koje su uglavnom u obitelji. Članica FSR-a je već dulje od 65 godina.

Akademski slikar i kazališni scenograf Aleksandar Augustinčić Šandor bio je oduševljen, ili kako je sam rekao, “presenećen” Terezijinim slikama, naglasivši da nije u pitanju amaterizam već čisto slikarstvo. Slikarica osjeća ljepotu oko sebe, i prenosi je na svoja platna; njena platna odišu tom ljepotom.
Pučka pjesnikinja Elizabeta Šnajder Greblo izrecitirala je svoju pjesmu o Stvoritelju i stvorenom, o Umjetniku i umjetnicima, i poželjela slikarici “da ti ruku i um vodi taj Umjetnik sveti”.

Program su glazbeno uljepšali Zbor Doma te vokalni sastav “Maksimirke” pod ravnanjem prof.Koščak.

I napokon, Terezija je otvorila svoju izložbu, koja ju je, kaže, jako uzbudila, ali i obradovala “nemrem drugo reći već da sam jako sretna”.
A njene slike! Pršte bojom, radošću, ljepotom, prava su pohvala stvorenom, čisti dokaz živog oka i još življeg duha. Suncokreti, mimoze, ciklame, uže, ivančice … čak i čičak nalazi svoje mjesto na Terezijinim slikama. Na slici zagorske hiže ne nedostaje ni živopisan puran; tu je i iznimno zanimljiva slika oluje na moru, te kapelica sv.Dizme na Novoj Vesi gdje je Terezija ranije živjela. I naravno, sv.Klara i Leopold Mandić.

Ova je izložba i užitak, i izazov. Dokaz da za prave stvari nikad nije kasno. I da mladost nije pitanje godina, već Duha.

p1010075.JPG

Prigodna izložba likovnih radova braće i sestara FSR–a i njihovih gostiju svečano je otvorena na Kaptolu 9 u novo uređenoj prostoriji FSR-a, 30. rujna 2003. god. Izložba je posvećena životu Sv. Klare a u povodu 750. obljetnice njezina preminuća.

U ime domaćina franjevačkog samostana prisutne je pozdravio i zahvalio gostima i izlagačima uz kratak duhovni nagovor o. Zdravko Lazić.

Dobrodošlicu smo izrazili pljeskom fra Mirku Kemivešu franjevcu kapucinu predsjedniku Vijeća franjevačkih zajednica, s. Blaženki Perković ispred Vijeća franjevačkih zajednica te školskih sestara franjevki Renati Mrvelj i s. Finki Tomas. Gitaristički duo Neven i Marko Ukrainzyk već dobro poznatih sa otvaranja naših izložbi: za svoje muziciranje ponovno su nagrađeni srdačnim aplauzom.

p1010078.JPG

Zahvalna publika pljeskom je pozdravila recitaciju pjesnikinje Marije Dukši kao i Erike Škalabrin koja je ujedno i slikarica sudionica izložbe.

Nastavak programa protekao je u dobrom raspoloženju uz razgovor, zakusku i druženje.

A sada mali osvrt na izložbu. Od 17 izlagača devetero su članovi FSR-a. Izloženo je 48 eksponata. (3 reljefa, dvije male plastike, 1 aranžman od suhog cvijeća (simbolički prikaz Sv. Klare).

Zastupljene su tehnike: akvarel, pastel, gvaš, kompjutorska grafika, pero – crtež, kolaž od cvjetnih latica, ulje, tempera te jasne kombinirane tehnike.

Osnovni je motiv Sv. Klara, realizirana u slici, grafici, skulpturi ili reljefu kao osobni doživljaj nadahnut cvjetićima iz njezina života, ili autorova vizija Sv. Klare nastale upoznavanjem njezine duhovnosti.

O slikama ne treba dalje pričati neka one govore o sebi. Zato ih treba vidjeti.

Dobro došli na Kaptol 9. II kat u prostoriji FSR-a.

Dodatak (20. 02. 2003.): Slike još možete pogledati na Kaptolu 9, u sobi Franjevačkog svjetovnog reda, na II. katu.

anafranjo02.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Umjetnička skupina našeg mjesnog bratstva organizira izložbu slika Ane Franjo u povodu blagdana sv. Valentina pod naslovom “Valentinovo” u subotu 8. veljače 2003. u 19.00 sati u župnom prostoru iza Crkve sv. Petra, Petretićev trg 4. Izložba je postavljena do 15. veljače 2003.

izlozbaslika_1.JPG

Umjetnička grupa našeg Mjesnog bratstva imala je izložbu pod naslovom «Radost darivanja» od 20.12.2002. do 07.01.2003. u Salezijanskom domu župe Marije Pomoćnice na Knežiji, a u organizaciji dr. Romane Avdić Brnčić. U postavljanju izložbe svojim znanjem i stručnošću puno je pomogao Neven Bradić.

Izložbu je otvorio don Drago Đetić toplim riječima dobrodošlice. Dr. Roman Avdić Brnčić zahvalila se braći salezijancima na susretljivosti, a naša sestra Zlatica Živković je predstavila umjetničku grupu i njeno djelovanje. Za glazbeni ugođaj pobrinula se djevojčica Tihana Lovrinčević odsviravši na violini ples od B. Bartoka i Jelica Radoš koja je uz gitaru odpjevala par božičnih pjesama, te pozvala sve prisutne da se pjevanjem zajedno radujemo rođenju Isusovom.

izlozbaslika_2.JPG

Po otvorenju slijedio je mali domjenak uz suho voće, kavu i sokove. Don Drago je sve počastio čajem i kolačićima. Izložba je bila odlično posjećena, te je postigla svoju pravu svrhu – razveselila je mnoga srca.

Na izložbi su sudjelovali: Roman Avdić Brnčić, Dunja Cossetto, Marina Matutinović, Željka Milčić, Ines Milčić, Palma Orlović Leko, Nataša Sečki, Antun Stagličić Balen, Erika Škalabrin i Zlatica Živković.