U subotu 21. travnja održala se duhovna obnova za članove grupe za Caritas i poslužitelje pučke kuhinjice.

Započeli smo svetom misom a potom je slijedila duhovna obnova. Tema obnove je bila “Duhovnost siromaštva”, a vrlo nadahnuto i konkretno ju je vodio fra Petar Cvekan, duhovni asistent franjevačkog svjetovnog reda, mjesno bratstvo Kaptol.

Nakon što smo molili “svi sveti siromasi Božji molite za nas”, fra Petar nam je zaželio da proživimo ovaj dan u volji Božjoj. Pitamo se “Što je meni lijepo?”, da bi nakon prmišljanja shvatili kako nam je cilj: otvoriti se ljubavi. Važno je da otkrijemo kako smo svi mi dragocjeni i da služenje drugima je put služenja Bogu.

Između ostaloga, što označava naš franjevački život?

  1. Međusobna ljubav
  2. Velika vrijednost siromašne odgovornosti u upravljanju zemaljskim dobrima
  3. Vjernost crkvi
  4. Molitva (zajednička i osobna)
  5. Posvemašnja ovisnost o Bogu Ocu koji je na nebesima

A učinili smo i ispit savjesti, prvo razmatrajući kako je sv. Franjo doživio siromaštvo? Podsjetili su nas citati iz evanđelja: Ne zgrćite blago sebi na zemlji (Mt 6 19-21) jer u traženju nepropadljivog blaga, shvaćamo da su to nepropadljivo blago crkve upravo siromasi. I da si bogat onoliko koliko si bogat u Bogu (Lk 12, 13-21). Pitajmo se da li smo voditelji svoga života? I u duhovnom rastu, možemo li vidjeti dalje: leptira u gusjenici, orla u jajetu, sveca u sebičnom čovjeku, dobroga u bahatome?

I još jedna misao: Nitko nije bilo toliko pohlepan za blagom koliko je sv Franjo bio pohlepan za siromaštvom!

Bilo je još divnih misli i poticaja koji su nas nagnali na razmišljanje i promišljanje o tome kako se brinemo za druge i kako prepoznajemo potrebite.

Potom smo se razišli na rad po grupama s temama i pitanjima koja su bila zaista poticajna. Stoga smo ih i stavili na portal, pa se možete i sami uvjeriti u dubinu postavljenih pitanja.

Nakon rada po grupama svaka je grupa predstavila svoja razmišljanja i zaključke. Potom smo imali druženje uz agape i razgovor o organizaciji rada pučke kuhinjice.

Hvala fra Petru i hvala svima koji su odazvali u tako velikom broju – trideset i dvoje.

Evo i nekoliko fotografija

Radni materijal_Poljuljana vjera

Radni materijal_Siromastvo

Radni materijal_Poucite me

Radni materijal_Bog daje nije vazno tko donosi