Riječ duhovnog asistenta – ožujak 2023.

Sveti ljudi, među njima i sveti naš otac Franjo bili su dobri poznavatelji Pisma. Oni su Riječ Božju u sebi nosili i ona je bila njihova hrana. Sve ono što su živjeli proizlazilo je iz riječi Božje, njihov se život oslikavao stranicama evanđelja, oni su bili hodajuće evanđelje. Znam da to nisu postali preko noći, ali su iz dana u dan sve više i više čeznuli za Riječju koja je mijenjala njihov život.

Nakon obraćenja polako su upoznavali Pisma i Onoga o kojem ona govore, bili su poneseni Njegovim naukom i tako je počela njihova pustolovina ljubavi. Bili su uhvaćeni u mrežu evanđelja da zauvijek svjedoče o toj radosnoj vijesti. Riječ o Isusovu životu i djelu nosila ih je i bili su spremni tu riječ spasenja nositi svima do kojih su došli. Znali su uroniti u dubinu onoga što su nam evanđelisti ostavili. Oni su, naši dobri prijatelji, uistinu u sebi uprisutnili evanđelje, ono je u njima živjelo i donosilo plod.

I nama bi to trebalo biti slično ili jednako važno. Evanđelje je škola života. Trebalo bi nam biti stalo do svake riječi jer ni jedna nije uzaludna i svaka nosi bogatstvo. Evanđelja nam govore o životu našega Boga, našega Kralja, našega najvećeg prijatelja, ono je slika o životu Mesije koji je radi nas ljudi došao na ovaj svijet i ostavio nam primjer da idemo stopama njegovim.

Današnji čovjek kao da nema baš previše vremena da se zaustavi nad Riječju Božjom i u Njoj potraži odgovor za sve svoje probleme. Evanđelje uistinu skriva mnoge odgovore samo ih treba pažljivo iščitati. Želimo i mi baštiniti ljubav prema evanđelju. Riječju Božjom želimo se hraniti, ona nosi u sebi snagu i milost, samo ako čovjek to želi prihvatiti. Isus nam pokazuje put, ali nas ne prisiljava da njime idemo. On samo čezne da se spasimo i da uživamo s njime vječnu sreću.

Čovjek vjernik živi po Riječi Božjoj i ona ga zapravo vodi u tajne života. Vjernik je jednostavan čovjek koji u Riječi Božjoj nalazi svoju utjehu, radost i snagu za putovanje ovom zemljom. Dakle, ako živimo po Riječi Božjoj mi zapravo kročimo putem života, i samo život življen u duhu evanđelja biva plodan za nebo.

Nama je dano, mi samo trebamo htjeti biti sasvim Božji. Upijajući riječi Božje postajemo bogati, shvaćamo snagu koja dolazi od Boga i počinjemo učiti lijepo i pravilno živjeti, kako je to Bog i zamislio kao naš Otac.

fra Zdravko Lazić, duhovni asistent