Članci označeni s “XIII. generalni kapitul”.


Redovni mjesečni susreti trajne formacije za članove Franjevačkoga svjetovnog reda, kao i za sve kandidate, simpatizere i ostale zainteresirane, od ove godine imaju novo ime i termin. Nazivaju se Franjevačkim utorcima, a održavat će se svakog trećeg utorka u mjesecu poslije večernje svete mise, u dvorani uz crkvu sv. Franje na Kaptolu. Prvi od Franjevačkih utoraka bit će u utorak 17. siječnja 2012. s početkom u 19,15 sati. Tema je XIII. generalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda koji se slavio od 22. do 29. listopada 2011. u Sao Paulu u Brazilu. O Kapitulu će govoriti sudionici u njegovom radu: Ana Fruk, vijećnica u Predsjedništvu Međunarodnog vijeća, i Dario Brigić, međunarodni vijećnik. Kapitul će osim riječima biti predstavljen i slikama.

U prilogu se nalazi plakat.

pdf iconFranjevački utorak – siječanj 2012.pdf

ORDO FRANCISCANUS SÆCULARIS
XIII. GENERALNI KAPITUL
Saõ Paulo, 22.-29. listopada 2011.

ODLUKA O NOŠENJU HABITA U OFS-U

Generalni kapitul donosi sljedeću odluku:

ODLUKA

Praksa nošenja habita nije u skladu s Pravilom i Generalnim konstitucijama OFS-a, kao što je već utvrđeno.

Tumačeći čl. 43 Generalnih konstitucija, Kapitul naglašava i inzistira da raspoznajni znak pripadanja Redu bude “Tau ili neki drugi franjevački simbol” (GKFSR-a 43). “Franjevački simbol” podrazumijeva malen i jednostavan znak raspoznavanja koji osoba nosi (na primjer, križ sv. Damjana).
Međutim, nacionalno bratstvo OFS-a može odrediti svojim nacionalnim statutima da je nošenje “uniforme” prihvatljiv znak raspoznavanja za svjetovne franjevce u njihovoj zemlji, tražeći pritom da sljedeći kriteriji budu osigurani:

a) uniforma ne zamjenjuje tau;
b) narav uniforme treba biti opisana u nacionalnim statutima, uključujući detaljan opis (po mogućnosti grafički), a njezin stil treba poštivati svjetovnost članova Reda;
c) stil uniforme ne smije sličiti habitima koje nose redovnici, kako bi se izbjeglo zabune između redovnika i svjetovnjaka;
d) prigode tijekom kojih se uniforme mogu nositi treba detaljno navesti, a ne smiju se nositi tijekom obreda primanja i/ili zavjetovanja.

Kapitul ovom odlukom dokida sve dosadašnje odluke o ovom pitanju te stupa na snagu odmah.

ORDO FRANCISCANUS SÆCULARIS
XIII. GENERALNI KAPITUL
Saõ Paulo, 22.-29. listopada 2011.

SLUŽBENO IME REDA

UPOTREBA I PRIJEVOD IMENA REDA

1. Službeno ime Reda je Ordo Franciscanus Sæcularis.

2. Prijevodi imena Reda
2.1. Prijevod imena Reda već postoji na četiri službena jezika, te se oni moraju koristiti u tim jezicima, odnosno u talijanskom, engleskom, španjolskom i francuskom.
2.2. Ime se može prevesti na lokalne jezike samo ako je doslovni prijevod s latinskog lako razumljiv u civilnom društvu te ne mijenja njegovo značenje ili bit.
2.3. Kada prijevod na nacionalni jezik izobličuje značenje imena, ili je jezično nemoguće prenijeti izvorno značenje, uvijek se mora koristiti Ordo Franciscanus Sæcularis, a njega mogu slijediti izrazi koji svakome pojašnjavaju i olakšavaju razumijevanje naravi Franjevačkoga svjetovnog reda na nacionalnome jeziku.

3. Kratica
Kratica koja se odnosi na Ordo Franciscanus Sæcularis jest OFS i mora se koristiti uvijek, neovisno o jeziku. Na primjer, kada svjetovni franjevci koriste kraticu iza svoga imena, moraju koristiti OFS.

Materijali i događaji s Generalnog kapitula iz Brazila se mogu pratiti na stranici Međunarodnog vijeća CIOFS.org.

Fotogalerije s Kapitula po danima: 22., 23., 24., 25., 26., 27. i 28. listopada 2011.

Kada je Papa Benedikt XVI u svojem pismu navijestio temu 13. redovne Sinode Biskupa koja će se održati iduće godine, pozvao je sve vjernike da se aktivno uključe i doprinesu svojim promišljanjima o Novoj Evangelizaciji. Sva ta razmišljanja, prikupljena i sistematizirana trebala bi se predočiti Vatikanu do Svih Svetih ove godine. Jedna kratka vijest iz Rima pokazuje zamah i značaj ovog pokreta.

