SVEFRANJEVAČKI SUSRET
BiH – HRVATSKA – SLOVENIJA
“Započnimo ispočetka” Trsat, 8. listopada 2005.

Svefranjevački susret 2005.
“Početak pripreme za slavlje 800. obljetnice milosnoga početka Franjevačke obitelji svima nam je prigoda da se “sjetimo sa zahvalnošću prošlosti, živimo sa zanosom sadašnjost i otvorimo se s povjerenjem budućnosti” (NMI 1b). Želimo da takav bude način slavlja milosti naših početaka kako bismo još odvažnije, u kreativnoj vjernosti, živjeli svoj poziv i poslanje danas na ovim našim prostorima.
Svjesni odgovornosti da i mi danas, poput Franje u njegovu vremenu, odvažno i stvaralački ponudimo životni odgovor na znakove vremena koji se javljaju u današnjem svijetu (usp. VC 37), okupili smo se da se radosno susretnemo, bolje upoznamo i zajednički molimo da to, uz uzajamnu međusobnu pomoć, uspijemo ostvariti. A Bog koji u svemu surađuje sa svojima jamstvo je da se na to smijemo odvažiti.”
fra Nikola Vukoja
“Predrage sestre i braćo, velike smo stvari obećali Bogu, ali Bog još veće nama obećava. Opslužujmo što smo obećali i očekujmo ispunjenje Božjih obećanja. Znajmo: kratkotrajna je svjetska radost, ali je istinska radost vječna.
U ime Božje pođite po svemu svijetu. Idite dva po dva, ponizno, pobožno moleći Boga u svojim srcima. Nemojte raspravljati o nevrijednim stvarima. I na putu se ponašajte dostojno i ponizno prema svim ljudima kao pred svetohraništem, jer kamo god idemo i gdje se našli uvijek sa sobom nosimo svetohranište, jer ljudi koje susrećemo i mi sami smo stan i prebivalište Presvetoga Trojstva.
Predragi, držite zapovijedi Božje, budite radosni i živite u miru sa svima. Ljubite se međusobno, odbacite svaku zavist i ljubomoru, budite strpljivi u protivštinama i ponizni u napredovanju u krepostima. Nasljedujte Gospodina našega Isusa Krista u siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Čvrsto se uzdajte u Gospodina i On će biti vaš Otac i vaša pomoć.
Predrage sestre i braćo moja, žao mi je što se moramo rastati, jer vas ljubim!
sv. Franjo