Članci označeni s “Franjevačka tribina”.


U srijedu 21. siječnja 2015. je održana redovita Franjevačka tribina na temu “Opomena sv. Franje”. Donosimo nekoliko fotografija.

IMG_3271IMG_3273IMG_3278

IMG_3274Tribina_2015-01-aTribina_2015-01-b

Tribina-sijecanj-2015

U srijedu 15. listopada 2014. održana je redovita tribina na temu “Opomena sv. Franje”. Izlagačice teme su ovaj put bile s. Milka Marjanović, s. Marija Martiš i s. Ivona Franjković.

Neka pitanja za razmišljanje:

 • Kakav sam ja sluga?
 • Što imam, a da pripada meni?
 • Kada je sluga blažen?
 • Kakav je moj franjevački život i je li blažen?

Nekoliko fotografija:

Jučer, u srijedu 11. lipnja, održana je nova tribina u nizu Opomena sv. Franje.

Obrađene su Opomene:

12. O raspoznavanju duha Gospodnjeg

13. O ustrpljivosti

14. O siromaštvu duhom

Pitanja za razmišljanje:

 • Smatram li se strpljivom osobom? Jesam li strpljiv/a u situacijama kada mi čine protivštine oni koji ne bi trebali? Kako tada reagiram?
 • Jesam li sklon stvaranju krivih slika o sebi? Koje krive slike imam o sebi? Molim li Gospodina pomoć u traženju pravih slika o sebi?
 • Koliko sam uistinu spreman/spremna u životu poniziti se pred Gospodinom kako bih bio/bila službenik Božji/službenica Božja?
 • Živite li, kao svjetovni franjevac, siromaštvo duhom? Ili sve ostaje na dobronamjernim pokušajima? Navedite primjere!
 • Navedite primjere kako biste danas u društvu mogli svjedočiti siromaštvo duhom, te ima li ono u današnjem pretežito ateističkom i materijalističkom društvu ikakve šanse kao alternativa gomilanju materijalnog bogatstva? Drugim riječima, kako pokušati oduševiti ljude za život u siromaštvu duhom?
 • Kako se postavljate prema onima za koje znate da se ne trude živjeti siromaštvo duhom, iako se smatraju kršćanima? Ne obazirete se iz bojazni da ukazivanjem na taj propust ne biste povrijedili osobu ili pokušavate djelovati i na koji način?

Nekoliko fotografija:

IMG_20140611_192849 IMG_20140611_192859 IMG_20140611_203006 IMG_20140611_203014

Opomene-lipanj-2014

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje će se obilježiti Franjevačkom tribinom u redovnom terminu srijedom dana 23. travnja 2014. u 19,15 sati u dvorani kraj crkve sv. Franje na Kaptolu. O temi iz naslova će govoriti prof. dr. sc. Slaven Dobrović:

 • O razlici između otpada i smeća, ili kada u stvari otpad postaje stvarni problem.
 • Zašto je važno poštovati hijerarhijski slijed postupanja otpadom? Zbog čega je to u javnom interesu?
 • Što je ekološki zasnovan sustav za postupanje s otpadom i na čemu se temelji?
 • O energiji i materiji iz otpada.
 • Važne značajke spalionica i mehaničko biološke obrade otpada.

dpz2014

O predavaču:

Doktor znanosti Slaven Dobrović izvanredni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu gdje obnaša dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na diplomskom i postdiplomskom studiju drži kolegije s tematikom prerade vode, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Područja znanstvenog i stručnog interesa uključuju pripremu pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom.

Koautor je Studije Ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada iz 2002. godine na temelju koje je na otoku Krku od 2005. uspostavljen jedinstven sustav ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Kao suradnik i predavač sudjelovao je na međunarodnim projektima i radionicama na temu održivog upravljanja resursima i gospodarenjem otpadom.

Na njegov prijedlog, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u proljeće 2012. uspostavljen je ekološki zasnovan sustav postupanja s otpadom koji jednako kao i krčki sustav ide za maksimalnim očuvanjem prirodnih resursa i sprječavanjem onečišćenja okoliša do kojeg dolazi drugačijim postupanjem.

Dragovoljac je domovinskog rata, član Hrvatske gorske službe spašavanja, sretno je oženjen i otac sedmero djece.

U srijedu 19. ožujka održana je treća po redu tribina na temu “Opomena sv. Franje”.

