Susret animatora na Taboru, listopad 2005.

Od brata Marina:

Fra Zdravko, naš duhovni asistent nam je dao smjernice u duhovnom poticaju čija je tema bila odnosi i komunikacija između sestara i braće u generacijskim grupama koji se skraćeno može prenijeti u šest točaka:
da bismo mogli razgovarati u povjerenju potrebno je…
1. Smatrati jedni druge većima od sebe ! (Nikako obratno, sjeti se poniznosti.)
2. U razgovoru između nas (sestara i braće) mora postojati neposrednost. Nikada ne govorimo općenito kada se od nas traži mišljenje. Osobni stav je bitan.
3. Nikada ne pitaš nekoga «Kako si?», a da ne saslušaš odgovor. Površnost u razgovoru svakako treba izbjegavati.
4. Vrlo je važna i povratna informacija (tzv. «feed back»), tj. kad ti netko nešto kaže ili ispriča, očekuje od tebe i razumijevanje.
5. U razgovoru se ne smije gubiti vrijeme na prošlost ili budućnost. Evanđeoski sada je bitan! Ako živimo i djelujemo u sadašnjosti, gradimo budućnost i imamo prošlost.
6. Osjećaji su važni. Licemjerju i glumi u komunikaciji nema mjesta. Trebamo biti iskreni i pokazivati svoje osjećaje.
U svađi je bitno ne suditi drugog «Motivi drugoga su sveti.» kaže sv. Franjo «Ne znaš njegove motive.» Ukloni sve predrasude prema drugome!
Ljubaznost kao čovjekova nakana i dobra strana mora biti trajno raspoloženje kojemu treba težiti. Ljubaznost u razgovoru rađa nadu.
Svaki zajednički susret je molitva i mi se moramo odreći onoga što očekujemo od susreta, nego susret prepuštamo volji Božjoj.
Nakon sv. Mise naš je ministar govorio o predstojećim događajima u našem bratstvu.
Osim Dana duha Asiza, ekumenskog susreta 27. listopada, najvažniji su izbori koji su 10. prosinca 2005. Prije samih izbora, uoči blagdana sv. Elizabete, biti će predstavljanje kandidata 15. i 16. studenog poslije večernje mise. Kako se od nas traži povratak iskonskom franjevaštvu, izbori nisu samo izbori, nego su shodno tome i kapitul, što znači i slavlje. Dobro bi bilo da se odazove što više članova FSR-a.
Nakon duhovnog nagovora, sv. Mise i poslije izlaganja našeg ministra, imali smo predstavljanje generacijskih grupa, gdje su animatori ili njihovi zamjenici opisivali koliko često imaju susrete, kolika je posjećenost i što rade na njima.
Zaključeno je da će se poradi bolje izmjene dragocjenih iskustava života u zajedništvu animatori i/ili njihovi zamjenici sastajati četiri puta godišnje, umjesto jednom kao do sada.
Marin Macan