Nova evangelizacija teče iz Rima (18. listopada 2011., Zenit.org) .- Trideset i tri predstavnika biskupskih konferencija, 400 predstavnika 115 crkvenih skupina zalaže za evangelizaciju, 10.000 mladih ljudi spremni provesti misiju. To su brojevi koji otkrivaju vojsku novih blagovjesnika koji su se odazvali pozivu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Prošle subote ujutro, nadbiskup Salvatore Fisichella, vodio je skup “novih blagovjesnika predanih novoj evangelizaciji”. Skupina se sastala s papom u subotu, a on je slavio misu za njih u nedjelju ujutro. Nadbiskup Fisichella razgovarao je s njima o sekularizaciji. Nadbiskup Fisichella je potvrdio da je “vrijeme za otvaranje vrata i ponovno proglašavanje Kristova uskrsnuća, čega smo svjedoci.” Vatikanski Prelat je rekao da svjedok podrazumijeva izričiti navještaj zašto netko odabire živjeti slijedeći Krista. Područja na koja se trebamo fokusirati uključujuću liturgiju, sakrament ispovijedi, euharistije, obitelj, kultura, politička i građanska obveza, imigracije i komunikacije. Cijeli članak možete pročitati na: http://www.zenit.org/article-33683?l=english

Porta Fidei

Apostolsko pismo za Godinu Vjere

VATICAN, 17. listopada 2011. (Zenit.org) – danas je objavljeno apostolsko pismo Pape Benedikta XVI “Porta Fidei”. Ovim pismom Papa objavljuje Godinu Vjere koja započinje 11. listopada 2012. i završava 24. studenog 2013.

Svoje Pismo, sveti Otac započinje ovim riječima: ” ‘Vrata Vjere’ (Dj. 14,27) su uvijek otvorena za nas,…” U svom Pismu ističe kako je početak godine vjere upravo na 50. godišnjicu početka II. vatikanskog koncila i 20 godina objave Katekizma Katoličke Crkve. A završetak je 2013. godine na blagdan Krista Kralja. Također, redovna Sinoda biskupa koja počinje u jesen 2012. nosi naslov “Nova Evangelizacija za prijenos Kršćanske Vjere”, što će predstavljati dobru priliku za cijelu Crkvu da se osvrne i ponovo otkrije Vjeru. Cijelo pismo možete pročitati na linku: http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/motu_proprio/documents/hf_ben-xvi_motu-proprio_20111011_porta-fidei_en.html.

Za nas članove Franjevačkog svjetovnog reda u svjetlu našeg Generalnog kapitula koji počinje u subotu 22., ovo je samo još jedan snažan poticaj da izmolimo ispunjenje glavne teme Kapitula: “Evangelizirani da bi evangelizirali”.

Glavna tema Generalnog kapitula koji će se održati u listopadu u San Paolu u Brazilu glasi: Evangelizirani da bi evangelizirali. Kapitul će se baviti posebnim poslanjem FSR-a da izgrađuje evanđeoskiji i bratskiji svijet. Međunarodno je Predsjedništvo stoga odlučilo da će središnja tema trajne formacije za 2011. godinu biti: Evangelizacija. Nadamo se da će sva braća i sestre, istražujući to područje, biti bolje pripravljeni za razvitak središnje teme našeg Generalnog kapitula. Kako bi razvio temu evangelizacije tijekom 2011., skupina za formaciju je svoj rad usmjerila na Apostolsku pobudnicu Evangelii Nuntiandi Pavla VI. Pružajući novi poticaj važnom radu oko evangelizacije, Pobudnica potvrđuje ulogu Crkve i svakog kršćanina (ne samo svećenika) u širenju Evanđelja, Radosne vijesti, ljudima današnjice. Kako bi lakše pratili već objavljene teme u ovoj rubrici a i sami daljnjim proučavanjem produbljivali ovu tematiku, na ovom linku Vatikanske arhive možete pročitati pobudnicu Evangelii Nuntiandi Pavla VI.

http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/apost_exhortations/documents/hf_p-vi_exh_19751208_evangelii-nuntiandi_hr.html

XIII. generalni kapitul će se održati u Brazilu od 21. do 29. listopada 2011. s temom “Evangelizirani da bi evangelizirali” (Pripremni dokument).

Molitva:

Oče naš,
koji si nas pozvao da slijedimo tvoga Sina
stopama svetoga Franje,
udijeli nam da se potpuno obratimo Tebi
te da se suobličimo tvome Sinu i Gospodinu našemu Isusu Kristu,
Radosnoj vijesti tvoje Ljubavi,
poput Franje.

U nas tako obraćene i poistovjećene s Kristom
ulij svoga Svetoga Duha
kako bismo svijetu posvjedočili koliko si ga ljubio darovavši 
cijeloga sebe u svome Sinu.
Udijeli nam da istinski vjerujemo da smo, samo tvojom milošću,
tvoja prava djeca u Sinu Isusu,
i da Te, poput Njega, nazivamo Abba, Oče, i takvim te osjećamo.

Pomozi našoj braći i sestrama na Kapitulu da se prepuste vodstvu
tvoga Duha,
kako bi animirali Franjevački svjetovni red i Franjevačku mladež,
i bili odvažni u naviještanju tvoga Evanđelja svjedočanstvom
života i riječi,
poput Franje.

Pomozi nam da se po Generalnom kapitulu hrabro preispitamo
kako bismo izašli iz osrednjosti, zamora, često ispraznog
i ustaljenog ritualizma,
i postali djelotvorno oruđe tvoje bespridržajne Ljubavi,
poput Franje.

Neka nam Marija, Majka koju si nam darovao na vrhuncu tvoje Ljubavi,
bude uvijek blizu da nas upućuje na Isusa,
koji s Tobom, Oče, u jedinstvu Duha Svetoga, živi i kraljuje
u vijeke vjekova. Amen.