p1010087.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

U subotu 12. lipnja 2004., u 7:00 sati ispred zagrebačke Katedrale okupilo se dvjestotinjak članova Franjevačkog svjetovnog reda Mjesnog bratstva Kaptol kako bi, predvođeni duhovnim asistentom fra Zdravkom Lazićem, hodočastili na Trsat Majci Milosti.
Već tradicionalno, druga subota u lipnju rezervirana je za naše godišnje hodočašće Gospi Trsatskoj, gdje prigodnim programom i druženjem obilježavamo Dan našeg kaptolskog Bratstva.
Na Trsat smo, gdje nas je dočekao fra Serafin Sabol, a uz polusatno zaustavljanje u Severinu na Kupi, stigli nešto poslije 10:00 sati. Hodočasnici su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja, te smo u 10:45 ulaznom procesijom započeli sv. Misu. Uz obvezan fra Serafinov naglasak na prošlogodišnji posjet Svetoga oca Ivana Pavla II. trsatskome Svetištu, te poticajne i važne Papine riječi: «Budite narod nade!», te «Molite za mene i sada dok sam živ i kada umrem!» fra Zdravko je započeo Euharistiju. Hodočasnici su (neki vidno umorni, ali svi sretni jer smo u Zagrljaju najdraže Majke) radosno slavili Otajstva vjere, a poticaja na gorljivo svjedočenje nije nedostajalo jer nas je propovjednik žarko poticao da budemo ljudi Nade, govoreći nam o Ljubavi Presvetoga Trojstva, te o našoj odgovornoj brizi za hrvatski nam narod i Domovinu.
Nakon Mise pošli smo pogledati riznicu i kapelu zavjetnih darova, te se uputili na šetnju, ručak, poslijepodnevnu kavicu,… s pogledom na more koje odmara dušu i tijelo. Lijep i sunčan dan, te prekrasan krajolik zasigurno su pridonijeli našoj cjelokupnoj obnovi, «iznutra i izvana». U 14:00 sati okupili smo se kod prve postaje kako bismo u šumi na Fortici izmolili Križni put, u kojem su mnogi sudjelovali predmoleći pojedine postaje. Nakon još jednog pogleda na Kvarnerski zaljev s vidikovca, spustili smo se u podnožje brda, na mjesto nekadašnjeg vanjskog oltara, kako bismo u 15:00 sati započeli s realizacijom najavljivanog «iznenađenja dana», tj. kvizom koji je vrijedno pripremila naša s. Dunja Todorić – Horina, magistra animatora generacijskih grupa. Kviz je bio sastavljen od pitanja iz Pravila i Generalnih Konstitucija FSR-a, od tema iz života našeg Bratstva, te od tekstova iz Spisa Sv. Franje i sv. Klare. Za nagradu (slatke bombončiće) su se znanjem borile «bubice» i «ptičice», odn. FSR-ovci podijeljeni u 2 skupine. Kviz je zanimljivo, poticajno i duhovito vodio naš ministar br. Zoran Milić, uz nadgledanje «stručnog ocjenjivačkog suda» = žirija u sastavu: fra Zdravko, s. Antica-Nada Ćepulić i s. Mirna Hornik. Kviz je osmišljen na prijedlog Vijeća Mjesnog bratstva, kako bi se obilježilo zatvaranje Godine Pravila, ali i Godina sv. Klare, koja traje do njezina blagdana, 11. kolovoza ove godine.
Nakon kviza uputili smo se u Baziliku pozdraviti se s Majčicom Marijom, te smo, zapjevavši hodočasničku «Majko Božja Trsatska» oko 17:00 sati napustili Svetište i krenuli za Zagreb.
Do ponovnog susreta iduće godine, druge subote u lipnju, neka vas sve prati
Mir i Dobro!

s. Lidija Serafina Miler
tajnica Mjesnog Bratstva