Članci označeni s “Bl. Alojzije Stepinac”.


Poštovani,
obavještavamo Vas da će dokumentarni film „Stepinac – kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešina nakon uspješne pretpremijere u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači i prikazivanja filma u Pulskoj areni u rujnu 2020. biti prikazan u srijedu, 10. veljače 2021. na prvom programu Hrvatske televizije u 20.10 sati.
Film je nastao u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
Pozivamo Vas da pogledate film o liku i djelu blaženog Alojzija i podijelite ovu obavijest s drugima.

Bili bismo zahvalni da našu obavijest podijelite na vašim mrežnim stranicama i na društvenim mrežama pastorala mladih u vašim biskupijama i nadbiskupijama.

 

Obzirom da je blaženi ALojzije Stepinac bio član našeg kaptolskog mjesnog bratstva OFS-a, potičemo braću i sestre da, ukoliko su u mogućnosti, pogledaju dokumentarni film o našem blaženiku.

Hrvatsko katoličko sveučilište i producentska kuća Interfilm predstavit će u subotu 8. veljače u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu novi dokumentarni film scenaristice i redateljice Višnje Starešine „Stepinac: kardinal i njegova savjest“.

Više o tome može se pročitati na stranici Informativne katoličke agencije (IKA).

Tridesetak članova našeg mjesnog bratstva zajedno s nekoliko framašica, na dan Gospe Lurdske – Dan bolesnika, 11. veljače krenulo je na hodočašće u Krašić i franjevački samostan i Crkvu sv. Marije u Jaski. Dan poslije Stepinčeva u rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika zagrebačkog Područnog bratstva, krenuli smo ujutro ispred zagrebačke katedrale. Vodio nas je naš duhovni asistent fra Venancije Mihaljević u pratnji bogoslova Marka. Putovanje započinje duhovnim nagovorom i podsjećanjem na životni put i mučeništvo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, njegov dugogodišnji pritvor u Krašiću i smrt 1960. godine. Slijedila je molitva Jutarnje i evo nas u Dolini kardinala. Ubrzo smo se našli ispred svetišta i crkve Presvetoga Trojstva u središtu Krašića. Zajednička fotografija ispred blaženikova spomenika i ulazak u crkvu. Nakon kraće osobne pobožnosti fra Venancije je predvodio zajedničku molitvu Stepinčeva Križnog puta. Župnik Dragutin Kučan ukratko se osvrnuo na proteklu devetnicu posvećenu Stepinčevu i objasnio značenje pojedinih oltara u svetištu, a posebno onaj sa zemnim ostacima bl. Alojzija Stepinca i špilje Majke Božje Lurdske.
Svi smo se okupili oko oltara i kao prve kršćanske zajednice slavili sv. misu, koju je predvodio naš fra Venancije. Sveta pričest bila je pod obje prilike. Nakon završene sv. mise krenuli smo u obilazak Muzeja bl. Alojzija Stepinca u pratnji župnika. Ovim posjetom smo se oprostili od Krašića i krenuli prema Jaski.
Ubrzo smo se našli ispred parka u čijem je središtu franjevački samostan s Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Višestoljetni tihi biser franjevačke duhovnosti, sakralne umjetnosti i baštine. Oko 1600. došli su franjevci iz Bosne. Crkva je obnavljena i završena u18. st. Jednobrodna građevina, od gotike do baroka. Crkva ima kamenih oltara. U njoj su boravili cisterciti od 1982. do 2008. godine, kada se ponovo vraćaju franjevci. Od tada se obnavlja, a nastoje se vratiti vrijedni kipovi, slike, knjige i najvrjednije – inkunabule.
U samostanskoj blagovaonici imali smo agape. Nakon zajedničkog druženja otišli smo u crkvu i molili Večernju. Pošli smo prema Zagrebu i molili u autobusu krunicu. Ubrzo smo došli do mjesta polaska – Kaptola. Zahvalni smo Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, našem zaštitniku bl. Alojziju Stepincu i našem duhovnom asistentu fra Venanciju Mihaljeviću na nezaboravnom duhovnom daru i milosti što će nam svima ostati od ovog hodočašća.

S. Đurđa

 

“Poziv u svijetu” od 27. siječnja 2016.:

Tema: “Bl. Alojzije Stepinac – 80. godišnjica zavjetovanja u OFS-u”
Gosti: fra Daniel Patafta i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska
Voditelj: Igor Kanižaj

U srijedu, 27. siječnja 2016., u 17 sati na Radio Mariji:

Tema: “Bl. Alojzije Stepinac – 80. godišnjica zavjetovanja u OFS-u”
Gosti: fra Daniel Patafta i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska
Voditelj: Igor Kanižaj

U četvrtoj po redu u nizu tribina “Zajednički vidici” Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi na temu “Bl. Alojzije Stepinac – znak osporavan”, u srijedu, 29. travnja 2015., u 19,30 sati će  biti održana tribina na temu “Alojzije Stepinac – čovjek duboke vjere”. Tribina se održava u dvorani “Vijenac” na adresi Kaptol 29a, a o temi će govoriti prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar i prof. dr. sc. Mario Cifrak. Voditeljica tribine je prof. dr. sc. Valentina Mandarić.

