p2250071.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Krdo je na izvoru

U subotu 25. veljače 11 članova generacijske grupe «Brat magarac» dalo je svoje privremene zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu. Izrekli su svoje: «Evo me» kao odgovor na poziv koji im je uputio ministar mjesnog bratstva Kaptol Stjepan Kelčić, za vrijeme obreda koji je održan u sklopu misnog slavlja, koje je predvodio duhovni asistent kaptolskog bratstva fra Zdravko Lazić. Taj «Evo me» označio je njihovu spremnost da nastave živjeti svoje franjevaštvo i u sklopu Franjevačkog svjetovnog reda. Svi oni, tim istim franjevaštvom «zarazili» su se kao dugogodišnji aktivni članovi Franjevačke mladeži. Ovi zavjeti su potvrda da nadahnuće životom sv. Franje Asiškog, točnije njegovim nasljedovanjem Isusa Krista, nije samo nešto što je bilo odraz njihovog mladenačkog, studentskog entuzijazma, nego čvrst temelj njihovog cjelokupnog života.

Misnom slavlju su uz njihove prijatelje, obitelji i članove Franjevačkog svjetovnog reda prisustvovali, u velikom broju, i framaši s Kaptola, koji su svojim pjevanjem uljepšali cijeli događaj. Kao posebno iznenađenje za zavjetovanike, framaši su za svakog od njih izradili papirnatog magarca sa kolažom fotografija današnjih slavljenika iz framaških dana. Ti papirnati magarci prikazani su u prinosu darova uz riječi zahvale u kojima su istaknute osobine zavjetovanika kojima su najviše oplemenili kaptolsko bratstvo Franjevačke mladeži. Vjerujemo da će Marina, Ana, Tomislava, Jasna, Marin, Zvjezdan, Dragomira, Mario, Igor, Domagoj i Teuta tim svojim osobinama i talentima nastaviti izgrađivati franjevačku zajednicu na Kaptolu i sklopu FSR-a. Slavlje je, u skladu sa tradicijom i dobrim običajima, okončano prigodnim domjenkom u prostorijama Frame.

Dario Brigić

Molitve sa njihovih zavjeta

Franjevački red: Gospodine, hvala Ti za sve one koji su nas svojim životima oduševili za življenje franjevačke duhovnosti. Blagoslovi cijeli Franjevački red a posebno Framu iz koje svi dolazimo i Franjevački Svjetovni red kojem svi prilazimo. Daj da se svi zajedno i dalje nadahnjujemo po primjeru sv. Franje te da poput njega istinski živimo Evanđelje.

Crkva: Gospodine, hvala Ti na crkvi koja nas okuplja oko tvoga stola. Daj da kao živa crkva budemo uvijek svjesni da smo sol zemlje i svjetlost svijeta.

Mladi: Neka nas mlade Tvoja mudrost vodi da živimo novim životom.

Bolesni: Gospodine, zahvaljujemo Ti na braći i sestrama koje si stavio na naš put. Daj da uvijek imamo otvoreno srce i djelotvornu ljubav za one koji su bolesni i koji pate te im daj utjehu i ozdravljenje a umrle privedi k sebi u vječnu slavu.

Poslanje: Gospodine, pomozi nam da dijalogom pronalazimo putove jedinstva i bratske sloge te da budemo nositelji mira i svjesni da taj mir treba neprestano izgrađivati.

Prinos darova

Gospodine, Ti si ove mlade pozvao da prenose Evanđelje u život i prelaze iz života u Evanđelje. Prinosimo Ti Evanđelistar, zahvalni na njihovoj odluci.

Svakome iz grupe Brat magarac dao si pojedine darove. Zahvalni smo Ti na mudrosti, razboritosti i jednostavnosti Tomislave. Prinosimo Ti Tomislavu.

Ti znaš koliko je vedrina i humor važan za svjedočanstvo kršćanina. Zahvalni na Igoru, prinosimo Ti ga.

Plemenitost i dobrohotnost karakteristike su svakog strpljivog magarca. Zahvalni smo što ih Ana primjenjuje u svojoj zajednici. Prinosimo Ti Anu.

Ustrajnost je vrlina samo najviših. Zahvalni smo što nam to svojim primjerom pokazuje Mario. Prinosimo Ti Maria.

Pjesma i djetinji duh rese svakog franjevca. Hvala Ti što nas Dodo uvijek podsjeća da je biti kao dijete jedini put do Tebe. Prinosimo ti Dodu.

Blagost i nježnost potrebni su u svakoj zajednici. Zahvalni, prinosimo Ti Teutu.

Osluškivanje Tvoje prisutnosti moguće je samo u tišini i miru. Hvala Ti što Dragomira mir ne nosi samo u imenu već i u srcu. Prinosimo Ti Dragomiru.

Hvala Ti što Zvjezdan svojom angažiranošću provodi Tvoje riječi u djelo. Prinosimo Ti Zvekija.

Svjedočenje i brižnost povezujemo s Jasnom. Zahvalni, prinosimo Ti Jasnu.

Darivanje, bilo krvi, bilo ljubavi Marinu nikad nisu predstavljali problem. Hvala Ti na njegovoj požrtvovnosti. Prinosimo Ti Marina.

Ljubav prema prirodi i čvrsta ruka potrebni su svakom franjevcu u svijetu. Zahvalni, prinosimo Ti Marinu.

Gospodine i danas nas hraniš kruhom našim svagdašnjim. Hvala Ti na tom daru. Prinosimo Ti Tvoju okrepu u našem životnom hodu. Vino i vodu.

Prinosimo Ti svijeću kao simbol Uskrsnog svjetla koja neka bude nada za život Vječni.