Ovogodišnji Dan planeta Zemlje će se obilježiti Franjevačkom tribinom u redovnom terminu srijedom dana 23. travnja 2014. u 19,15 sati u dvorani kraj crkve sv. Franje na Kaptolu. O temi iz naslova će govoriti prof. dr. sc. Slaven Dobrović:

  • O razlici između otpada i smeća, ili kada u stvari otpad postaje stvarni problem.
  • Zašto je važno poštovati hijerarhijski slijed postupanja otpadom? Zbog čega je to u javnom interesu?
  • Što je ekološki zasnovan sustav za postupanje s otpadom i na čemu se temelji?
  • O energiji i materiji iz otpada.
  • Važne značajke spalionica i mehaničko biološke obrade otpada.

dpz2014

O predavaču:

Doktor znanosti Slaven Dobrović izvanredni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu gdje obnaša dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na diplomskom i postdiplomskom studiju drži kolegije s tematikom prerade vode, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Područja znanstvenog i stručnog interesa uključuju pripremu pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom.

Koautor je Studije Ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada iz 2002. godine na temelju koje je na otoku Krku od 2005. uspostavljen jedinstven sustav ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Kao suradnik i predavač sudjelovao je na međunarodnim projektima i radionicama na temu održivog upravljanja resursima i gospodarenjem otpadom.

Na njegov prijedlog, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u proljeće 2012. uspostavljen je ekološki zasnovan sustav postupanja s otpadom koji jednako kao i krčki sustav ide za maksimalnim očuvanjem prirodnih resursa i sprječavanjem onečišćenja okoliša do kojeg dolazi drugačijim postupanjem.

Dragovoljac je domovinskog rata, član Hrvatske gorske službe spašavanja, sretno je oženjen i otac sedmero djece.

One thought on “Spalionica!? Je li neophodna ili ne?”
  1. Protiv sam spalionice zato što postoji ekološki način zbrinjavanja otpada, ekološki sam osviještena i tako se ponašam na svim područjima i podupirem sve u tom smjeru.

Comments are closed.