Alojzije_Stepinac-_covjek_duboke_vjere

Sutra, u srijedu, 25. ožujka 2015., u 19,30 sati će u sklopu nizu tribina “Zajednički vidici” Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi na temu “Bl. Alojzije Stepinac – znak osporavan” biti održana tribina na temu “Alojzije Stepinac – čovjek savjesti”. Tribina se održava u dvorani “Vijenac” na adresi Kaptol 29a, a o temi će govoriti prof. dr. sc. Tonči Matulić i dr. sc. Ivan Dodlek. Voditeljica tribine je prof. dr. sc. Valentina Mandarić.

Alojzije Stepinac- čovjek savjesti

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,Kardinal_Alojzije_Stepinac
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Kao nadbiskup živio je u zagrebačkom nadbiskupskom dvoru u duhu sv. Franje, skromno i siromašno dajući svima primjer duboke poniznosti. Prihode nadbiskupske nadarbine je širokogrudno dijelio siromasima i u dobre svrhe. U krašićkom pak zatočenju provodio je život u pravom uboštvu. Umro je, a da nije imao što ostaviti od osobnih zemaljskih dobara.

Iz zatvora se je češće javljao franjevcima, molio pojas i škapular sv. Franje i slao pozdrave. Jednom im napiše kao pozdrav samo riječi sv. Pavla: «Nevolja rađa strpljivost, strpljivost prokušanost, prokušanost nadu. A nada ne razočarava, jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetome, koji nam je dan».

Iz knjige fra Alekse Benigara “Stepinac, hrvatski kardinal”

Na IV. hrvatskom socijalnom tjednu od 3. do 10. studenoga 1940., kojemu je bila glavna tema briga za buduća pokoljenja Hrvatske, nadbiskup Stepinac je u nastupnom govoru nakon zaziva Duha Svetoga, govorio o blagoslovu, koji narodima donose njihova djeca. I u tom se govoru dotaknuo dvaju poroka: pobačaja i nećudorednog trovanja mladeži zbog nedostatka dobra odgoja djece. …

Na svečanom otvorenju Socijalnog tjedna u franjevačkoj dvorani na Kaptolu, kad je nadbiskup pročitao brzojav Sv. Oca, koji zaziva svjetlo s neba na predavače, nadovezao je slijedeće riječi: «Isporučujući vam, gospodo, ovu želju Sv. Oca, nadovezujem i svoju vruću želju za što obilniji uspjeh ovoga Socijalnog tjedna. Želim, da svima bude konačno jasno, da Hrvatskoj nema budućnosti, ako se cijela javnost, a specijalno naša banska vlast, svim silama i sredstvima, koja joj stoje na raspolaganju, ne odupru zločinima, koji pogađaju hrvatsku obitelj, makar se ti zločini vršili baš pod #irmom znanosti ili socijalnih indikacija, ili tobože zdravlja. …»

Iz knjige fra Alekse Benigara “Stepinac, hrvatski kardinal”

“Kad je zagrebački upravitelj III. reda sv. Franje Asiškoga prigodom njegova imenovanja za nadbiskupa-koadjutora zajedno s odborom pošao k njemu da mu podastre u ime trećoredaca čestitke, on je izrazio želju, koju je već odavna gojio, da stupi u III. red, te je zamolio upravitelja, neka zgodno udesi i javi mu, kada bi se moglo obaviti primanje. Naglasio je da mu je potreban duh sv. Franje. Zgoda se za to doskora pružila.

Još iste godine 1934. u rujnu stigao je franjevački general o. Leonardo M. Bello u Zagreb. … Upravitelj III. reda mislio je, da je to vrlo zgodna prilika, da se ostvari želja nadbiskupa koadjutora, pa da ga sâm o. general primi u III. red.

Iza propovijedi pristupi k oltaru o. general s misničkom pratnjom. U crkvi je nastala grobna tišina, kad je o. general zapitao mladoga nadbiskupa-koadjutora, koji je klečao pred oltarom na posebnom klecalu: ‘Što želiš?’ On odgovori da želi primiti pokorničko odijelo sv. Franje Asiškoga. … Kao trećoredac je uzeo i novo ime, svoga predšasnika bl. Augustina Kažotića, zagrebačkog biskupa.

Godine 1936., 8. prosinca, na blagdan Bezgrješnoga Začeća primio je franjevački provincijal o. Mihael Troha nadbiskupovu profesiju u III. redu.“

Iz knjige fra Alekse Benigara “Stepinac, hrvatski kardinal”

Krašić 2013

Predstavljanje knjige “Propovijedi o Deset zapovijedi Božjih” bl. Alojzija Stepinca će biti u petak, 8. veljače u 19.30 sati u dvorani “Vijenac”, Kaptol 29a u Zagrebu. O knjizi će govoriti vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, prof. dr. sc. Nikola Hohnjec i prof. dr. sc. Juraj Batelja, a predstavljanje će biti popraćeno čitanjem odlomaka iz knjige i pjesmom.