da1.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Zagreb, 27. 10. 2001.

Međureligijska molitva za mir povodom Dana duha Asiza

U subotu 27. listopada ove godine navršilo se 15 godina od velikog povijesnog događaja, kad su se, 1986. god., na poziv Pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu sv. Franje, velikog mirotvorca, okupili visoki predstavnici kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu mole, poste, šute i hodočaste na jednu nakanu – mir. Franjevačke zajednice, ali i drugi ljudi dobre volje obilježavaju svake godine taj dan kao Dan duha Asiza.

U Crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda i Grupa za ekumenizam i dijalog koja djeluje u sklopu Bratstva organizirali su i ove godine 27. listopada međureligijsku molitvu za mir kako bi zajedno s vjernicima drugih vjerskih zajednica uputili Bogu svoje molitve i proslavili Dan duha Asiza. U molitvi su sudjelovali vjernici Baptističke Crkve, Evanđeoske Crkve, Islamske vjerske zajednice, Katoličke Crkve i Židovske Općine. Molitva Katoličke Crkve sastojala se od dva djela – prvi je dio izrekao predstavnik Grkokatoličke Crkve, a drugi predstavnica Rimokatoličke Crkve, te su tako posvjedočili jedinstvo u različitosti. Neke od molitelja predstavili su vjerski službenici njihovih zajednica.

Susret je započeo zajedničkim pjevanjem Molitve Sv. Franje Asiškog “Bože moj, dopusti mi” pod raspjevanim vodstvom Franjevačke mladeži (FRAMA). Nakon kratkog uvoda pročitani su odlomci iz Papinog govora na završetku molitvenog susreta u Asizu 1986. god.. a za to su vrijeme sa zapaljenim svijećama u Crkvu ulazili molitelji različitih vjerskih zajednica. Sama molitva počela je kratkom šutnjom, a nastavila se pjesmama i pojedinačnim molitvama vjernika-molitelja. Na završetku su sudionici zajedno zapjevali Pjesmu Stvorova Sv. Franje Asiškog, a susret je zaključen zajedničkim domjenkom u vjeronaučnoj dvorani.

Antica-Nada Ćepulić