Obrađeni su sadržaji Opomena:

6. O nasljedovanju Gospodina
7. Znanju neka odgovara dobro djelovanje
8. Treba se kloniti grijeha zavisti

 

Pitanja za razmišljanje:

 • Kad se nađemo u situaciji da nas ljudi ne razumiju ili ne odobravaju naše postupke ili se ne slažu s našim razmišljanjem o pojedinim pitanjima, kako mi reagiramo? Boli li nas njihovo nerazumijevanje, trudimo li se da ih pošto – poto uvjerimo u ispravnost našeg stava?
 • Čovjek se najčešće obraća Bogu kad je u nekoj nevolji. Razgovaramo li tj. molimo li se Bogu i onda kad nam sve ide od ruke, kad smo uspješni, cijenjeni, voljeni? Ako da, kakva je tada naša molitva?
 • Čitamo li životopise svetaca? Što nam oni svojim životima govore? Je li to primjenjivo i u našim životima i u današnje vrijeme? Može li se izdvojiti nešto što je svim svecima zajedničko?
 • Molim li, kao sv. Franjo, promatrajući Isusa na križu? Ili su moje molitve recitiranje naučenih riječi, dok mi misli idu drugim putem ? Koja vrsta molitve mi je najprihvatljivija, koju najdublje doživljavam npr. spontana molitva ili neka naučena, kao krunica, litanije ili kratki zazivi? Razlikuje li se moja molitva kad sam u tjeskobi i nekoj muci od one koju molim kad mi sve ide dobro?
 • Trudimo li se u zahtjevima kršćanskog i franjevačkog poziva steći jedno dublje znanje? Je li naša ljubav prema Bogu nešto živo u nama?
 • Zašto slušamo propovijedi i nagovore? Prinosimo li Bogu sve što smo spoznali?
 • Možemo li se veseliti bez zavisti radi dobra „koje Gospodin govori i djeluje po ljudima koji žive uz nas ?“
 • Kada je zavist prema drugima u našem životu prerušena i skrivena? Kako se vladam kada je netko drugi hvaljen?

Fotogalerije:

tribina-opomene-3

Jučer je održana druga ovogodišnja tribina. Obrađene su sljedeće dvije opomene sv. Franje:

4. Neka nitko sebi ne prisvaja predstojništvo
5. Neka se nitko ne uznosi, nego neka se hvali križem Gospodinovim

Donosimo pitanja za razmišljanje:

 • Jesmo li spremni služiti Gospodinu u poslušnosti i poniznosti? Da li stoji naš život u sadržaju ovih riječi?
 • Što je za nas nutarnje siromaštvo, isitinita poniznost, biti maleni pred Bogom? Jesmo li se oslobodili oholosti?

te nekoliko fotografija s tribine:

fotografija 1fotografija 2fotografija 3fotografija 4IMG_20140219_202621 IMG_20140219_203119 IMG_20140219_203341 IMG_20140219_203734

tribina-opomene-2

Večeras je u radosti i zajedništvu održana prva ovogodišnja (i jako dobro posjećena) tribina. Obrađene su prve tri opomene sv. Franje:

1. O tijelu Gospodnjem
2. O zlu samovolje
3. O savršenom posluhu

Donosimo priloge:

Bratska opomena

O savršenoj poslušnosti

pitanja za razmišljanje:

 • Kako mi opominjemo? Je li naše opominjanje čin ljubavi? Procjenjujemo li koga ima smisla opominjati, a oko koga je uzaludno truditi se?
 • Vjerujemo li zaista u Kristovu prisutnost u euharistijskom kruhu i vinu? Nas odnos prema Presvetom oltarskom sakramentu i plodovi sv mise i klanjanja?
 • Što posebno činimo da upoznamo volju Božju? Jesmo li spremni ostaviti sve poradi Gospodina? Jesmo li spremni na poslušnost Bogu preko naše braće i sestara?

i nekoliko fotografija s tribine:

 IMG_20140122_192217IMG_20140122_193250IMG_20140122_193624IMG_20140122_203315IMG_20140122_203707

tribina-opomene-1

Franjevačka tribina -studeni 2013.

Nekoliko fotografija s tribine:

fotografija 1

Na redovitoj Franjevačkoj tribini, koja se u organizaciji Mjesnog bratstva Kaptol Franjevačkog svjetovnog reda održava svakog trećeg četvrtka u mjesecu, predavač će biti fra Bonaventura Duda. Tribina će se održati u četvrtak, 15. prosinca 2011. u 19,15 sati (nakon večernje sv. mise) u Crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, na temu “Ususret Božiću”. Plakat za tribinu nalazi se u prilogu.

pdf iconUsusret Božiću.pdf