islam.JPG

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, 27. 10. 2000.

Još ne tako davne 1986. godine, po prvi puta su se na jednom mjestu okupili vođe svih religija svijeta i to na saziv pape Ivana Pavla II. kako bi molili za mir u cijelome svijetu. Papa je sazvao religijski susret ne bas slučajno, u Asizu, u gradu sv. Franje. Naime, potaknut primjerom sv. Franje i njegovom gorljivošću za sve na ovome svijetu i njegovom ljubavlju prema ljudima, papa je izbrao Asiz. Ondje se molilo za mir u cijelome svijetu bez razlike tko je koje vjere i religije.

Potaknuti tim događajem, Franjevački svjetovni red franjevačkog samostana na Kaptolu, odlučio je, kao i svake godine, organizirati međureligijski susret svih religijskih zajednica koje djeluju na području grada Zagreba. Tako je 27.10. ponovno zavladao «duh Asiza», ali sada ne Kaptolu. Na susretu, u molitvi za sveopći mir u današnjem svijetu sudjelovalo je šest religijskih zajednica s njihovim visokim predstavništvom: Rimokatolička crkva (msgr. Vlado Košić), Baptistička crkva (dr. Branko Lovrec), Evangelička crkva (biskup Andreas Lukša), Islamska zajednica (g. Aziz Hasanović, glavni imama zagrebački), Pravoslavna crkva (o. Milenko Popović, ispričan radi bolesti, zastupao ga je predsjednik pravoslavne općine g. Đorđe Ilić) i Židovska zajednica (gđa Julija Koš.

Zoran Milić, predsjednik kaptolskog FSR-a, pozdravio je sve nazočne u crkvi i zaželio im iskrenu dobrodošlicu, a potom su uslijedili kratki govori predstavnika religijskih zajednica. Msgn. Vlado Košić je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što su se svi odazvali molitvi za mir, jer to je jedan korak dalje u međureligijskim odnosima te je istakao kako «identitet katolika jest ljubav prema drugome u onome što njega čini i priznaje njegov identitet», te da treba iskazivati «izraz poštovanja i prijateljstva prema ostalim religijskim zajednicama». Time je msng. Vlado Košić zaključio svoj kratki i jasni govor u kojem je iskazao kako Katolička crkva im a ljubavi za ostale religijske zajednice.

Dr. Branko Lovrec, predsjednik Baptističkih crkava u hrvatskoj, istakao je u svom govoru i u svojoj molitvi za mir, kako do tog mira možemo doći jedino ako istjeramo iz ovoga svijeta «crnoga» i nađemo spokoj «svakog vjernika» te kako treba smirit i stišati kaotično stanje u ovome svijetu.

G. Andreas Lukša, biskup evangeličke crkve, u svome govoru naglasio je bitnost ekumenizma jer «bez ekumenizma nema drugog izlaza, te treba bdijeti i moliti za mir, jer sukobi uvijek izbijaju», i da je «molitva za mir molitva za djelovanje mira među Crkvama i religijama». Izdvajamo Vam i pjesmu koju je napisala gđa. Ljiljana Wilhelmina Berić, svećenica Evangeličke crkve u Hrvatskoj Vjetar Asiza.

G. Aziz Hasanović, glavni imam zagrebački, pozvao je sve prisutne kako treba uvijek moliti za mir, jer «radi Boga i u službi mira sabiremo se i molimo Boga da spusti mir kako bi mjesto mržnje sijali ljubav, mjesto rata mir», jer «treba živjeti u duhu mira, ljubavi i tolerancije». Time je glavni imam zagrebački zaključio svoj govor a na licima prisutnih se uočilo puno zadovoljstvo što su i braća Islamske zajednice bila na ovakvom međureligijskom skupu.

G. Đorđe Ilić, predsjednik pravoslavne općine je istakao je kako je «Duh Asiza djelo Božje koje treba rasti i bujati» – treba skinuti prepreke između religija te kako treba «molitvom prijeći prepreke između svih ljudi». Ovdje moramo naglasiti da se je o. Milenko Popović ispričao što nije mogao biti prisutan u ime Pravoslavne Crkve, jer je spriječen bolešću.

Pravoslavna zajednica je izvela “Očenaš”, zbor Pravoslavne crkve, dirigent Ivana Srbljan.

Usprkos «Šabat Šaloma» židovska zajednica je bila prisutna na ovom međureligijskom skupu i time su Židovi prekršili «Šabat Šalom», ali samo zato što su otvoreni za međureligijski dijalog. Gđa. Julija Koš je istakla kako «ekumenizam ne vrijedi ako ostaje na vođama religija, nego ekumenizam moramo proširiti među narode».

Potom je uslijedio i pozdrav domačina, fra Lucije Jageca, provincijala hrvatske franjevačke provincije s, Ćirila i Metoda, a zatim su se sve zajednice predstavile kratkim programom i molitvom. Na završetku, pod vodstvom fra Miroslava Petraca, otpjevana je, kao zajednička molitva, «Pjesma stvorova» sv. Franje Asiškoga.

fra Mihael Sokol